Gârboni şi Neumann, născuţi pentru a fi directori pe viaţă?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Plecarea intempestivă a lui Ioan Coriolan Gârboni din fruntea Filarmonicii Banatul a umplut internetul de tot felul de reacţii. A fost şi multă, foarte multă jale, dar s-au auzit şi dopuri de şampanie. Multe lacrimi, dar şi multe chiote. De altfel, aşa a fost şi perioada pe care Gârboni a petrecut-o în fruntea acestei instituţii, cu multe lumini, dar şi destule umbre. Şi au fost nu mai puţin de 15 ani, el fiind instalat în funcţie în 2006, în timpul primarului Gheorghe Ciuhandu.

Din start, trebuie spus că Gârboni are merite incontestabile. A adus muzica clasică mai aproape de oameni, prin organizarea unor concerte în spaţii inedite: la aeroport, la puşcărie, un şantier, o unitate militară etc. Pe de altă parte, sunt şi destule puncte negre în activitatea sa, nenumărate scandaluri şi conflicte de muncă. Îmi repugnă dictatura sindicală, dar de multe ori la filarmonică angajaţii au avut dreptate în interminabilul conflict cu managerul.

Gârboni avut şi ambiţuri politice, dar mai mult la alibi, cum a fost în 2012 când a candidat la Primăria Timişoara. Se retrage însă înainte de alegeri, anunţând că-l susţine pe Nicolae Robu pentru… a-l da afară pe Ioan Cojocari din funcţia de secretar. Robu nu-l dă afară pe Cojocari, dar Gârboni rămâne director al filarmonicii, iar fiul său Vlad este pus director de către liberali la Casa Studenţilor. Mai mult, municipalitatea închide ochii mult timp la faptul că un spaţiu primit de fundaţia lui Gârboni în Piaţa 700 este subînchiriat.

Că şi-a tratat unii angajaţi ca pe nişte slugi, ca de exemplu pe o femeie pe care a pus-o să-i spele maşina, arată faţa arogantă a fostului manager, care era convins că i se cuvine totul. Cât despre modul în care s-a produs despărţirea, se poate vorbi de o anumită inabilitate a conducerii primăriei, care a pus în comisia de evaluare un consilier USR, medic veterinar la bază. Că respectivul e şeful Comisiei de Cultură contează mai puţin, dar această prezenţă poate da senzaţia de execuţie politică. Pe de altă parte, dacă Gârboni ar fi trecut evaluarea, adversarii lui ar fi semnalat acelaşi lucru, respectiv un politician în comisie.

Cazul lui Gârboni vine la puţin după o altă demitere de răsunet, cea a lui Victor Neumann de la Muzeul de Artă. Precum Gârboni, nici Neumann nu a reuşit să obţină notă de trecere la evaluarea activităţii sale. Totuşi, spre deoseire de Gârboni care a obţinut nota 8,7, Neumann a  obţinut 6,04. La el nu există nicio reţinere, Neumann fiind numit strict politic în perioada USL. De altfel, el era de nelipsit la mitingurile electorale ale acestei struţo-cămile politice. Iniţial a fost apropiat de PNL, apoi de PSD, partid care a şi dat penultimii doi preşedinţi ai Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află şi Muzeul de Artă. Dacă în cazul lui Gârboni, putem vorbi de multe realizări, la Neumann s-au strâns rateuri, unul după altul, cel mai de notorietate fiind legat de Colecţia Baba. Un moment absolut jenant a fost când a închiriat muzeul pentru organizarea unui chef de fiţe. S-a vorbit şi despre el e că e păpuşat de doi fraţi afacerişti, unul dintre ei cu pretenţii de Mecena de Timişoara. Dar cel mai mare scandal în privinţa lui Neumann este referitor la o eventuală colaborare cu Securitatea, având numele de cod „Hodoş”.

Precum Gârboni, Neumann a făcut contestaţie, plângând-se că din comisie a făcut parte un fost şofer. Dar nu a amintit că şi din comisia care l-a numit la muzeu a făcut parte un sindicalist PSD, fost la Comtim.

Trebuie spus că atât Gârboni, cât şi Neumann pot participa la un concurs pentru ocuparea celor două funcţii pe care le-au deţinut. Dacă se consideră atât de buni şi de neînlocuit, n-ar trebui să aibă nici cele mai mici emoţii. Tot ce au de făcut este să se prezinte la concurs unde să-şi demonstreze valoarea. Ar fi poate primul concurs pe bune pe care l-ar da. Şi după ce ar câştiga, le-ar da şi peste nas celor care le contestă competenţele. Cum, nu-i aşa? Ei vor să fie directori pe viaţă, fără să dea niciun concurs? Ghinion, cică nu se mai poate.

