Carantinarea Timişoarei, un fiasco total sau un succes moderat, dar mai puţin vizibil?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

„Nea Gicu a murit la 87 de ani şi a fumat toată viaţa, încă de când era copil”, îl mai auzi spunând pe câte un fumător autoamăgindu-se că dracu’ nu-i chiar aşa negru, iar trasul din ţigară nu foarte dăunător. Ce nu se întreabă omul nostru este cât ar fi trăit „nea Gicu” dacă nu ar fi fumat. Poate ar fi prins 97 de ani sau… 107. Ori s-ar fi oprit tot la 87 de ani, n-ai cum să ştii.

Cam aşa este situaţia şi cu carantinarea Timişoarei. Cu cifrele în faţă „apostolii” antirestricţii, în frunte cu celebrul epidemiolog Nicolae Robu, „new entry” în Secta „Martorii lui Şoşoacă”, ne arată că au avut mare dreptate, iar carantinarea a fost un nou eşec al „infiltratului” Fritz. Da, cifrele actuale le dau dreptate, rata de infectare nu doar că nu a scăzut în carantină, dar e simţitor mai mare. Dar precum în cazul lui „nea Gicu” se pune întrebarea care ar fi fost rata de infectare, numărul de bolnavi etc. în cazul în care nu se intra în carantină. Sigur, ca în orice poveste contrafactuală aici putem face doar un exerciţiu de imaginaţie.

Şi sunt argumente solide pentru a nărui calculele lui Robu  şi ale celor care o aşteaptă pe Şoşoacă să ne scape de “dictatura” neamţului, aşa cum a şi promis. Astfel, în ultima perioadă, la nivel naţional, a fost o adevărată explozie de noi cazuri de Covid. De la o medie zilnică de sub patru mii de infectări pe zi s-a ajuns la şase mii. Adică o creştere de peste 50%. Multe oraşe mari, în frunte cu Bucureştiul, au intrat din scenariul galben în cel roşu în această perioadă. (Ca exemplu, rata de infectare în Capitală a crescut de la 3 la 4,47 în această perioadă.) Multe alte localităţi au intrat în carantină. Nu mai discut de secţiile ATI care sunt mai agglomerate ca niciodată, inclusiv în Timişoara. Ori când îţi mai dai cu părerea despre pandemie, e bine să vorbeşti şi cu medicii din linia întâi a luptei cu coronavirusul. Pe scurt, România a intrat puternic în valul III al epidemiei, val care nu putea ocoli şi Timişoara, de unde şi creşterea ratei de infectare în Timişoara. Erau mai multe cazuri în Timişoara, dacă nu se intra în carantină? Probabil că da.

Pe de altă parte, trebuie spus că şi carantina instituită în oraş a fost destul de laxă, în pofida urletelor şoşociste că restricţiile sunt foarte dure. Şi aici problema a fost ridicată încă dinainte de intrarea în carantină. Aceiaşi poliţişti care nu vedeau hărmălaia de pe terasele deschise vor putea să gestioneze regulile mult mai dure din carantină? Aparent nu. Apoi, s-au închis terase, dar s-au deschis localuri clandestine. Oamenii se plimbă pe străzi şi nimeni nu-i întreabă de sănătate. Da, e greu, chiar foarte greu să supraveghezi o carantină, dar cu nişte filtre puse la intrarea în oraş, nu faci mare lucru. Iar cei 50 de jandarmi aduşi de la Craiova au fost doar subiecte de glume pe reţelele de socializare.

