Petiţie publică împotriva directorului Muzeului de Arte, Victor Neumann, zis şi “Hodoş” în arhivele Securităţii

victor neumann

victor neumann

Mai mulţi intelectuali timişoreni au iniţiat o petiţie publică, prin care solicită preşedintelui CJ Timiş, Alin Nica, să ia o măsură în privinţa directorului Muzeului de Artă, Victor Neumann, suspectat că a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ “Hodoş”. Semnatarii îi solicită lui Nica să aratae dacă Neumann are o declaraţie privind colaborarea (sau necolaborarea) cu fost Securitate.

“Până când C.J. Timiș va ocroti un manager turnător la Muzeul de Artă? Când are de gând președintele CJT, Alin Nica, să lămurească dacă V. Neumann are declarația de necolaborare cu Securitatea?”, se intitulează petiţia publică iniţiată şi semnată de mai mulţi intelectuali timişoreni şi postată pe site-ul petitiionline.ro.

Petiţia este însoţită de o adresă din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în care se arată negru pe alb: „Pe baza documentelor din arhiva proprie, s-a stabilit că numele conspirativ «Hodoş» a fost asociat în actele Securității cu domnul Neuman Victor, născut în 28.10.1953, în Lugoj, județul Timiş”.

Muzeul de Artă din Timișoara este condus de opt ani de Victor Neumann, timp în care instituția a fost antrenată în nenumărate scandaluri și procese, ale căror costuri au fost suportate din bani publici de Consiliul Județean Timiș, instituția tutelară. Supus presiunilor și abuzurilor, personalul de specialitate a fost obligată să părăsească în valuri succesive locul de muncă, în timp ce conducerea Consiliului Județean Timiș a tolerat impasibilă comportamentul inacceptabil al managerului. Muzeul nu a performat, iar oportunitățile de dezvoltare au fost respinse după bunul plac al lui Victor Neumann. Cazul laboratorului de restaurare, atât de necesar patrimoniului valoros al muzeului, care nu a mai fost dotat, deși fusese finanțat de CJT, este doar un exemplu”, se arată în petiţie.

Ulterior se face referire la documentul amintit de la CNSAS. Semnatarii se arată uimiţi că, după de foştii preşedinţi PSD ai CJ Timiş l-au susţinut pe Victor Neumann, nici liberalul Alin Nica nu se implică în acest caz. De asemenea se menţionează că, potrivit legislaţiei, Neumann trebuia să depună la dosar declarația dacă este sau nu colaborator al Securității

“Documentul indică un informator al Securității (a se vedea documentul în anexă). În ciuda insistențelor presei, nici directorul muzeului și nici CJT nu au explicat de ce lipsește de la dosar declarația pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea. Cu sprijinul foștilor președinți PSD ai Consiliului Județean Timiș, Victor Neumann a reușit să ocupe funcția de director fără să depună la dosar declarația dacă este sau nu colaborator, informator sau ofițer acoperit al Securității. După cum se specifică în OG 24/2008, art. 3, litera ș, pentru directorii „instituțiilor de cultură, la nivel național, județean, municipal și local” această declarație este obligatorie. Dacă foștii președinți PSD ai Consiliului Județean Timiș – Titus Bojin, Sorin Grindeanu și Călin Dobra – l-au protejat fățiș pe Victor Neumann, încălcând legea, este de neînțeles protecția de care turnătorul „Hodoș” se bucură și sub conducerea liberalului Alin Nica. Președintele CJT a primit în urmă cu două luni o copie a documentului emis de CNSAS fiindu-i semnalat că există două mari probleme privitoare la situația lui Victor Neumann: 1. faptul că individul a fost turnător și 2. faptul că dosarul lui de angajare nu conține declarația privind relația cu Securitatea. În tot acest răstimp, Alin Nica nu a luat nici o măsură de intrare în legalitate.            

Solicităm urgent ca Alin Nica să rezolve aceste chestiuni care sunt de ordin, deopotrivă, legal și moral. Faptul că, la peste trei decenii de la revoluție, chiar în orașul care s-a ridicat împotriva regimului comunist, asemenea abuzuri administrative și complicități sunt încă posibile aruncă o lumină greu de calificat nu doar asupra PNL ci și asupra întregii clase politice democratice.           

