Blestemul Ordonanţei 13. Undele „cutremurului Ciordache” au ajuns şi la Timişoara

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În această săptămână s-a produs una dintre cele mai triste pagini din istoria parlamentarismului românesc. Şi mă refer la alegerea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Indiscutabil, „Ciordache” este una dintre cele mai abjecte figuri ale politichiei româneşti a ultimelor trei decenii, iar locul lui era într-un tomberon, nu în fruntea unei instituţii care să vegheze legislaţia din România. (În comparaţie cu el, un Viorel Hrebenciuc pare un gentleman englez şcolit la Oxford.)

Dar aceste rânduri nu sunt despre PSD, partid care aşa, reformat cum se laudă, n-a găsit alt om pentru funcţia respectivă. De fapt, avea, dar aici a fost o premeditare. Dacă ar avea câştig electoral, PSD l-ar pune şi pe Florin Salam la conducerea unui nou-înfiinţat Institut de promovare a bunului gust în muzică. De Iordache, un slugoi irecuperabil, va avea nevoie în perspectiva vremurilor care vor veni. Alături de alţi doi „stâlpi independenţi”, Renate Weber şi Valer Dorneanu, „Altă întrebare” va forma o troică sulfuroasă a cărei misiune va fi să saboteze viitoarea guvernare.

Cu adevărat trist este însă faptul că Iordache a fost votat, de această dată, şi de aleşii PNL şi/sau USR. Greu de spus cine sunt vinovaţii. Aparent, vina este a USR, care a făcut greşeala impardonabilă de a propune un om în Consiliul Legislativ, la pachet cu Iordache. Aici nu prea există scuze. Totuşi, dincolo de poliloghia lui Cătălin Drulă în apărarea USR, argumentul suprem pare a fi al lui Dan Barna: „Vă imaginaţi că, dacă aş fi spus unui coleg din USR – „Bă, votăm cu Iordache”, nu ar fi apărut pe 700 de burtiere?”. Asta ca să nu spun că raţiunea USR de-a exista este chiar prezenţa pe scena politică a unor figuri precum Iordache. Dacă nu existau astfel de personaje groteşti, probabil nici USR nu exista. Sau în mod cert nu exista ca partid care contează pe scena politică.

De cealaltă parte, în mulţi liberali încă mai curge „USL-ism” în sânge. Nu puţini sunt cei care au aplaudat – e drept în surdină – măcelărirea legilor justiţiei de către Iordache. Aici Ludovic Orban a avut un merit indiscutabil că a forţat partidul să meargă pe calea corectă în problema Justiţiei. Dar pentru un personaj alunecos precum Florin Roman, liderul Grupului PNL din Camera Deputaţilor, poate cineva să bage mâna în foc?

Oricum, marea vină a celor două partide care se pregăteau pentru o guvernare comună este că n-au avut o înţelegere prealabilă unui vot atât de important. Mai gravă a fost spirala declaraţiilor tot mai războinice care au urmat. Sigur, este greu să treci peste un asemenea eveniment, dar de acolo la declaraţii gen şantaj precum cea a lui Drulă că USR merge la guvernare cu PNL, dar fără Orban premier, e o cale lungă. Atâta timp cât USR a făcut prima greşeală de-a propune un om la pachet cu Iordache.

Şi mai grav este faptul, în ceea ce ne priveşte pe noi, că undele cutremurului au ajuns şi la Timişora. Unde am descoperit un Dominic Fritz extrem de nervos, mototolind la propriu o primă înţelegere între PNL şi USR PLUS scrisă pe hârtie chiar de el. Apoi tot Fritz dă un ultimatum, vorbind de o înţelegere cu PSD. Ori nici în glumă nu poţi vorbi de aşa ceva, fie şi din motivul expus mai sus: fără PSD, USR nu ar fi existat. Ori acum doar să sugerezi o astfel de înţelegere, mai ales la Timişoara, ar însemna începutul sfârşitului USR. Culmea, mărul discordiei a fost şi la Timişoara tot Drulă. Chiar în timpul negocierilor, el i-a acuzat pe liberali că insistă să discute despre funcţii, iar nu despre proiecte şi principii. Pentru ca joi, ce să vedem? Că USR PLUS s-a supărat fiindcă nu s-a discutat despre… funcţii, liberalii insistând să se termine capitolul proiecte. Pe de altă parte, poate şi liderii PNL Timiş puteau trece mai departe de declaraţiile războinice ale lui Drulă.

