Potrivit specialiștilor de la Spitalul „Victor Babeș”, cancerul de sân nu ține cont de vârstă. Se poate dezvolta cancer mamar și la 20, și la 25, și la 30 de ani. În lume, la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza cancerului de sân. Iar în Europa, una din opt femei dezvoltă o asemenea maladie de-a lungul vieții.
Statisticile arată că, în România, în fiecare an, se depistează peste 6.000 de noi cazuri de femei care fac o formă de cancer mamar. Acest tip de cancer este, de altfel, pe primul loc în ceea ce privește incidența acestei maladii.
În România, peste 90 la sută din cazurile noi sunt diagnosticate în faze avansate ale bolii. Cancerul de sân, însă, poate fi vindecat, dacă este descoperit în stadii incipiente (0, I, II). Aceasta presupune existența unui program național de screening. Din păcate, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește screening-ul pentru depistarea cancerului de sân.
Doar una din zece femei cu vârstă peste 40 de ani și-a făcut măcar o dată un control pentru depistarea acestei forme de cancer.
Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de vindecare la cinci ani de 95%.
Pandemia de COVID a îngreunat programele de screening și tratament pentru cancerul de sân în 2020, ceea ce duce in viitor la diagnosticarea bolii într-un stadiu mult prea avansat.
Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara urmează să devină Centru de Evaluare Națională Certificat pentru asemenea investigații, aici putându-se realiza în acest moment mamografii, biopsii, ecografii mamare, investigații RMN de sân, toate acestea pentru obținerea unui diagnostic complex al patologiei mamare.
Comentarii prin facebook