Gârboni şi Neumann, născuţi pentru a fi directori pe viaţă?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Plecarea intempestivă a lui Ioan Coriolan Gârboni din fruntea Filarmonicii Banatul a umplut internetul de tot felul de reacţii. A fost şi multă, foarte multă jale, dar s-au auzit şi dopuri de şampanie. Multe lacrimi, dar şi multe chiote. De altfel, aşa a fost şi perioada pe care Gârboni a petrecut-o în fruntea acestei instituţii, cu multe lumini, dar şi destule umbre. Şi au fost nu mai puţin de 15 ani, el fiind instalat în funcţie în 2006, în timpul primarului Gheorghe Ciuhandu.

Din start, trebuie spus că Gârboni are merite incontestabile. A adus muzica clasică mai aproape de oameni, prin organizarea unor concerte în spaţii inedite: la aeroport, la puşcărie, un şantier, o unitate militară etc. Pe de altă parte, sunt şi destule puncte negre în activitatea sa, nenumărate scandaluri şi conflicte de muncă. Îmi repugnă dictatura sindicală, dar de multe ori la filarmonică angajaţii au avut dreptate în interminabilul conflict cu managerul.

Gârboni avut şi ambiţuri politice, dar mai mult la alibi, cum a fost în 2012 când a candidat la Primăria Timişoara. Se retrage însă înainte de alegeri, anunţând că-l susţine pe Nicolae Robu pentru… a-l da afară pe Ioan Cojocari din funcţia de secretar. Robu nu-l dă afară pe Cojocari, dar Gârboni rămâne director al filarmonicii, iar fiul său Vlad este pus director de către liberali la Casa Studenţilor. Mai mult, municipalitatea închide ochii mult timp la faptul că un spaţiu primit de fundaţia lui Gârboni în Piaţa 700 este subînchiriat.

Că şi-a tratat unii angajaţi ca pe nişte slugi, ca de exemplu pe o femeie pe care a pus-o să-i spele maşina, arată faţa arogantă a fostului manager, care era convins că i se cuvine totul. Cât despre modul în care s-a produs despărţirea, se poate vorbi de o anumită inabilitate a conducerii primăriei, care a pus în comisia de evaluare un consilier USR, medic veterinar la bază. Că respectivul e şeful Comisiei de Cultură contează mai puţin, dar această prezenţă poate da senzaţia de execuţie politică. Pe de altă parte, dacă Gârboni ar fi trecut evaluarea, adversarii lui ar fi semnalat acelaşi lucru, respectiv un politician în comisie.

Cazul lui Gârboni vine la puţin după o altă demitere de răsunet, cea a lui Victor Neumann de la Muzeul de Artă. Precum Gârboni, nici Neumann nu a reuşit să obţină notă de trecere la evaluarea activităţii sale. Totuşi, spre deoseire de Gârboni care a obţinut nota 8,7, Neumann a  obţinut 6,04. La el nu există nicio reţinere, Neumann fiind numit strict politic în perioada USL. De altfel, el era de nelipsit la mitingurile electorale ale acestei struţo-cămile politice. Iniţial a fost apropiat de PNL, apoi de PSD, partid care a şi dat penultimii doi preşedinţi ai Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află şi Muzeul de Artă. Dacă în cazul lui Gârboni, putem vorbi de multe realizări, la Neumann s-au strâns rateuri, unul după altul, cel mai de notorietate fiind legat de Colecţia Baba. Un moment absolut jenant a fost când a închiriat muzeul pentru organizarea unui chef de fiţe. S-a vorbit şi despre el e că e păpuşat de doi fraţi afacerişti, unul dintre ei cu pretenţii de Mecena de Timişoara. Dar cel mai mare scandal în privinţa lui Neumann este referitor la o eventuală colaborare cu Securitatea, având numele de cod „Hodoş”.

Precum Gârboni, Neumann a făcut contestaţie, plângând-se că din comisie a făcut parte un fost şofer. Dar nu a amintit că şi din comisia care l-a numit la muzeu a făcut parte un sindicalist PSD, fost la Comtim.

Trebuie spus că atât Gârboni, cât şi Neumann pot participa la un concurs pentru ocuparea celor două funcţii pe care le-au deţinut. Dacă se consideră atât de buni şi de neînlocuit, n-ar trebui să aibă nici cele mai mici emoţii. Tot ce au de făcut este să se prezinte la concurs unde să-şi demonstreze valoarea. Ar fi poate primul concurs pe bune pe care l-ar da. Şi după ce ar câştiga, le-ar da şi peste nas celor care le contestă competenţele. Cum, nu-i aşa? Ei vor să fie directori pe viaţă, fără să dea niciun concurs? Ghinion, cică nu se mai poate.

