Primăria Timișoara a semnat, luni, contractul de execuție pentru reabilitarea și transformarea Cinema Studio. În urma unei investiții în valoare de 11, 9 milioane de lei, plus TVA, acesta va fi transformat într-un cinema de artă, cu cafenele, studiouri de creație cinematografică, săli de vizionare film și chiar și o grădină de vară, pe acoperișul clădirii.
De lucrări se va ocupa societatea Audiotech Multimedia Group S.R.L, împreună cu Mist Lider Construct S.R.L. Cinema Studio https://debanat.ro/2021/04/s-a-gasit-constructor-pentru-transformarea-cinema-studio-santierul-va-fi-gata-in-2023_327193.html va deveni primul Cinematograf de artă al Timișoarei, iar transformarea lui este rezultatul colaborării dintre Primăria Timișoara (proprietarul cinematografului), Groupama Asigurări (finanțatorul proiectului de arhitectură în valoare de aproximativ 150.000 euro), Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort), asociații culturale care se vor implica și în managementul cinematografului. Proiectul reabilitării a fost realizat de societatea de asigurare amintită și donat orașului.
Cladirea cinematografului are regim S+P+1E+Pod, având suprafața construită la sol de 539 mp și funcțiunea de cinematograf. Construită în perioada interbelică, în anul 1938, clădirea studiată a fost gândită de la început ca cinematograf, fiind denumită inițial „Cinematograful Thalia”, apoi în 1941 îl găsim sub numele ”Thalia”. După naționalizarea din 1948, clădirea își schimbă identitatea, în perioada administrației comuniste aceasta funcționând sub numele de „Timpuri Noi”, ca sală de proiecție pentru filme documentare, cu acces liber și program permanent. Din 1966 clădirea devine sediul cinematografului „STUDIO”, dar este dezafectată în anii 2000, ca parte din tendințele actuale, de abandonare a vechilor structuri din centrele orașelor și relocarea funcțiunilor de tip atractor în interiorul mall-urilor, se spune în documentaţia aferentă proiectului.
Prin intervențiile propuse, se urmărește crearea unui cinematograf de artă, cu 2 săli de proiecție de aproximativ 190 și 64 locuri și un cinema în aer liber pe timp de vară, cu 80 locuri, care să găzduiască un program permanent de proiecții de film, festivaluri de film premiere și alte evenimente specifice domeniului, precum și organizarea de evenimente culturale diverse, precum conferințe, cursuri, workshopuri, mini-concerte. De asemenea, se crează spații de lucru pentru profesioniștii din domeniul cinematografiei și al radioului, prin studiourile pentru montaj sunet și video precum și spații pentru expoziții permanente și temporare.
Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. De asemenea, va deservi și domenii conexe industriei cinematografice: producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design,
Comentarii prin facebook