Hemofilia este o boală cronică gravă a sângelui, a cărei principala manifestare este reprezentată de hemoragii.
Boala este cauzată de o mutație genetică ce duce la tulburări de coagulare a sângelui.
Hemofilia afectează cu precădere bărbați, fiind transmisă pe cale genetică de la mame. De obicei, boala este diagnosticată din primii ani de viață, odată cu apariția primelor traume fizice.
Hemofilia mai este numită și „boală regală”, deoarece în secolele XIX și XX a existat în familiile regale din Europa. Regina Victoria a Marii Britanii a fost purtătoare a unei forme rare a acestei boli, care a fost apoi transmisă către două din cele 5 fiice ale sale. Ulterior, una dintre nepoatele reginei s-a căsătorit cu Țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, iar singurul lor moștenitor băiat, Aleksei, suferea de hemofilie.
Principala manifestare clinică a hemofiliei constă în hemoragii, care pot fi spontane sau provocate.
Hemoragiile pot fi interne, în articulații și mușchi, sau externe, cauzate de tăieturi minore, intervenții medicale dentare sau traumatisme.
„Mereu, nu doar cu acest prilej, pacienții noștri ne sunt în gând, în suflet. De-a lungul timpului, mici sau mai mari pacienți, mămici ne-au împărtășit din trăirile lor prin cuvântul scris. Împreună am mers și împreună ne continuăm drumul. Mult bine și sănătate! Fiți uniți și solidari în acțiunile voastre comune pentru o asistență mai bună în condițiile adaptării ei la provocările schimbărilor multiple prezente și viitoare!”, a transmis, sâmbătă, prof. dr. Margit Șerban, de la Centrul medical Cristian Șerban de evaluare și recuperare pentru copii și tineri cu diabet și hemofilie situat în Buziaș.
Comentarii prin facebook