Valeriu Gheorghiță a vorbit la un post de televiziune despre reacțiile adverse pe care românii le-au avut după ce s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca.
Acesta a făcut precizări despre ce reacții trebuie să ne așteptăm să avem și ce anume trebuie să facem. Șeful CNCAV a precizat că în cazul acestui vaccin, care are o frecvența mai crescută a reacțiilor adverse, putem lua în considerare și o perioadă de repaus la domiciliu.
„Aceste reacții adverse generale constând în febră, frisoane, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală, dureri de cap, sunt reacțiile comune pe care cei tineri le dezvoltă mai frecvent decât persoanele peste 60-65 de ani. În situația respectivă trebuie să ne sfătuim cu medicul de familie. Să luam tratament antitermic sau antialergic în funcție de istoricul nostru medical. Aceste reacții trebuie să fie pasagere și să se remită în 1-2 zile. Pentru acest tip de vaccin, care are o frecvență mai crescută a reacțiilor adverse, se poate avea în vedere și o perioadă de repaos la domiciliu, pentru a exista un control mai bun al stării generale și gestionării situației de moment. Dar nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă aceste reacții adverse”, a precizat Valeriu Gheorghiță la Antena 3.
Șeful CNCAV a precizat că la nivel național, până la data de 15 martie, au fost raportate 7.185 de cazuri de reacții adverse postvaccinale, cu o rată de raportare de 3,3 la 1.000 de doze administrate.
„În perioada 8 martie – 14 martie au fost raportate un număr de 1.136 de reacții adverse postvaccinale, 93% dintre acestea au fost raportate la Agenția Națională a Medicamentului, iar restul direct la Institutul Național de Sănătate Publică. Vârsta mediană a persoanelor care au raportat aceste reacții adverse a fost de 41 de ani, între 19 și 98 de ani ca extreme de vârstă, 68% din persoanele care au raportare reacții adverse fiind de sex feminin. În funcție de severitatea manifestărilor clinice, au fost 1.134 de reacții clasificate ca nesevere și două reacții clasificate ca severe și care sunt în curs de investigare. Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacții adverse, 82% sunt reacții locale, de tip durere, tumefacție, erupție cutanată la locul injecției și stare de oboseală, practic, reacții generale, cu stare de oboseală, febră, frison, 48% dureri musculare sau articulare, 49% cefalee, 18% reacții digestive, 10% stări de anxietate. Nu au fost înregistrate cazuri de șoc anafilactic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Comentarii prin facebook