Îl îndemnăm pe Alin Nica să ia drept exemplu decizia vicepreședintelui (USR) al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, care a retras în 24 de ore din Consiliul științific al Muzeului Satului Timișoara o persoană acuzată de colaborare cu Securitatea. Mandatul lui Victor Neumann se încheie în aceste săptămâni. Turnătorul „Hodoș” se pregătește să candideze pentru un nou mandat de director la Muzeul de Artă. Nici comisia de examen și nici Consiliul Județean Timiș nu se pot preface că nu au luat act de situația lui Victor Neumann, de managementul defectuos și nu pot ignora obligațiile care le revin prin lege în chestiunea colaborării cu Securitatea”, se mai artă în petiţie.

Grupul de inițiativă al acestrei petiţii este format din: Maria Albani, istoric de artă, curatorul Donației Corneliu Baba; Prof. univ. Ileana Pintilie, critic de artă; Prof. univ dr. Rodica Vârtaciu, istoric de artă; Prof. univ dr. Vasile Popovici, scriitor; Viorel Marineasa, scriitor; Prof. univ. dr. Daniel Vighi, scriitor.

Petiţia poate fi consultată aici.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Gigi a spus: (martie 1st, 2021 at 10:01 )

Ce se mai dadea el anticomunist si persecutat candera prof la Univ de Vest. A fost si cel mai slab pregatit prof de acolo

Poli 21 a spus: (martie 1st, 2021 at 10:19 )

De acord cu cele semnalate in petitie, singura problema care apare este apropierea mult prea mare a semnatarilor catre usr. Probabil ca este deja pregatit viitorul director.

TTT a spus: (martie 1st, 2021 at 11:13 )

Cine nu il cunoaste pe tov. Turnator din articol, acesta vorbste despre el la persoana a 3-a. La aroganta nimeni nu il intrece. O personalitate gretoasa.

hotii striga hotul a spus: (martie 1st, 2021 at 14:37 )

Consider ca cei care au facut politie politica trebuie sa plateasca si nu au ce cauta in functii publice, pentru insanatosirea societatii noastre. Insa consider foarte important ca aceasta speta a delatorilor sa fie la fel de blamata in societatea si in zilele noastre. De aceea, intreb public ce diferenta este intre un delator de pe timpul lui ceausescu cu niste delatori din zilele noastre? Dupa mine acestia au aceeasi calitate morala indoielnica si mizerabila. Pe vremuri delatiunea se facea pe tacute, in secret. In zilele noastre delatiunea se petrece public. Acesti „domni” si „doamne”, semnatari ai delatiunii publice a lui Victor Neumann (care intre noi fie vorba, conform prezumptiei de nevinovatie, este nevinovat de fapta clamata, pana la proba contrarie) sunt aceiasi delatori vocali care au mai semnat si scrisorii deschise de sustinere a lui Fritz si de anatemizare a lui Robu (si iata unde ne-au adus). Bah mai mult, sunt aceiasi care l-au sustinut prin scrisori deschise acum multi ani si pe Basescu ca sa castige al doilea tur. Ce sa intelegem noi, oamenii de rand despre acesti „oameni”? Acesti asa-zisi elitisti, nu sunt altceva decat etilisti si sinecuristi. De exemplu, poate ne explica marele profesor Vasile Popovici, dupa ce s-a milogit in anii 90 pe la sediile pnl si pntcd ca sa obtina sinecura din diplomatie, prin ce mijloace a „rezolvat” sa ii fie tinut postul blocat la universitate pentru mai mult de 25 de ani???
Eu cred ca e vorba de altceva…delatorii astia moderni care semneaza scrisori deschise si petitii, acesti reclamagii de profesie, acesti „patraulea” din BD, fac de fapt in cazul de fata un joc si cel mai probabil ei au deja un „candidat” pentru postul de director la muzeul de arta. Oare sa fie vorba despre eternul (alt mare „elitist”) Marcel Tolcea? Sau poate chiar vreunul dintre semnatari. Urmatoarele saptamani ne vor confirma jocul acestor Hugosieni.

@hotii striga hotii a spus: (martie 1st, 2021 at 18:29 )

Hodoș, unde sunt banii de la Capitala?
Delator modern? :)) Defineste, idiotule. Adica trebuiau sa il tainuiasca :))

liviu a spus: (martie 3rd, 2021 at 10:42 )

Incredibil ! Suntem in 2021 . Un grup de nationalisti romini fac o petitie publica ,delatiune pe fata, impotriva unui OM .Acestui om evreu i se atribuie numai defecte ,cu scopul de a fi inlaturat din functie . Animatorul grupului se pare ca este ambasadorul securist Vasilica.Nu de mult V. a luat in vizor nevasta evreului NEUMANN.O familie de evrei .Oare se va gasi cineva sa-i apere?
Ne intrebam totusi domnule” hotii striga hotii”, pentru cine lupta Vasilica ?Cui ai trebuie acest post de director, lui muscalu, lui teleaga, lui medelet etc. ?