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Violoncel a spus: (mai 13th, 2021 at 08:37 )

Toti vor pe viata sa ramana in functii.Mai ales acuma cand sunt platiti cu sume uriase si nu se omoara cu munca.Vor face la fel ca Varsandan.Vor merge in judecata,acolo castiga,vor merge la partidul care are sanse la viitoare alegeri si revin umili gata sa faca orice pt a ramane acolo.Problema este cand se schimba nebunul din patru in patru ani si ala face ce comisie vrea muschii lui.

drucker a spus: (mai 13th, 2021 at 09:30 )

Garboni , un nesimtit cu atitudine de arendas , care nu a inteles ca , data vrei sa fi respectat , trebuie sa respecti si tu , la randul tau .
Ani de zile acest nemernic isi parca ostentativ bolidul de manelist in fata filarmonicii , desi institutia are parcare privata cu acces control .Mai punea si biata femeie de serviciu sa i-o spele cu galeata .
Cu ce e mai presus Garboni , decat un oltean care parcheaza pe pista de biciclete , sau in statia de autobus ?

joe a spus: (mai 13th, 2021 at 09:51 )

Toti directorii de institutii de cultura, muzee, teatre ar trebui sa se prezinte la un concurs, macar o data dupa doua mandate. Poate apar si optiuni mult mai bune dar daca nu faci concurs nu ai de unde sa stii, nu? Asta e boala timisoarei dintotdeauna: autosuficienta.

Vasile Popovici a spus: (mai 13th, 2021 at 11:00 )

Foarte corect comentariul. As mai adauga faptul ca atat Gârboni cât si Neumann par frați: deopotrivă de mediocri, au o idee uriașa despre importanța personalității lor mărunte. De aici, atitudinea ciocoiască față de colaboratori, dorința de putere, incapacitatea managerială reală, convingerea că fără ei nu se poate, că lor li se cuvine totul. Sunt amândoi, în esență, doi Nicolae Robu, din același aluat de narcisici, fără cultură reală, dar cu ifose nenumărate. Culmea, amândoi „managerii” au avut relații cu Securitatea. Urmează cercetarea lui Gârboni. În privința vechilor inițiative ale lui Gârboni de popularizare a muzicii simfonice, discuția e mai complicată. În loc ca aceste ințiative să fie excepții, ele au devenit fondul activității muzicale. Aici e marele pericol. O filarmonică nu e un taraf. Or, sub directoratul lui Gârboni ea a fost adusă spre acest statut. Unde mai punem faptul că și Neumann, și Gârboni sunt mari iubitori de câștiguri personale: financiare, simbolice etc. Ei nu servesc intituțiile pe care le conduc, ci și le aservesc. Momentul schimbării ar fi trebuit să vină pentru amândoi de multă vreme.

Gigi a spus: (mai 13th, 2021 at 17:05 )

Daca ii schimba ciuma rosie, ai fi scris vreodata acest articol? Iti spun eu: niciodata, erai consternat si oripilat de schimbarea celor doi profesionisti pusi in functie de dreapta democratica.

Ochiul limpede a spus: (mai 13th, 2021 at 17:43 )

Articolul reflecta perfect oportunismul celor care ocupa functii indiferent de simpatia acestora fata de partidele politice.De fapt in mai toate domenile pe sloganul,,schimbarea sefului bucuria prostului”s-a reusit punerea si mentinerea in functii a acelorasi figuri conturate in marea majoritate a cazurilor cu merite de inegalat fals expuse pentru mentinerea acelorasi oameni ai sistemului.Cat de naiv poti sa fi sa crezi intr-o schimbare facuta cu aceasi oameni.

Viorica Bălteanu a spus: (mai 13th, 2021 at 19:02 )

Am citit cu stupefacție comentariile de pe blog ale unor vietăți care habar n-au ce înseamnă să scoți din starea de marasm falimentar o instituție culturală de mare importanță și să o duci la nivelul de piatră miliară în peisajul cultural național și, de asemenea, să faci să fie foarte apreciată în state cu tradiții muzicale amplu recunoscute. Repertoriile anuale de înalt nivel, de mare atractivitate, sălile aproape tot timpul arhipline (încât, adesea, ar fi fost necesar a se adăuga scaune, banchete) nu pot fi șterse cu buretele de veninul unor sorosisto-băsisto-iohanniști și de aplaudacii acestora. S-a trecut sub tăcere că dl. Gârboni a fost angajat printr-un concurs foarte sever susținut în fața unei comisii alcătuite din personalități recunoscute ale muzicii românești, nicidecum în fața unui veterinar ratat, dar… suuuuperexigent în domeniul muzicii simfonice și de cameră!!! A arunca în deriziune Timișoara și Filarmonica ctitorită de Majestatea Sa Regele Mihai I inacceptabil. Minciuna prin omisiune este descalificantă, întotdeauna, în dauna ucenicilor baronului Munchhausen. Susținerile calomnioase chiar ar merita să fie supuse unui proces în justiție. Articolul este ceva mai echilibrat, însă conține, și aserțiuni foarte departe de realitate.