Sigur, nu este o situaţie fără ieşire. Un duş rece le-ar face bine ambelor părţi, pentru ca apoi să fie continuate discuţiile. Fără ultimatumuri, fără declaraţii cu iz de şantaj şi, cel mai important, fără interferenţe de la Bucureşti, de oricare parte ar fi ele. O alianţă atât de importantă, dar şi necesară pentru viitorul Timişoarei şi al Timişului trebuie să aibă la bază încredere şi loialitate între parteneri. Ori acestea nu pot fi câştigate prin declaraţii belicoase în fiecare zi. Iar la urma urmei, noul primar poate lupta cu pandemia şi fără viceprimari. Fiindcă aşa şi-a motivat Dominic Fritz graba numirii unor viceprimari. Ori dorea să le delege viceprimarilor competenţele în privinţa Covid?

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Nelu a spus: (octombrie 23rd, 2020 at 12:08 )

Domnule Ino, cred ca n-ati fost atent la cronologia faptelor.
Discutiile pe proiecte se finalizasera deja, au cazut de acord, nu cum scrieti dvs. ca nu se terminasera. Era randul celor doua functii dupa (doar celor doua! viceprimari si vicepresedinte, nu alte functii), care stie toata lumea deja cum o sa fie impartite: un viceprimar PNL, un vicepresedinte USR. SI copiii de gradinita stiu ca asa o sa fie.

Fritz nu a spus niciodata ca ar negocia ceva cu PSD. A spus doar ca are nevoie de 14 consilieri pentru majoritate, iar fara majoritate NU POTI. Pur si simplu nu poti. Daca PNL nu vrea sa se inteleaga cu el, Fritz trebuie sa faca o intelege cu ceilalti care mai sunt, altfel nu-i trec proiectele si e aproape imposibil sa-si exercite mandatul de primar. Stiti bine asta.

USR pur si simplu au vrut sa inceapa sa administreze, nu sa tot o lalaie la o luna dupa alegeri.
SI mai stiti prea bine si de ce PNL o lalaie si vrea sa astepte pana dupa parlamentare. Sa-si puna in functii oamenii care n-au sa prinda mandat la parlament.

BRUSC a spus: (octombrie 23rd, 2020 at 15:46 )

Ce romane scriu astia de la USR la rubricile de comentarii , se cred stapani. Ce-i drept, de cam 6 luni au dominat autoritar toata zona asta, rezervata in mod normal si moral cetatenilor fara implicatii politice. Dar gasca USR a calarit spatiul destinat parerii cetatenilor ! Bineinteles la cor l-au lipit si cateva lichelele pesediste , care erau deja pe frontul asta de vreo 8 ani.

Ochiul limpede a spus: (octombrie 24th, 2020 at 14:30 )

Domnule Ino a-ți scris de atâtea ori despre aceste tertipuri politice de mahala care de fiecare data au fost puse în practica de pestriți de traseisti aflați în mai toate partidele politice. De fapt ce fac ei în mod repetat, anulează sau legifereaza în interesul lor anumite legi sub emblema interesului national.Pestritii sunt prieteni indiferent din ce partid fac parte și practica un joc nedemocratic prin încălcarea legiilor democratice care de fapt sunt date tot de ei. Sub deviza,, statul suntem noi” se poate vedea clar ca prosperitatea pestrițiilor este permanenta datorita privilegiilor de care se bucura. Concluzia este clara, peste ani și ani romanii vor vedea ca pnl-iști, psd-iști respectiv USR-iști sunt cam tot una deoarece metodele politice practicate sunt cam aceleași.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top