Ochiul limpede a spus: (martie 3rd, 2021 at 20:07 )

Vorbim de trecut și mai puțin de prezent. Oare actualii colaboratori au alte apucături sau poate realizările lor vor fi exemple pentru generațiile următoare. De fapt autoritățile statului unde au fost pana acum? pardon închid și deschid ochii doar când este nevoie? Aha! Poate asta înseamnă democrație?Despre palatul Weisz, palatul Dornhelm, palatul Lloyd, palatul Neuhasz/Farber a-ți auzit? Eugen /John Farber după ce a fost deposedat de legionari apoi de comuniști a ajuns printr-o voința de fier în top 500 miliardari datorita concernului care-i poarta numele iar exemplele pot continua. Nu mai vorbim de primul arhitect al Timișoarei Laszlo Szekely. Papagalii zilelor noastre cu realizări zero folosiți de fatade sunt modele sau peste 30 de ani vom afla ca au slujit serviciilor și mai puțin intereselor tarii?

liviu a spus: (martie 4th, 2021 at 08:51 )

Domnule Nestor , suntem in 2021, oare ochiul tau este limpede ?
Chiar si un soim al patriei stie ca in Romania national-comunista si post-decembrista ca sa ajungi consul sau ambasador trebuia sa fii SECURIST. Odata intrat in secu esti un personaj care face rau oamenilor prin asa zisul interes national care este de fapt interesul personal.
Agitatorul grupului de”nationalisti” ‘este ambasadorul securist vasilica, care a atacat-o in primul rand pe d-na NEUMANN apoi pe dl NEUMANN directorul muzeuluinu .Pentru asta SECURISTUL vasile se foloseste de metodele fasciste arhicunoscute. Mai intai aduna in jurul lui un grup care ataca pe facebook , prin deBanat etc. un om, un evreu, pe care, fara dovezi il declara informator al securitatii.Apoi grupul continua cu denigrarea defaimarea acestuia. Nimeni nu se intreaba cine este mai nociv un securist cu acte in regula sau un presupus informator care a fost dat de mai multe ori afara din serviciu pentru ca era evreu.
Domnule Nestor sa speram ca ochjul dvs se va limpezi si veti opri atacul asupra putinilor evrei ramasi in acest oras .
Domnule Nestor pentru limpezirea vederii dvs va recomand sa cititi „PE URMELE TIMISOAREI EVREIESTI-mai mult decat un ghid – o reala enciclopedie care evoca istoria evreilor , care nu prin numar ci prin realizarile membrilor ei , remarcati in toate domeniile , de la economie la creatia artistica.
Aceasta lucrare scrisa cu mult suflet de Getta Neunann Hertzfeld, fiica lui Edith si al prim-rabinului dr.Neumann Ernest arata fara tagada cat de importanti au fost evrei in comparatie cu nulitatile din grupul securistului vasile.

Ochiul limpede a spus: (martie 4th, 2021 at 11:30 )

Probabil declararea Timișoarei capitala cultural europeana se datorează în mare măsură lucrurilor realizate de evrei și ramase ca patrimoniu orașului de pe Bega fără nici o îndoială și nu celor care au construit România după 89.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Timișul pregătește elaborarea unei strategii județene pentru realizarea unei rețele de piste de biciclete

Consiliul Județean Timiș are în acest an o linie bugetară specială pentru realizarea un Strategii Județene pentru realizarea de piste de biciclete, a anunțat Cristian Moș, vicepreședintele CJT. O rețea adecvată de asemenea piste va fi extrem de benefică pentru toată economia județului, spune acesta. Conform datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene, în anul 2018,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul pregătește elaborarea unei strategii județene pentru realizarea unei rețele de piste de biciclete
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Calin Dobra

PSD Timiş: Bugetul judeţului pentru 2021 – interes politic de coaliție

Consilierii judeţeni PSD nu au votat bugetul judeţului adoptat astăzi, motivând că acesta s-ar fi făcut politic. PSD-ştii sunt supăraţi că nu au fost consultaţi sub nicio formă la alcătuirea bugetului, iar toate amenamentele le-au fost respinse din faşă. Grupul aleşilor PSD din CJ Timiș s-a abținut, astăzi, de la votul bugetului pentru acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD Timiş: Bugetul judeţului pentru 2021 – interes politic de coaliție
Iulius Mall
Iulius Mall

