Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a primit, joi, vizita tandemului Dominic Fritz și Alin Nica, liderii administrațiilor din Timișoara și Timiș, discuțiile purtate având ca scop găsirea de soluții pentru deblocarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
Ideea promovată atunci când PNL și USR se chinuiau să facă o alianță în Timiș, de a trimite la aceeași oră același text sub formă de comunicat, nu s-a mai respectat, chiar dacă cei doi lideri au mers împreună la discuții. De această dată s-a respectat (și aceasta cu aproximație) doar ora, textul promovat fiind unul cu viziuni (puţin) diferite asupra discuțiilor purtate. Dacă Fritz a vorbit despre investiții deblocate, Nica a adus în prim plan posibilitatea unui dezastru la următoarea monitorizare a Comisiei Europene, dacă nu se iau măsuri rapide.
„Am avut astăzi, împreună cu Alin Nica, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și cu secretarul de stat Demeter Andras o discuție bună, care poate fi premiza deblocării proiectului. Mă bucur să vă informez că finanțarea de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură, deja inițiate de Primăria Timișoara în cadrul Capitalei Culturale, s-a deblocat. Domnul ministru a semnat chiar ieri normele de aplicare a OUG 42/2019 privind alocarea acestor finanțări și sperăm că vom încheia, în scurt timp, cu Ministerul Culturii primele contracte de finanțare”, a declarat primarul Timișoarei.
De cealaltă parte, Nica e mai pesimist și vorbește despre probleme reale la următoarea monitorizare a TM 2023.
”Un subiect fierbinte a fost modul în care repornim proiectul TM2023 astfel încât la monitorizarea Comisiei Europene din iunie să nu ne trezim în fața unui dezastru. Din păcate există mari întârzieri în ceea ce privește atât finanțarea programului artistic, cât și a programului de investiții. Am discutat despre modificări legislative care să facă derogări de la legislația din domeniul achizițiilor publice pentru a grăbi realizarea investițiilor, dar și accelerarea procedurilor administrative de avizare și aprobare a documentațiilor tehnice la nivel local. Eu am propus descentralizarea la nivelul Primăriei Timișoara și CJ Timiș a finanțării de la Guvern și am cerut o reeșalonare a bugetului pe anii rămași. Totodată am readus în atenția partenerilor finanțatori semnarea unui angajament tripartit la nivel înalt, astfel încât să transmitem împreună, Consiliul Județean, Primăria Timișoara și Ministerul Culturii, un mesaj puternic că sprijinim în mod real programul TM2023”, a mai subliniat Nica.
Subiect fierbinte a fost solicitarea de a numi cât mai rapid a unui reprezentant al ministerului în consiliul director al Asociației Timișoara Capitală Culturală, fără de care situația de aici nu poate fi deblocată.
”Am subliniat necesitatea numirii urgente a reprezentantului ministerului în consiliul director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru ca acest organism să poată funcționa conform statutului ca structură de coordonare a asociației. Reafirm ce am spus în repetate rânduri: Consiliul Județean Timiș susține ideea folosirii actualei structuri de implementare așa cum a fost ea descrisă în dosarul de candidatură. De asemenea am cerut nominalizarea comisarului guvernamental, postul fiind deja înființat și organigrama schimbată”, a anunțat Alin Nica.
Dominic Fritz a fost mai … complet și a vorbit de completarea în continuare a acestui consiliu director.
“Salut angajamentul Ministrului Culturii de a numi, în scurt timp, un reprezentant în Consiliul Director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Această numire va fi un prim pas în deblocarea asociației, aflată din 14 iulie 2020 în impas din lipsa unui Consiliu Director funcțional. Aceasta este o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru ca asociația și întreg programul să reînceapă să funcționeze și o urgență. Următorii pași sunt completarea Consiliului Director și modificarea statutului asociației pentru a clarifica și eficientiza funcționarea acesteia”, a afirmat Fritz.
Liderul CJT își exprimă în continuare sprijinul pentru TM2023.
”Susțin proiectul TM2023 din toate punctele de vedere. Sub conducerea mea, CJ Timiș și-a îndeplinit la zi obligațiile care îi revin, iar personal, ca timișorean, sunt cu sufletul alături de acest proiect. Am pus la dispoziția partenerilor instituționali toată experiența mea ca expert european în acest domeniu, cu convingerea că împreună vom face din TM2023 un proiect de care să fim mândri mulți ani de acum încolo”, a încheiat Nica.
Primăria Municipiului Timișoara are prevăzute în acest act normativ cinci obiective de finanțare, cu un buget total de aproape 106 milioane lei, iar la trei din acestea au fost demarate deja lucrările din surse proprii (refuncționalizarea fostului spital de dermatologie într-un centru multicultural și reabilitarea cinematografelor Victoria și Dacia), cu un al patrulea în pregătirea lansării licitației (reabilitarea parțială a corpurilor A1, A2 și B ale Palatului Culturii). Primarul Timișoarei a discutat astăzi cu echipa ministerului și propunerea primăriei de a adăuga alte obiective acestora, care să fie integral finalizate până în anul în care Timișoara deține titlul, dar și o alocare viitoare mai flexibilă.
Comentarii prin facebook