Politicienii români s-au ”învățat” să candideze la posturi de consilieri locali, după care să țintească și mai sus, la unul de parlamentar. Un fel de plasă de siguranță, de genul dacă nu iese, măcar avem ceva. Cei care ajung în situația aceasta, dar și șefii lor politici, vorbesc despre strategii, despre imposibilitatea de a îngrădi ”democrația” votului și a dorinței de a candida, despre susținerea poporului.
În final, afectat e votantul care a ales un candidat și se trezește că acesta nu îl mai reprezintă în consiliul local sau cel județean, pentru că alesul său se mută cu părerile politice cu tot la București, în Parlamentul României. Mișcarea ”electorală” e practicată de aproape toate partidele, indiferent dacă sunt mai noi sau mai vechi.
Un bun exemplu e chiar USR PLUS, care are lista de parlamentare plină de asemenea cazuri de persoane. Au ajuns consilieri locali sau județeni, iar acum sunt, brusc, buni candidați, mai mult sau mai puțin eligibili, pentru un loc de parlamentar. Astfel, pe listele formațiunii apar Raoul Trifan și Dan Reșitnec, cei doi sunt pe poziții
fruntașe pentru Senatul României. Primul a renunțat la candidatura la Consiliul Județean, dar cel de-al doilea este deja consilier local ales la Timișoara.
Liderul USR Timiș, Cristian Moş, știe că se practică așa ceva, dar insistă că, la formațiunea sa ar fi, de fapt vorba de altceva, gen votul membrilor.
„Cei doi și-au depus candidatura internă. A fost alegerea membrilor USR, nu puteam nici dacă ne doream să oprim candidatura celor doi și ei vor decide unde vor aplica după ce se termină alegerile parlamentare. Consider că este o practică a partidelor vechi dacă cineva ales primar candidează și ca parlamentar pentru că își caută o funcție. La noi a fost pur și simplu votul membrilor. Am avut mai mulți candidați pe liste, iar membrii au votat așa”, a spus Cristian Moș.
PNL Timiș e cam în aceiași situație. La fel, Alin Nica, noul lider al filialei județene, spune că el nu poate să impună stoparea unei asemenea candidaturi, pentru că e democrație.
”Principiul democrației e respectat, fiecăruia îi e respectată dorința proprie de a candida pentru o fiuncție, votul e cel care hotărăște dacă e bine sau nu, nu un șef de partid. PNL are foarte mulți oameni valoroși în partid. Eu nu pot să îngrădesc dorința de a candida. Eu trebuie doar să asigur un cadru, pentru a se realiza o competiție. Competiția loială dă șansă valorilor să se afirme. Credeți ca ar fi corect să îngrădesc dreptul unui consilier județean de a candida?”, spune Nica.
Dacă omul care pune ștampila vrea, atunci să decidă să-i acorde votul persoanei respective și la parlamentare, mai spune acesta.
”Eu nu știu ce gândesc cetățenii, dacă au dat votul acelei persoane chiar au încredere în ea. Poate dacă au dat votul să îl reprezinte la nivel județean, îi dă votul să îl reprezinte și la nivel național. Nu avem de unde să știm, dacă votul a fost de susținere a acelei persoane pe listă”, a mai afirmat Nica.
El spune că nu știe la ce se referă cineva când spune că o asemenea practică ar fi o bună plasă de siguranță pentru un perdant la parlamentare. Sigur e că el, personal, nu ar face o asemenea ”manevră”.
”Nu pot să mă pronunț, nu știu la ce vă referiți (n.r. acea ”plasă de siguranță”). Noi pe pozițiile eligibile nu avem niciun asemenea candidat. Eu, personal, nu aș face așa ceva”, a mai declarat liderul PNL Timiș.
În susținerea unor asemenea strategii cu candidați pe ambele liste, Nica a spus că, de fapt, ”sunt argumente strategice pe care partidele le folosesc, care persoană poate să tragă lista. Nu mă puneți să vă spun strategia PNL, și alte partide o folosesc”.
Comentarii prin facebook