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Violoncel a spus: (mai 13th, 2021 at 08:37 )

Toti vor pe viata sa ramana in functii.Mai ales acuma cand sunt platiti cu sume uriase si nu se omoara cu munca.Vor face la fel ca Varsandan.Vor merge in judecata,acolo castiga,vor merge la partidul care are sanse la viitoare alegeri si revin umili gata sa faca orice pt a ramane acolo.Problema este cand se schimba nebunul din patru in patru ani si ala face ce comisie vrea muschii lui.

drucker a spus: (mai 13th, 2021 at 09:30 )

Garboni , un nesimtit cu atitudine de arendas , care nu a inteles ca , data vrei sa fi respectat , trebuie sa respecti si tu , la randul tau .
Ani de zile acest nemernic isi parca ostentativ bolidul de manelist in fata filarmonicii , desi institutia are parcare privata cu acces control .Mai punea si biata femeie de serviciu sa i-o spele cu galeata .
Cu ce e mai presus Garboni , decat un oltean care parcheaza pe pista de biciclete , sau in statia de autobus ?

joe a spus: (mai 13th, 2021 at 09:51 )

Toti directorii de institutii de cultura, muzee, teatre ar trebui sa se prezinte la un concurs, macar o data dupa doua mandate. Poate apar si optiuni mult mai bune dar daca nu faci concurs nu ai de unde sa stii, nu? Asta e boala timisoarei dintotdeauna: autosuficienta.

Vasile Popovici a spus: (mai 13th, 2021 at 11:00 )

Foarte corect comentariul. As mai adauga faptul ca atat Gârboni cât si Neumann par frați: deopotrivă de mediocri, au o idee uriașa despre importanța personalității lor mărunte. De aici, atitudinea ciocoiască față de colaboratori, dorința de putere, incapacitatea managerială reală, convingerea că fără ei nu se poate, că lor li se cuvine totul. Sunt amândoi, în esență, doi Nicolae Robu, din același aluat de narcisici, fără cultură reală, dar cu ifose nenumărate. Culmea, amândoi „managerii” au avut relații cu Securitatea. Urmează cercetarea lui Gârboni. În privința vechilor inițiative ale lui Gârboni de popularizare a muzicii simfonice, discuția e mai complicată. În loc ca aceste ințiative să fie excepții, ele au devenit fondul activității muzicale. Aici e marele pericol. O filarmonică nu e un taraf. Or, sub directoratul lui Gârboni ea a fost adusă spre acest statut. Unde mai punem faptul că și Neumann, și Gârboni sunt mari iubitori de câștiguri personale: financiare, simbolice etc. Ei nu servesc intituțiile pe care le conduc, ci și le aservesc. Momentul schimbării ar fi trebuit să vină pentru amândoi de multă vreme.

Gigi a spus: (mai 13th, 2021 at 17:05 )

Daca ii schimba ciuma rosie, ai fi scris vreodata acest articol? Iti spun eu: niciodata, erai consternat si oripilat de schimbarea celor doi profesionisti pusi in functie de dreapta democratica.

Ochiul limpede a spus: (mai 13th, 2021 at 17:43 )

Articolul reflecta perfect oportunismul celor care ocupa functii indiferent de simpatia acestora fata de partidele politice.De fapt in mai toate domenile pe sloganul,,schimbarea sefului bucuria prostului”s-a reusit punerea si mentinerea in functii a acelorasi figuri conturate in marea majoritate a cazurilor cu merite de inegalat fals expuse pentru mentinerea acelorasi oameni ai sistemului.Cat de naiv poti sa fi sa crezi intr-o schimbare facuta cu aceasi oameni.

Viorica Bălteanu a spus: (mai 13th, 2021 at 19:02 )

Am citit cu stupefacție comentariile de pe blog ale unor vietăți care habar n-au ce înseamnă să scoți din starea de marasm falimentar o instituție culturală de mare importanță și să o duci la nivelul de piatră miliară în peisajul cultural național și, de asemenea, să faci să fie foarte apreciată în state cu tradiții muzicale amplu recunoscute. Repertoriile anuale de înalt nivel, de mare atractivitate, sălile aproape tot timpul arhipline (încât, adesea, ar fi fost necesar a se adăuga scaune, banchete) nu pot fi șterse cu buretele de veninul unor sorosisto-băsisto-iohanniști și de aplaudacii acestora. S-a trecut sub tăcere că dl. Gârboni a fost angajat printr-un concurs foarte sever susținut în fața unei comisii alcătuite din personalități recunoscute ale muzicii românești, nicidecum în fața unui veterinar ratat, dar… suuuuperexigent în domeniul muzicii simfonice și de cameră!!! A arunca în deriziune Timișoara și Filarmonica ctitorită de Majestatea Sa Regele Mihai I inacceptabil. Minciuna prin omisiune este descalificantă, întotdeauna, în dauna ucenicilor baronului Munchhausen. Susținerile calomnioase chiar ar merita să fie supuse unui proces în justiție. Articolul este ceva mai echilibrat, însă conține, și aserțiuni foarte departe de realitate.

