Colecțiile Muzeului Național al Banatului includ și o ”zemoasă” care de bucate, considerată de mulți biblia bucătăriei românești. Cartea de specialitate, denumită popular și ”Sandmarinul” a fost realizată și publicată de Sanda Marin, de fapt un pseudomnim, care, prin intermediul acestei cărți nu a dorit să-și prezinte identitatea adevărată pentru a nu fi asociată cu numele tatălui, la acea vreme președinte al Academiei, sau cu cel al soțului, un cunoscut chimist. Volumul a ajuns la MNAB prin intermediul unei donații. Cartea de Bucate scrisă de Sanda Marin a apărut în anul 1936, la editura Cartea Românească.
Pentru a nu își face ”de rușine” părinții, Cecilia Maria Zapan, fiica preşedintelui Academiei Române de la acea vreme şi soţia unui savant, cunoscut chimist, nu și-a folosit numele real. Așa a aparut Sanda Marin, autoarea celebrei cărți de bucate românești. Prefața cărții a fost scrisă de un alt cunoscut gastronom, Al. O. Teodoreanu.
”Probabil că sunt foarte rare familiile românești în ale căror case să nu găsești, pe un raft în bibliotecă sau chiar în bucătărie, Cartea de Bucate a Sandei Marin. În întreaga istorie a gastronomiei autohtone, aceasta este cea mai populară antologie. Publicată, republicată, modificată în timpul comunismului și tradusă în engleză și franceză, „biblia bucătăriei românești” continuă să fie de ajutor și în bucătăria anului 2020.
Cred într-unul Doboș, tortul copilăriei mele”, ne spun cei de la Muzeu.
Din miile de rețete ale sandamarinului, cu siguranță vă veți găsi o duzină de preferate. „De la munte, la Dunăre și mare, România prezintă terenul cel mai variat în pitoresc și avutii, între altele și gastronomicește. Excelentă, de asemenea, mi s-a părut ideea de a complecta numeroasele rețete practice (se vede imediat că sunt verificate!) cu o colecție de menu-uri pe sezoane”, menționează Al. O. Teodoreanu în prefața cărții mai sus menționate.
Cartea provine din donația făcută de Ligia Elisabeta Costin (1960 – 1989), colecționar tipic pentru România socialistă. Obiectul a fost personalizat la vremea respectivă, și primit cadou. Paginile conțin însemnări ale proprietarei, dar și rețete provenite din ziare ale vremii. Cartea se află în patrimoniul MNaB – fondul de carte.
Câteva dintre rețete au fost extrase din ”Sandmarin” și le puteți vedea mai jos.
Comentarii prin facebook