drucker a spus: (mai 14th, 2021 at 07:49 )

Nu comentez performantele profesionale ale managerului Garboni .Sunt oameni din domeniu , care se pricep mai bine .
Comentez caracterul si atitudinea de arendas , de parca Filarmonica era mosia proprie . .Narcisismul , lipsa de respect fata de semeni si comportamentul de ciocoi .

PS
Si Adolf Hitler , in primii ani , a redresat economic Germania , a construit peste 9000 km de autostrada si a facut din tara o putere economica si militara europeana .
Dar ce a urmat stim cu totii …

Poli 21 a spus: (mai 14th, 2021 at 21:55 )

Tovarasa Balteanu comenteaza in vechiul stil psd-ist, ridicind ode unui semidoct pus in functie strict pe criterii politice si clientelare ( vezi tovarasa de viata a lui girboni, mare sefa la psd).

Grasu a spus: (mai 15th, 2021 at 07:18 )

Dezastrul ctitorit de Neumann nu poate fi dat la o parte in 120 de zile, cu aceeasi echipa care a participat direct la toate marsaviile. Timp indelungat compartimentele au fost conduse de incompetenti plasati in functie de cei care fac legea in institutiile de stat.
La PR e sefa de departament o fufa roz care vine la munca 4 ore/zi si e straina complet de domeniu.
Contabila sefa e interimar de ani de zile si se afla intr-un conflict de interese evident, fara ca Curtea de Conturi sa penalizeze situatia. A folosit-o Neumann cum a vrut.
Administratorul sef, fost cadru militar, pensionar, nu e in stare sa schimbe un bec. Un papitoi care a fost umbra lui Neumann de cand a venit in muzeu, dar acum il injura dizident.
Sectia de specialitate a fost mazilita complet, unde Neumann a pus sef interimar un biet boem fara initiativa.
Ce sa mai zici de duamna de la Resurse umane, care a fortat personal anumiti angajati, declarati incomozi de catre Neumann, sa plece din muzeu? Sau ca a fost artizanul unor concursuri de angajare trucate?
Nenumarate expozitii marunte si milioane de lei necheltuiti. Asta e echipa neumanului protejat 8 ani de zile de R Theodorescu, psd si, cica, masoni.
Ce poate realiza Filip Petcu, constrans sa lucreze cu acesti “competenti”, in 120 de zile?
Am mari indoieli ca omul asta e sprijinit cu adevarat.

liviu a spus: (mai 15th, 2021 at 09:17 )

Interesanta este atitudinea lui Bazil. El a ajuns consul,consilier, ambasador din spuma marii de la Cuvejdia ? Nu , din revolutionar a devenit securist.Orce elev de la Sc. Gen. stie ca nu poti ajunge in asemenea functii fara sa fii scolit de secu si apoi sa iti vinzi sufletul diavolului Basescu, pentru avantaje materiale. Numai din aceasta pozitie de securist, Bazil poate sa stie ca CEI DOI ar fi colaborat cu secu.Trebuie aduse dovezi de la CNSAS.
Sunt de parere ca orce numire nu poate depasii 4 max 8 ani. Nimeni nu este de neinlocuit in patria noastra.
ps La inceputul sec XX un Vasile Popovici de la Piatra ,poreclit urechea ,n-avea loc de fratii SAINEANU.Singura lor vina era ca erau evrei.Azi un alt Vasile Popovici ,poreclit timpanul , nu are loc de fam. Neumann .Singura ei vina este ca sunt o fam de evrei.”Aceeasi nea aceeasi zapada” a demonstrat Herta pt premiul nobel .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

Raoul Trifan

Raoul Trifan despre majorările de taxe pregătite de guvernanţi: Coaliția Săraciei reduce nivelul de trai al românilor

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan taxează noile bâlbâieli ale coaliţiei PSD-PNL privind introducerea (sau nu) a impozitării progresive. El spune că în loc să aducă îmbunătăţiri colectărilor, să scadă TVA-ul şi accizele la carburanţi, actuala putere vrea să majoreze taxelele. Raoul Trifan afirmă că, după 7 luni cu PSD-PNL-UDMR la guvernare, economia arată dezastruos:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre majorările de taxe pregătite de guvernanţi: Coaliția Săraciei reduce nivelul de trai al românilor
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Pas mare spre salvare. Poli a învins Sighișoara în primul meci al barajului

