Ideile …”crețe” ale fostei administrații, care au băgat pe gâtul Colterm activități care nu aveau absolut nimic cu activitatea de bază desfășurată de aceasta au sporit semnificativ pierderile societății. Spălat de veceuri, reparații la școli, stația de sortare a gunoiului, toate acestea au sporit gaura neagră, în plus, înființarea noilor structure au dus și la crearea de joburi pentru ”prieteni”.
Consiliul de Administrație provizoriu al Colterm a arătat că nu a a stat degeaba în această perioadă și a lucrat la un plan de eficientizare a activității. Iar acesta spune clar de ce trebuie să se scape rapid din activitatea desfășurată de societate. Iar aici pe primul loc sunt activitățile băgate pe gâtul Colterm de fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, care a crezut că acolo poate fi un fel de ICRAL de modă nouă.
Spălat veceurile din oraș, reparat clădiri publice pentru municipalitate sau operarea unei stații de sortare a deșeurilor sunt exact activitățile de care acum societatea de termoficare vrea să scape. Sunt adevărate uzine de produs pierderi, spune Cristian Mîțu, președintele Consiliului de Administrație.
”Din analizele făcute ne dorim să debarasăm societatea de anumite activități conexe. Activități care au fost preluate în decursul anilor și care s-au dovedit păguboase, nu au ajuns să fie rentabile. Prima ar fi activitatea de curățenie. Societatea are 31 de angajați care fac curățenie în toaletele orașului, practic, activitatea nu are nimic cu activitatea societății. Sunt societăți sau alte soluții pentru a rezolva această problemă extrem de importantă pentru oraș”, a anunțat Mîțu, în cadrul ședinței Adunării Generale a Acționarilor Colterm.
La ultima ședință de plen, Consiliul Local Timișoara a prelungit pentru o nouă perioadă contractul prin care instalatorii de la Colterm rămân și zugravii școlilor, chiar pe bani mai puțini. Această activitate a produs, de asemenea mari pierderi. În plus, și posturi de șefuți mici.
”O altă activitate este cea de construcții-reparații, iarăși este una care s-a dovedit neviabilă economic. Înțelegem importanța acestei activități din punct de vedere al
administratorului, al primăriei, sunt extrem de importante, de reparații școli și alte clădiri publice. Din păcate, s-a creat o adevărată structură în jurul acestei activități, cu foarte mulți oameni pe lângă oamenii care lucrau efectiv: era birou de aprovizionare, birou de marketing, birou de birou, aveam director de marketing, posturi care în noua organigramă nu se mai regăsesc, cel de director de marketing. Să vedem cum redistribuim personalul și ce facem cu cel care nu este util, sau care nu a dovedit că și-ar dori să se implice activ în acțiunile și serviciul pentru care este plătit”, a mai spus Mîțu.
De asemenea, stația de sortare a deșeurilor a adus aproape trei milioane de lei minus la Colterm. Pentru aceasta se încearcă o revitalizare, gunoiul poate fi folosit la CET.
”Avem activitatea care nu prea are ce să caute la o societate producătoare de energie termică și electrică, stația de sortare. Din păcate, aceasta a adus pierderi, numai anul trecut, fără a introduce în centrul de cost toate cheltuielile pentru acea activitate, 2,7 milioane de lei, doar în sortare gunoi. Sunt activități care nu ar trebui să fie în obiectul nostru. Încercăm să aducem pe profitabilitate sau să reducem pe cât posibil pierderile. Planurile gândite de noi sunt ca pe PNRR să dezvoltăm un proiect de utilizare a deșeurilor municipale, gunoiul selectat este un combustibil foarte bun, care prin transformarea lui în energie să îl folosim pentru oraș și este aducător de certificate verzi”, a mai precizat Mîțu.
Comentarii prin facebook