Aşadar, problema nu este că Timişoara a fost îngropată în restricţii, ci faptul că aceste restricţii nu prea au fost respectate. Sigur, e foarte greu, după un an de sacrificii, să respecţi toate regulile la virgulă. Dar aşa se întâmplă când nu respecţi reguli mai lejere: vin peste tine reguli mai stricte. Iar în general cei care au respectat regulile înainte de carantină, le-au respetat şi în timpul acesteia. Cei care nu le-au respectat, nu le respectă nici acum. Şi atunci au fost eficiente primele două săptămâni de carantină, care s-ar putea prelungi cu încă una? Dacă era o carantină pe bune, răspunsul era clar: da. Cu o carantină pe jumătate, şi răspunsul poate fi tot pe jumătate: posibil da.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Tim a spus: (martie 19th, 2021 at 08:16 )

Timișoara nu e în nici o Carantină. Toate magazinele sunt deschise.Pana și haine second hand,incredibil. Piețele agroalimentare sunt pline.In Piața Doina stau și pe trotuare cu produse.E ireal ce se întâmplă. Polița e inexistentă. Poliția locală e absolut inutilăăă.Nu dai de ei nici să vrei.Nu e nici o Carantină.

Arlechino a spus: (martie 19th, 2021 at 08:33 )

Pupincurism extrem

Sorin a spus: (martie 19th, 2021 at 11:41 )

Tim, piețele pline te deranjează? Nu mallurile??
Toți oamenii care au sau lucrează într-o firmă mică (de exemplu cu haine second-hand) trebuie să pună o pâine pe masă la copii. La fel și cei din piața.
Dacă ți-e așa de frică poartă 2 măști ffp2 suprapuse sau stai în casă.

Sorin a spus: (martie 19th, 2021 at 11:58 )

Sunt 1250 de locuri la ATI covid. Toate ocupate.
Vor fi 1600 (deservite de același personal medical insuficient și în prezent).
Deci pt 1600 de persoane care au șanse mari să piardă lupta cu viața, toți ceilalți 20 de milioane stăm în case și murim de foame? Sincer???
Tu știi câți oameni se duc la culcare flămânzi pe lumea asta? Câți mor de foame?
Sau câți oameni au murit în România în ultimul an pt că nu au avut parte de servicii medicale din cauza pandemiei?
Nu contest existența și periculozitatea virusului, dar privește imaginea în ansamblu.
Există persoane vaccinate și cu rapelul din ianuarie care sunt pozitive în prezent (cunosc personal 3 cazuri). Deci vaccinul nu va termina pandemia. Ce urmează? 4 ani de carantină? Peste 2 ani vom muri de foame toți!
Deschideți ochii, carantina nu poate dura la nesfârșit.
Trebuie găsite alte soluții.

liviu a spus: (martie 19th, 2021 at 13:10 )

Draga Ino, draga Eugen, Dornica de neatarnare este si Sosoaca de Banat.
Cine este Sosoaca de Banat ?.Nu scoate urlete. In rest le are pe toate din caracteristicile si proprietatile a senatoarei luptatoare.
Dar va las pe voi sa o descoperiti. A reusit tot timpul sa fie acoperita.
S-a nascut, dintr-un spermatoid legionar si un ovul casnic , intr-un cuib in Banat.
Apoi, a fost pe rand soim, pioner, utc-ista ,studenta la poli .Aici a fost racolata de secu ,bratul inarmat al pcr. Nationali, comunisti,organizati ierarhic in organizatii de baza cu sef de baza.
Suntem la 1980. Secu a bagat-o la Drapelul Rosu, unde toti erau securisti sau colaboratori. Sosoaca de Banat in cv ei omite cu buna stiinta pereoada 1980-1991.Apoi incepe pereoada postcomunista; participarea la tot felul de cursuri .Apoi dadea ea, pe bani, diferite cursuri la fabricile de diplome de stat si particulare.Apoi doctoratul .Apoi cariera universitara dar nu in hidrotehnica ci alte domenii!
Apoi la cluburile securiste Rotary, Lions. Acum omul de baza, platit de fratii Petreus , ca sa-i apere de rele, ca apoi sa fie bine si pt frati dar mai ales pt dna cea lacoma.Ca sa nu uitam de unde provine ea, buzele sale sunt rujate cu rosul aprins al comunistilor vechi si al celor noi, a securistilor vechi si noi.
Sper ca toate cele de mai sus sa va ajute sa ne devoalati cine este Sosoaca de Banat ? ,dornica vesnic de neatarnare doar de colaborare cu cine trebuie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top