Directorul Direcției de Sănătate Publică Arad propune un program pilot, în care să fie testat personalul angajat în zona industrială a municipiului de pe Mureș. După cum se știe, cele mai multe infecții au loc la locul de muncă, respectiv în mijloacele de transport în comun. Horea Timiș spune că inițiativa sa s-a lovit de birocrație și de un cadru legal limitativ.
Inspirat din experiența situație pandemice din Cehia, șeful Direcției de Sănătate Publică Arad, Horea Timiș a depus la Ministerul Sănătății o solicitare referitoare la realizarea unei testări în masă a celor care lucrează în zona industrială a Aradului. Ar fi vorba de un proiect pilot, inclus pe programul național.
Cehia, confruntată cu o creștere extrem de rapidă a cazurilor de Covid 19, a solicitat tuturor comapniilor care au între 50 și 249 de angajați să testeze săptămânal angajații, iar sumele necesare operațiunii să fie subvenționate de state. Urmînd această idee, Horea Timiș a propus un proiect similar Ministerului Sănătății. Totuși, el spune că inițiativele promovate pe sensul prevenției s-au lovit de o birocrație excesivă și… legislația limitativă.
”Săptămâna trecută am depus la MS un proiect prin care dorim să se aprobe să facem pooling (testare în masă 1/5/10) în zona industrială, pe programul național, într-un proiect pilot. (…). În situație de criză trebuie să ne protejăm zonele industriale. Acolo sunt majoritatea salariaților activi, acolo are loc cea mai mare mișcare în comunitate – din judet și spre județ. Zona industrială reprezintă inima economiei unui județ, de acolo vin taxele și impozitele și salariile, astfel încât economia trebuie să funcționeze. În toată perioada pandemiei am avut cele mai intense controale pe mijloacele de transport, împreună cu colegii noștri de la poliție..si a fost bine. În Arad nu ne-am confruntat cu probleme majore, cum s-a întâmplat în alte parcuri industriale din țară. Din nou vom intensifica această activitate cu rol preventiv. Tot timpul am ținut un dialog cu zona industrială pentru fiecare situație în parte și am prioritizat anchetele epidemiologice. Am discutat – ori la sediul DSP, ori la sediul companiei – fiecare problema apărută. Ne-am gândit să facem și un laborator special pentru zona industrială dar… birocrația este așa de mare încât orice proiect moare în fașă și când o instituție se aproprie prea mult de privat, apar idei prin alte instituții. Ne-am gândit să implementăm cu IT-iști din privat soluții IT de monitorizare a contacților în companii, astfel încât atunci când ai un pozitiv să ai instant traseul și contacții direcți…dar birocrația si legislația ucid orice urmă de inovație într-o instituție și mai bine nu faci nimic decât să încerci să schimbi ceva. Birocrația este ceva de neimaginat și este creată doar ca să nu poți să faci nimic. Nu poți să primești – pe instituție – bani de la MS pentru proiecte, dar nu poți să primești nici de la companii… absurd nu?
Noi, Aradul, am fost tot timpul pionieri in inițiative pentru că am fost primul județ lovit in plin de valul unul. Când am testat centrele de bătrâni nici măcar nu era legislație pentru asa ceva, apoi, după câteva luni, s-a introdus obligativitatea. Așa se întâmplă si cu „presiunea” de a digitaliza vama și uite că, după ce am fost „certați” deja, se lucrează. Și e foarte bine că se întâmplă lucruri”, spune Timiș, într-o postare pe rețeaua Facebook.
Comentarii prin facebook