Noua reglementare a deținerii animalelor de companie se amână și se dezbate public. Cetățenii vor hrănirea în continuare a porumbeilor din oraș

Noua legislație propusă de consilierii locali ai USR PLUS în domeniul animalelor de companie, respectiv la contravențiile legate de animale și păsări pe teritoriul Timișoarei, este departe de a fi una perfectă, lasă mult loc de interpretări, pasează din responsabilități și interzice hrănirea animalelor fără stăpân de pe stradă, dar mai ales a porumbeilor. Dar, ca o noutate, o dovadă clară de evoluție spre civilizație, proprietarii de animale de companie din oraș nu mai sunt (chiar) la cheremul unor vecini cu păreri extremiste în domeniu, iar în mijloacele de transport în comun va fi în sfârșit permis transportul animalelor de companie, în anumite condiții.

Cele două regulamente lansate sub formă de proiect de hotărâre de consiliu nu vor ajunge deocamdată pe masa de vot, era evident că vor apărea nemulțumiţi care să le conteste. Hrănim sau nu porumbeii, respectiv câinii și pisicile de pe stradă, scăpăm de vecinii ferm hotărâți că locul unui câine e exclusiv în capătul curții, legat de un lanț (eventual lângă veceul ca pe vremuri), toate acestea sunt mai clar reglementate de noile regulamente. Inițiativa celor de la USR este clar un pas enorm înainte, spre o civilizație europeană care pătrunde greu în blocurile comuniste populate într-o anumită măsură de persoane pentru care un câine sau o pisică nu au ce căuta într-o familie. Totuși, proiectele nu vor ajunge prea rapid în dezbatere, vocile ”anti” au apărut în cantități suficiente, iar acum se face dezbatere publică.

“Am lucrat într-un grup extrem de larg, în care s-au aflat și asociații de protecție a animalelor, medici veterinari, reprezentantul FALT, al Asociației Chinologice, din Direcția de Mediu. Scopul regulamentului privind deținerea animalelor de companie este de a stabili și drepturi și obligații pentru deținători pe de o parte față de bunăstarea animalelor, pe de altă parte pentru respectarea regulamentelor sanitare, de igienă și curățenie și siguranță publică. Deținătorii de animale vor trebui să țină cont de toate măsurile de a evita și elimina orice disconfort care ar putea fi creat vecinilor”, a spus Rodica Militaru, consilier local USR.

Ideea e în principiu bună, noul regulament va elimina dorința clară a unor ”vecini binevoitori” de a nu avea în preajmă absolut niciun animal de companie, doar pentru că așa vor ei sau pentru că așa le spune tradiția strămoșească rurală de unde provin. Iar aceasta a dus la apariția unor adevărate drame, în care oamenii trebuiau să renunțe efectiv la animalul iubit, doar pentru că cineva avea o problemă cu persoana respectivă. Se făcea reclamația și problema se ”rezolva”.

Până acum procedura în domeniu era extrem de dificil de îndeplinit, cereai voie și de la omul de la colț ca să poți avea un câine, dar acum această nebunie birocratică se elimină, iar proprietatea este mai bine respectată. Oamenii vor putea să dețină mai ușor un animal, dar cu obligația să respecte anumite reguli sanitare și veterinare, animalul să nu producă probleme, respectiv mizerie în spațiile comune. Cel puțin se elimină arbitrarul în luarea deciziei, așa cum era înainte când cineva putea bloca deținerea animalului doar pentru că așa credea el.

Dar, și aici există un dar, propunerea de legislație locală pe tema deținerii animalelor de companie transferă oarecum responsabilitățile tot în mâna locatarilor/proprietarilor, în sensul că asociația de proprietari ar urma să poată să facă singură un regulament pentru asociație, care să reglementeze deținerea animalelor.

Într-un fel, aceeași Mărie, dar cu altă pălărie, una mai democratică, în care regulamentul să fie adoptat cu majoritatea membrilor, nu cu majoritatea membrilor prezenți la ședință. Cel puțin știi dacă blocul respectiv e ”Pet friendly sau nu”.

”Considerăm că deținerea unui animal de companie într-un bloc poate fi reglementată prin Legea Asociațiilor de Proprietari, legea 196 din 2018. Prin această lege, asociațiile își pot face un regulament propriu al condominiului. Diferența este că acest regulament trebuie aprobat de majoritatea proprietarilor, nu ca orice hotărâre cu majoritatea celor care participă la o ședință de bloc. În acest fel cel care dorește să cumpere sau să închirieze un apartament în bloc va cunoaște dinainte regulamentul (…). În acest fel se vor elimina abuzurile dintr-un bloc”, a mai spus Rodica Militaru.

Un enorm pas înainte se face prin faptul că se va permite transportul animalelor de companie cu mijloacele de transport în comun, cu plata unui bilet și cu respectarea unor reguli. Dacă animalul deranjează poate fi dat jos din tramvai de conducătorul mijlocului de transport sau de controlor, mai spune Militaru. Desigur, și aici vor fi extremiști și vor fi persoane care vor vedea numai câini ucigași și pisici zgârietoare.

Cea de a doua mare dezbatere, poate chiar mai mare decât prima, apare referitor la abaterile legate de animale și păsări, aplicate la Timișoara. În prim plan apare problema legată de hrănirea porumbeilor din oraș. Oamenii nu vor mai avea voie să le ofere acestora mâncare, iar cei de la USR speră că în acest mod păsările își vor lua zborul și vor pleca spre alte zări, părăsind centrul orașului. Acum sunt multe și dacă primesc mâncare în continuare se vor înmulți exponențial, spune și Răzvan Stana, consilier local USR. Spaima sa este că proaspăt renovatele clădiri din centrul orașului Timișoara vor fi…bombardate și vor arăta urât în 2023, atunci când orașul va fi Capitală Europeană a Culturii. În concluzie, cine dă de mâncare la porumbei poate fi amendat. Dar și aici….legea e tolerantă.

