FEST-FDR 2021 – SEMINȚE își continuă drumul

Astfel, marți, 31 august, de la ora 19:00, la Sala 2, Teatrul Odeon București prezintă Julieta fără Romeo de Bogdan Theodor Olteanu și Alex Mircioi.

Spectacolul, purtând semnătura regizorală a lui Bogdan Theodor Olteanu, recuperează principalele figuri feminine din Romeo și Julieta și le îmbogățește cu crâmpeie din identitatea și poveștile altor personaje celebre, într-un compozit plin de imaginație, care îmbină drama cu absurdul, umorul cu grotescul, un tur de forță susținut de actrițele Elvira Deatcu, Ioana Bugarin și Ruxandra Maniu.

Tot marți, de la ora 21:00, tinerii actori absolvenți ai masterului Facultății de Muzică și Teatru, împreună cu Ion Rizea și Matei Chioariu, nume definitorii ale scenei Naționalului, ne readuc în lumea ilară, caraghioasă, grotescă și bufă a lui Caragiale. Debut: O noapte furtunoasă, în formula inedită a Adei Lupu Hausvater, este un spectacol modern, actual. Spectacolul este rezultatul parteneriatului dintre Teatrul Național și Universitatea de Vest, având ca obiect susținerea tinerilor actori absolvenți ai Facultății de Muzică și Teatru.

Festivalul continuă miercuri, 1 septembrie de la ora 19:00. Scena Sălii Mari este gazda unui eveniment teatral: Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, adaptare a romanului omonim al laureatei premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller. Din întâlnirea dintre acest text intens și extraordinara sensibilitate a cunoscutei actrițe de teatru și film Simona Măicănescu, teatrul – și publicul, implicit – s-a îmbogățit cu un one-woman show a cărui forță se extrage din însăși capacitatea actriței de a-și identifica propriul destin cu universul personajului său.

Al doilea eveniment al zilei de miercuri, 1 septembrie, este marcat de o nouă întâlnire în cadrul Studio FEST-FDR. Astfel, de la ora 20, în Holul cu oglinzi al Teatrului Național, Simona Măicănescu, în tripla ei ipostază de dramaturg, creator de spectacol și actor, va fi alături de public într-un dialog deschis despre spectacolul Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, de la imbold creator la reacție și impact.

Ultimul punct din programul zilei de miercuri, 1 septembrie, reprezintă o întâlnire așteptată: Teatrul Național din Timișoara prezintă în cadrul FEST-FDR spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese de Radu Iacoban, povestea tragi-comică a unei familii care, prin alegerile pe care le face, învață că a fi uman înseamnă a comunica și că a asculta înseamnă mai mult decât a auzi, a vedea înseamnă mai mult decât a priviși că a ne înțelege și ne accepta umanitatea este un exercițiu necesar și o șansă pentru viitorul fiecăruia dintre noi. Spectacolul, realizat în cadrul proiectului Vocile orașului – Central Park, produs de Teatrul Național Timișoara în parteneriat cu A.T.C.E.C. și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, a adus actorului Ion Rizea un premiu UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Joi, 2 septembrie, de la ora 11, în Parcul Civic, lângă Sala 2, publicul se va întâlni cu actrița Claudia Ieremia în spectacolul-lectură Stockholm de Ana Sorina Corneanu. Evenimentul deschide seria spectacolelor-lectură din cadrul proiectului Teatru-lectură în Parcul Civic, o etapă participativă a Concursului Național de Dramaturgie, inițiativă prin care Teatrul Național oferă publicului un spațiu de întâlnire cu spectacolul în etapa lui de creație și o ocazie ca, în dialog, spectatorii să contribuie prin intervențiile lor la „modelarea” formei finale a textului.

Participarea este liberă, iar evenimentul va fi transmis în live-streaming. Teatru-lectură în Parcul Civic este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Tot joi, de la ora 19, la Sala Mare este programat spectacolul Un copil pe un litru de benzină, o producție Reactor de Creație și Experiment din Cluj, care înlocuiește spectacolul anunțat anterior pentru această dată, respectiv Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois, al aceleiași companii, care nu poate face deplasarea la Timișoara din motive medicale. Un copil pe un litru de benzină dezvoltă o situație anodină: trei oameni într-o benzinărie, la jumătatea drumului. O femeie de serviciu, un benzinar, un client și o zi care se repetă la nesfârșit, în spațiul straniu dintre umor absurd și tragedie cotidiană. Un spectacol-experiment, care fructifică experiența creatoare a laboratorului teatral.

Ziua se încheie la Sala 2 unde, de la ora 21, Teatrul Dramaturgilor Români prezintă spectacolul Povestea personajelor mele pierdute de Iris Spiridon, o fascinantă, surprinzătoare serie de întâlniri ale unui scriitor cu personajele cărților sale, și nu doar cu ele. Aceste „audiențe” literare permit spectatorilor să intuiască felul în care se nasc personajele, felul în care trăiesc sau nu, felul în care interferează cu lumea interioară a autorului, dar și cu cea a personajelor.

FEST-FDR 2021 – SEMINȚE este un eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara și susținut de Primăria Municipiului și Casa de Cultură a Municipiului, acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.

Bilete se pot achiziționa online pe www.tntimisoara.com sau la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, zilnic între orele 11 și 19.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Top