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Ce se întâmplă cu programul de recuperare al cursurilor pierdute. Anunțul ministrului Educației

Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a participat la o conferință numită „Vaccinare și testare pentru învățământ” susținută la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești. Acolo, ministrul a vorbit despre programul de recuperare al cursurilor pierdute în perioada de predare online. Ministrul a precizat că instituția pe care o conduce va propune aprobarea ordonanței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce se întâmplă cu programul de recuperare al cursurilor pierdute. Anunțul ministrului Educației
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Numărul punctelor de alimentare a automobilelor electrice din Timișoara va crește în perioada următoare

Timișoara va beneficia de un nou punct de încărcare a automobilelor electrice. Stația de încărcare va fi amplasată în parcarea unui important centru comercial, urmând să fie de mare putere și să permită încărcarea celei mai mari părți a bateriei în câteva zeci de minute. Tot mai multe stații de încărcare a autovehiculelor electrice sunt...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Numărul punctelor de alimentare a automobilelor electrice din Timișoara va crește în perioada următoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș are în acest an o linie bugetară specială pentru realizarea un Strategii Județene pentru realizarea de piste de biciclete, a anunțat Cristian Moș, vicepreședintele CJT. O rețea adecvată de asemenea piste va fi extrem de benefică pentru toată economia județului, spune acesta. Conform datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene, în anul 2018,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul pregătește elaborarea unei strategii județene pentru realizarea unei rețele de piste de biciclete
În Gătaia şi Peciu Nou a fost depăşită rata de infectare de 7,5 la mia de locuitori, astfel că ambele localităţi intră în scenariul dur de restricţii. Asta înseamnă că circulaţia va fi interzisă după ora 20.00, cu unele excepţii, iar magazinele se închid la 18.00. Localităţile Checea, Giera, Buziaș, Pădureni, Parța, Pișchia, Sacoșu Turcesc,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oraşul Gătaia şi comuna Peciu Nou intră în scenariul dur de restricţii, după ce au depăşit rata de infectare de 7,5
Apele au devenit tulburi la SCM Timișoara după eșecul drastic de la Baia Mare. Antrenorul Valentin Calafeteanu a acuzat în termeni duri prestația jucătorilor, însă și atitudinea foștilor săi coechipieri. Acesta a fost efectiv „placat” dur de Horațiu Pungea, pilierul reproșându-i tehnicianului caracterul… Conducerea clubului a anunțat astăzi măsurile. „În urma incidentului înregistrat în data...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horaţiu Pungea, tras pe linie moartă, după incidentul de ieri cu antrenorul Calafeteanu
Noua legislație propusă de consilierii locali ai USR PLUS în domeniul animalelor de companie, respectiv la contravențiile legate de animale și păsări pe teritoriul Timișoarei, este departe de a fi una perfectă, lasă mult loc de interpretări, pasează din responsabilități și interzice hrănirea animalelor fără stăpân de pe stradă, dar mai ales a porumbeilor. Dar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noua reglementare a deținerii animalelor de companie se amână și se dezbate public. Cetățenii vor hrănirea în continuare a porumbeilor din oraș
Reguli noi pentru imunizarea cu AstraZeneca. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anuntat că cei care doresc se pot imuniza cu acest ser prezentându-se direct la centrul de vaccinare, fără programare. Cel mai probabil începând de vineri, persoanele care vor să se imunizeze cu serul de la AstraZeneca  vor putea merge direct la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Valeriu Gheorghiță: Cei care doresc să se imunizeze cu AstraZeneca se pot prezenta direct la centru, cu cartea de identitate
Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a participat la o conferință numită „Vaccinare și testare pentru învățământ” susținută la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești. Acolo, ministrul a vorbit despre programul de recuperare al cursurilor pierdute în perioada de predare online. Ministrul a precizat că instituția pe care o conduce va propune aprobarea ordonanței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce se întâmplă cu programul de recuperare al cursurilor pierdute. Anunțul ministrului Educației
În judeţul Timiş există opt focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Faţă de ziua precedentă n-a apărut niciun nou focar. Focarele active sunt: FIRMĂ PRIVATĂ UTVIN – 33 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere PENITENCIAR TIMIȘOARA–21 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere PRIMĂRIA MOȘNIȚA NOUĂ– 13...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au mai apărut focare noi de coronavirus în Timiș
Top