Primarul Dominic Fritz a luat-o înaintea colegului său care conduce Consiliul Județean Timiș și a reușit deja să implice medicii de familie în programul de vaccinare. Cu ajutorul unui proiect pilot, care ”fură” startul cu aproximativ o lună de zile și demarează etapa implicării acestei categorii medicale în procesul de imunizare, anunțată de coordonatorul campaniei de imunizare.
Un număr de 50 de medici de familie din Timișoara vor fi implicați, experimental, în campania de vaccinare a populației. Este un proiect pilot lansat cu ajutorul Primăriei Timișoara, care implică specialiști atât din oraș, dar și din județ.
”Este un alt element inclus în strategia locală de prevenire, o premieră națională. E un proiect pilot cu medicii de familie din Timișoara și Timiș. După cum știți, ei nu fac parte din campanie decât prin informare, nu vaccinează. Noi am lucrat pentru un proiect pilot cum să folosim medicii de familie în acest proces, am lansat un apel către medicii de familie să se înscrie în acest proiect pilot. Vom trimite aceste cereri la București să fie operate în platforma de vaccinare. Fiecare medic înscris va prim 100 de doze de vaccine și seringi. Vom putea să vaccinăm încă 5000 de persoane din Timișoara și din zonă. E doar un proiect pilot, din păcate nu avem un cadru de finanțare. Am găsit momentan sprijin în mediul de afaceri, acum ei primesc 30 de lei pe pacient de la minister, iar Asociația de Medicină de Familie va mai plăti în plus o sumă de 40 de lei în. E un contract de sponsorizare cu societatea Profi. Le mulțumesc pentru o donație extrem de generoasă”, a anunțat Dominic Fritz.
Mai precis, nu vorbim despre deschiderea de noi minicentre de vaccinare, ”managementul” vaccinării va aparține exclusiv medicilor, ei vor lucra cu pacienții care sunt înscris la acel medic de familie, nu se va face cu programare telefonică sau prin platforma clasică de vaccinare. Proiectul timișorean este doar un pilot, care a fost acceptat deja și la nivel național. Decizia a fost luată pentru că s-a văzut că procedura durează mai mult decât trebuie, la guvern.
”Noi am lucrat de mai mult timp la proiect că am văzut că nu se mișcă destul de repede. Nu va depinde de noi să se demareze includerea medicilor de familie și la nivel național”, a mai spus Fritz.
Suma acordată sposnorizare este de 100.000 de lei, dar Fritz susține că nu e o soluție ca sectorul privat să finanțeze pe termen lung operațiunea.
Proiectul primăriei timișorene ”fură” startul acestei operațiuni de includere a acestei categorii de medici în operațiunea de vaccinare, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță anunțând deja că de la finalul lui aprilie va demara operațiunea la nivel național, Direcțiile de Sănătate Publică trecând deja la strângerea de informații necesare.
Soluția existentă, dar ignorată
Operațiunea de vaccinare cu ajutorul medicilor de familie era de așteptat să fie demarată, din păcate se face prea târziu, spune Elisabeta Spătaru, din partea organizației profesionale a medicilor de familie.
”Mulțumesc primăriei și primarului pentru implicare și susținerea medicinei de familie. Dar, cu o floare nu se face primăvara, implicarea trebuie să fie de la nivelul guvernului, acesta a fost sensibilizat, dar nu a răspuns. Era de așteptat că va veni momentul în care medicii de familie vor fi implicați, așteptările erau de la guvern. Era simplu ca dacă în contract exista și finanțarea necesară să facem vaccinarea anticovid. Nu s-a înțeles sau nu s-a dorit, medicina nu a primit finanțare în buget”, spune Spătaru.
Financiar, un centrul de vaccinare este mult mai scump, pentru o oră de lucru un medic primește 100 de lei, un asistent 50, iar un registrator 30. Plus cheltuieli administrative. În acest moment, un medic de familie ar urma să primească 30 de lei, dar se așteaptă o schimbare în acest sens. Pentru un vaccin antigripal, un medic de familie este plătit cu 27,5 lei.
Comentarii prin facebook