drucker a spus: (mai 14th, 2021 at 07:49 )

Nu comentez performantele profesionale ale managerului Garboni .Sunt oameni din domeniu , care se pricep mai bine .
Comentez caracterul si atitudinea de arendas , de parca Filarmonica era mosia proprie . .Narcisismul , lipsa de respect fata de semeni si comportamentul de ciocoi .

PS
Si Adolf Hitler , in primii ani , a redresat economic Germania , a construit peste 9000 km de autostrada si a facut din tara o putere economica si militara europeana .
Dar ce a urmat stim cu totii …

Poli 21 a spus: (mai 14th, 2021 at 21:55 )

Tovarasa Balteanu comenteaza in vechiul stil psd-ist, ridicind ode unui semidoct pus in functie strict pe criterii politice si clientelare ( vezi tovarasa de viata a lui girboni, mare sefa la psd).

Grasu a spus: (mai 15th, 2021 at 07:18 )

Dezastrul ctitorit de Neumann nu poate fi dat la o parte in 120 de zile, cu aceeasi echipa care a participat direct la toate marsaviile. Timp indelungat compartimentele au fost conduse de incompetenti plasati in functie de cei care fac legea in institutiile de stat.
La PR e sefa de departament o fufa roz care vine la munca 4 ore/zi si e straina complet de domeniu.
Contabila sefa e interimar de ani de zile si se afla intr-un conflict de interese evident, fara ca Curtea de Conturi sa penalizeze situatia. A folosit-o Neumann cum a vrut.
Administratorul sef, fost cadru militar, pensionar, nu e in stare sa schimbe un bec. Un papitoi care a fost umbra lui Neumann de cand a venit in muzeu, dar acum il injura dizident.
Sectia de specialitate a fost mazilita complet, unde Neumann a pus sef interimar un biet boem fara initiativa.
Ce sa mai zici de duamna de la Resurse umane, care a fortat personal anumiti angajati, declarati incomozi de catre Neumann, sa plece din muzeu? Sau ca a fost artizanul unor concursuri de angajare trucate?
Nenumarate expozitii marunte si milioane de lei necheltuiti. Asta e echipa neumanului protejat 8 ani de zile de R Theodorescu, psd si, cica, masoni.
Ce poate realiza Filip Petcu, constrans sa lucreze cu acesti “competenti”, in 120 de zile?
Am mari indoieli ca omul asta e sprijinit cu adevarat.

liviu a spus: (mai 15th, 2021 at 09:17 )

Interesanta este atitudinea lui Bazil. El a ajuns consul,consilier, ambasador din spuma marii de la Cuvejdia ? Nu , din revolutionar a devenit securist.Orce elev de la Sc. Gen. stie ca nu poti ajunge in asemenea functii fara sa fii scolit de secu si apoi sa iti vinzi sufletul diavolului Basescu, pentru avantaje materiale. Numai din aceasta pozitie de securist, Bazil poate sa stie ca CEI DOI ar fi colaborat cu secu.Trebuie aduse dovezi de la CNSAS.
Sunt de parere ca orce numire nu poate depasii 4 max 8 ani. Nimeni nu este de neinlocuit in patria noastra.
ps La inceputul sec XX un Vasile Popovici de la Piatra ,poreclit urechea ,n-avea loc de fratii SAINEANU.Singura lor vina era ca erau evrei.Azi un alt Vasile Popovici ,poreclit timpanul , nu are loc de fam. Neumann .Singura ei vina este ca sunt o fam de evrei.”Aceeasi nea aceeasi zapada” a demonstrat Herta pt premiul nobel .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Trei meciuri acasă şi trei în deplasare pentru salvarea de la retrogradare

Federaţia Română de Fotbal a stabilit astăzi ţintarul din play-out, acolo unde va fi prezentă şi CSC Dumbrăviţa, în încercarea de a se salva de la retrogradare. În play-out, echipele vor intra cu toate punctele acumulate în sezonul regular și vor mai avea de jucat doar șase meciuri de fiecare în cadrul a șapte etape....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei meciuri acasă şi trei în deplasare pentru salvarea de la retrogradare
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Top