”Acum nu credeți că vom amenda un copil că dă acolo câteva grăunțe la porumbei. Sau pe părintele acelui copil”, spune Răzvan Stana.

Cam la fel se pune problema și legat de câini și pisici, despre care Stana spune că dacă nu vor mai fi hrăniți de cetățeni vor dispărea. Nu știm cum, dar regulamentul nu este final, este perfectibil.

Iar acum urmează dezbaterea publică. Cei pro și contra câine sau pisică la bloc sau în tramvai, cei care vor să dea de mâncare la porumbei sau nu, să ajute sau nu un câine pe stradă, vor putea să se ”bată” legal, cu argumente pentru poziția lor.

”Tot ce dorim noi este să găsim un echilibru”, a spus Răzvan Stana.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

spital torontalului

Institutul Regional de Oncologie are semnat acordul pentru realizarea studiului de fezabilitate

S-a făcut un pas important pentru ca viitorul Institut Regional de Oncologie să devină realitate. De curând au fost semnate documentele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice, a anunțat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Cu acest anunț, probabil că Alin Nica a stricat una dintre ”surprizele” pregătite pentru vizita de mâine...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Institutul Regional de Oncologie are semnat acordul pentru realizarea studiului de fezabilitate
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Comloşu Mare se împiedică de Buziaş, Pobeda profită şi revine pe primul loc

Nebunie totală în mini-sezonul de Liga 4 din Timiş. Comloşu Mare nu a rezistat în fotoliul de lider decât două zile. În penultima etapă a campionatului, disputată azi, comloşenii au pierdut cu 1-2 acasă cu Buziaş, după un meci echilibrat. Şi cu asta şi-a diminuat mult şansele la locul I. Pobeda Dudeştii Vechi aştepta un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comloşu Mare se împiedică de Buziaş, Pobeda profită şi revine pe primul loc
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Cum să evitați furturile din buzunare dacă mergeți vineri la Izvorul Tămăduirii

În preajma sărbătorii „Izvorul Tămăduirii”, aglomerația și agitația ce se creează constituie factori favorizanți pentru comiterea unor infracțiuni în zona lăcașurilor de cult. Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite. Iată recomandările polițiștilor pentru prevenirea furturilor din buzunare:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum să evitați furturile din buzunare dacă mergeți vineri la Izvorul Tămăduirii
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale

CCIA Timiș lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale prin programe de formare profesională continuă pentru creșterea eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de lider de parteneriat, împreună cu o societate comercială, anunță începerea Proiectului “FPC-Vest – Formare profesională în sprijinul creșterii eficienței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIAT lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

S-a făcut un pas important pentru ca viitorul Institut Regional de Oncologie să devină realitate. De curând au fost semnate documentele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice, a anunțat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Cu acest anunț, probabil că Alin Nica a stricat una dintre ”surprizele” pregătite pentru vizita de mâine...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Institutul Regional de Oncologie are semnat acordul pentru realizarea studiului de fezabilitate
În preajma sărbătorii „Izvorul Tămăduirii”, aglomerația și agitația ce se creează constituie factori favorizanți pentru comiterea unor infracțiuni în zona lăcașurilor de cult. Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite. Iată recomandările polițiștilor pentru prevenirea furturilor din buzunare:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum să evitați furturile din buzunare dacă mergeți vineri la Izvorul Tămăduirii
Printre beneficiarii noii legi a revoluţionarilor nu se vor mai număra foşti lideri ai Partidului Comunist Român sau ai Gărzilor Patriotice. Anunţul a fost făcut de către senatorul USR PLUS de Timiş, Raoul Trifan. Un nou proiect de lege prin care se doreşte eliminarea impostorilor din rândul revoluţionarilor a trecut în această săptămână prin Senat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul Raoul Trifan: Foştii lideri ai PCR şi ai Gărzilor Patriotice sunt eliminaţi din rândul revoluţionarilor
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, va face vineri, 7 mai, o amplă vizită la Timișoara. Deschiderea noului centru de vaccinare “drive through” de la Shopping City, o premieră pentru oraș, va fi doar un punct în programul larg al oficialului, care include vizite la unitățile medicale aflate în administrarea Primăriei Timișoara și a Consiliului Județean Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministrul Sănătății vine la Timișoara să discute problemele personalului din domeniul medical și cea a infrastructurii de specialitate
Primul centru de vaccinare de tip “drive through” din Timişoara, amplasat la Shopping City, va funcționa fără programare prealabilă pe platforma de specialitate, iar serul folosit va fi cel produs de Pfizer. Accesul se va face cu autoturismele, iar doritorii sunt rugați să vină pregătiți cu chestionarul de vaccinare, disponibil pe internet, gata completat și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul centru de vaccinare “drive through” va funcționa cu serul de la Pfizer, doar cu ”pacientul” în autoturism
Polițiștii Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Timișoara împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara cercetează un bărbat de 32 de ani, bănuit de trafic de droguri de risc. În cursul zilei de ieri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Timișoara au identificat un autocar, ce efectua curse regulate între Cehia și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce avea în bagaj un bărbat la întoarcerea din Cehia
Top