Primarul Dominic Fritz a descoperit plăcerea verificării șantierelor importante din oraș cu drona. După ce a cercetat bulevardul Cetății, de la colț a luat-o și pe Calea Bogdăneștilor. Din aer, el arată contribuabililor cum se lucrează pe cei peste doi kilometri de zonă de lucru.
Fritz promite piste de biciclete late, ne povestește despre salvarea pomilor și reluarea circulației tramvaiului 5, pe o linie modernizată.
„Șantierul de pe Calea Bogdăneștilor este cel mai mare proiect de infrastructură pe care îl avem în execuție în acest moment, cu reabilitarea drumului și modernizarea liniei de tramvai pe Traseul 5, pe o distanță de peste 2 km. Lucrările au început anul acesta, în luna martie. Am cerut îmbunătățirea proiectului inițial, astfel încât la final vom avea 2,85 km de piste moderne și sigure, de 1,5m lățime și trotuare cu lățimea corespunzătoare de 2m. Am salvat copacii cu valoare dendrologică, pe care, cu sprijinul Direcției de Mediu și al SDM, i-am transplantat. În locul celor care nu au putut fi salvați, vom planta 336 de arbori tineri, nu puieți. Modernizarea liniei de tramvai va duce la creșterea vitezei medii de circulație a tramvaielor. Adică, întreaga zonă va deveni la finalizarea lucrărilor un culoar de mobilitate, cu alternative reale pentru toți participanții la trafic: pietoni, bicicliști, utilizatori ai transportului public și șoferi”, ne anunță primarul Fritz.
Conform acestuia, în ultimele două luni s-a lucrat la partea de rețele subterane (gaz, apă, canal, termoficare) și lucrările vor continua în luna noiembrie.
”Pe partea dreaptă, cum te deplasezi dinspre centru spre capăt de Ronaț, racordurile au fost finalizate. Pe partea stângă, racordul la termoficare este finalizat, la fel și cel la gaze, iar canalizarea este în proporție de 50% racordată la canalul colector”, mai scrie Fritz.
Proiectul Calea Bogdăneștilor are 2,25 km în reabilitare, va include10.000 mp spațiu verde, inclusiv linii înierbate; Linie dublă de tramvai; Carosabil cu două benzi pe sens + Piste de bicicletă + Trotuar; Buclă tramvai reabilitată.
Finanțarea este asigurată din fonduri europene, din Programul Operațional Regional, Axa de finanțare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.
Comentarii prin facebook