După ani de procese, de astăzi este clar pentru toată lumea, Victor Neumann a fost colaborator al temutei securităţi timp de 12 ani de zile.
Astăzi a venit hotărârea definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție: Victor Neumann, turnător al Securității timp de 12 ani, cu cinci nume de cod secret. Din sentința pronunțată de Curtea de Apel București și menținută de ÎCCJ: „informațiile furnizate de pârât (Victor Neumann) au îngrădit dreptul la viață privată, prevăzut de art. 17 din Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice, precum și dreptul la libertate religioasă prevăzut în același tratat internațional.”
Reamintim, anul trecut Curtea de Apel București a decis că fostul director al Muzeului de Artă din Timișoara, Victor Neumann, a fost colaborator al fostei Securități. Neumann a dat note informative Securităţii timp de 12 ani, sub cinci nume conspirative, cel mai vehiculat fiind cel de “Hodoş”. Decizia nu era însă definitivă, fiind atactă în recurs. De astăzi, sentinţa este definitivă.
În 2021, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a depus la Curtea de Apel București o acțiune în care cerea constatarea calității de colaborator al lui Victor Neumann cu fosta Poliție Politică. În acțiunea de la instanță, CNSAS menționează că Neumann a fost racolat în 1977. În cei 12 ani de colaborare cu fosta Poliție Politică, Neumann ar fi avut cinci nume conspirative – Hodoș Polixenianul, Hodoș Polixenie, Hodoș/Hodos, Robert și Nedelcu.
Mai mult, recrutarea ar fi fost ”benevolă” și ar fi avut loc la ”Serviciul de cadre al Centrului Județean de Cultură și Editura Socialistă, într-un birou care a oferit condiții optime și conspirative pentru purtarea discuțiilor cu candidatul.”
Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate CNSAS, astfel că Victor Neumann rămâne “Hodoş” până la o decizie definitivă. Care s-a dat!
Comentarii prin facebook