Județul Brașov este locul de desfășurare a două baraje cu implicare timișoreană. Echipa de handbal dispută trei partide la Ghimbav, în timp ce formația de fotbal Poli joacă sâmbătă sub Tâmpa returul dublei manșe de menținere în eșalonul secund. Deutul a fost bun. SCM Politehnica Timișoara se impune cu scorul de 36 la 27 în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pas mare spre salvare. Poli a învins Sighișoara în primul meci al barajului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu

Regiunea Vest devine oficial prima în care va exista un Program Operațional Regional propriu. Guvernul României a avizat astăzi Programul Operațional Regional al Regiunii Vest, pentru exercițiul financiar 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management. Este un moment istoric, din punct de vedere al descentralizării,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

SCM USAMVB Timișoara încheie sezonul regular cu trei meciuri în deplasare. Dacă primul este programat în apropiere, în Valea Jiului, celelalte două vor avea loc în Nord-Estul îndepărtat. Băieții noștri vor întâlni Știința Petroșani, câștigătoarea ultimelor două ediții ale Diviziei Naționale de Rugby, într-o partidă programată sâmbătă, la ora 14,00. Timișoara și Petroșani au câte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Petroșani, primul dintre cele trei meciuri consecutive în deplasare pentru rugbiștii Timișoarei
De ziua copiilor, pe 1 iunie 2022, TAROM organizează zboruri speciale de aproximativ 45 de minute dedicate celor mici, cu decolare din București și din Timișoara, în cadrul celei de-a doua ediție a evenimentului „Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor!”. Mai precis, avioanele vor pleca de pe aeroport, vor face o scurta tura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cadou pentru cei mici de ziua copiilor. Compania națională aeriană oferă zboruri speciale pentru aceștia
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan taxează noile bâlbâieli ale coaliţiei PSD-PNL privind introducerea (sau nu) a impozitării progresive. El spune că în loc să aducă îmbunătăţiri colectărilor, să scadă TVA-ul şi accizele la carburanţi, actuala putere vrea să majoreze taxelele. Raoul Trifan afirmă că, după 7 luni cu PSD-PNL-UDMR la guvernare, economia arată dezastruos:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre majorările de taxe pregătite de guvernanţi: Coaliția Săraciei reduce nivelul de trai al românilor
Proiectul viitoarei parcări multietajate de la Spitalul de Copii, prima de acest gen realizată de sectoru public la Timișoara, are acum desemnat proiectant pentru studiul de fezabilitate. În urma licitației, contractul a fost atribuit unui grup de firme condus de o societate din București. Contractul a fost atribuit celor de la Studio Art Construct (lider...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un grup condus de o firmă din București va face Studiul de Fezabilitate pentru viitoarea parcare de la Spitalul de Copii/Foto
Veteranul Marius Sadoveac (37 de ani) este golgheterul ediției 2021/2022 a Ligii Zimbrilor. Interul dreapta al Politehnicii Timișoara a înscris 168 de goluri în numai 19 partide disputate și s-a clasat primul în topul marcatorilor primului eșalon masculin, cu o medie de aproape 9 goluri pe joc. Podiumul este completat de doi moldoveni, Gabriel Bujor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu contează vârsta, Marius Sadoveac e ca vinul! Golgheter în Liga Zimbrilor la 37 de ani
Proiectul de modificare a regulamentului de funcționare al Timpark, prin intermediul cărora mașinile de firmă ale locatarilor sau cea de a doua mașină a familiei poate primi abonament de tip rezident intră în sfârșit la votul consilierilor locali. Exact abonamentele de tip Rezident au creat și cele mai mari probleme. Odată pornit programul de acordare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se votează modificarea regulamentului Timpark. Mașinile de firmă și cea a soției devin „Rezident”
Membrii Comisiei pentru Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Turism au avut o şedinţă la Fârdea, la întâlnire participând şi primăriţa comunei respective. Principala temă a discuţiilor a fost ca Lacul Surduc să ajungă zonă de interes turistic local cu ajutorul CJ Timiș. La propunerea lui Alexandru Iovescu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Turism a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezvoltarea turistică a Lacului Surduc, din nou în atenţia Consiliului Judeţean
În zilele de 19-20 mai, în intervalele orare 06:00-12:00 și 18:00-02:00, la nivelul Poliției Municipiului Timișoara, polițiștii timișoreni împreună cu polițiștii din cadrul Direcției de Poliție Locală Timișoara au organizat o razie care a avut drept scop asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, creșterea vizibilității și autorității polițienești, prevenirea migrației ilegale precum și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Razie ca la carte efectuată de poliţişti. Vezi rezultatele
Top