Florin Cîţu este un adevărat om de cuvânt. Nu râdeţi, spun acest lucru la modul foarte serios! Nu vă luaţi după promisiunile alea că nu vom avea valul patru, că România va avea zece milioane de oameni vaccinaţi până în septembrie, că economia va exploda şi vom fi împroşcaţi de sus până jos cu lapte şi miere. Acelea au fost promisiunile premierului Cîţu. Au fost făcute „la mişto”, adică după chipul şi asemănarea premierului.
Dar omul Cîţu e altceva, se ţine de cuvânt. Şi un cuvânt pe care, culmea, nici nu l-a făcut public, ci doar în cercuri mai restrânse. N-a promis el în acele cercuri că va da bani la cei care îi vor da votul la congres? A promis. Iar primul lucru pe care l-a făcut, chiar demis fiind, a fost să-şi bage mânuţele în fondul de rezervă al Guvernului şi să împartă bani la susţinătorii „echipei câştigătoare”. Şi trebuie să fii mare ticălos (şi am văzut câţiva defilând pe ecrane) ca să spui că această împărţire s-a făcut pe criterii obiective.
Tot mai meschin şi decuplat de la realitate, Klaus Iohannis, ales preşedinte al României, dar devenit preşedinte doar al „echipei câştigătoare”, ne spune că banii s-au dat după nevoile primarilor. Şi „nevoi” au avut doar primarii PNL (nici aceia toţi, votanţii lui Orban fiind săriţi), cei care au primit aproape întregul „tort”. Nişte firimituri au fost aruncate PSD, partidul cu cel mai mare număr de primari, şi un imens NIMIC edililor USR. Cum a fost şi cazul Timişoarei. Pardon, cei mai mulţi bani pe cap de locuitor au ajuns la cei din UDMR, întreaga afacere trecând prin pixul ministrului Cseke Attila.
Nu mai are rost să insist pe exemple, au fost date nenumărate, inclusiv în judeţul Timiş. Aici aş aminti însă faptul că primarii PSD au primit câte 50 de mii de lei, unii chiar zero, cu două excepţii, unde s-au dat mai mulţi bani. E vorba de Birda, comună al cărei primar este preşedintele filialei Timiş a AcoR (Asociaţia Comunelor din România) şi Becicherecu Mic, unde primar este naşul lui Alin Nica, preşedintele CJ Timiş şi al PNL Timiş. Cumetrie pe faţă, fără să te mai fereşti. Cât a fost criticat PSD-ul pentru împărţirea discreţionară a fondurilor de la buget, la aşa o imensă nesimţire n-a ajuns niciodată. Poate doar în timpul lui Adrian Năstase.
Nu ştiu dacă această împărţire a fost o repetiţie generală pentru a vedea cum se vor împărţi banii prin sforăitorul PNDL 3, program care a spart coaliţia guvernare. Şi s-a spart fiindcă USR a cerut criterii obiective la alocarea fondurilor, ceea ce s-a cerut şi acum. Motiv pentru care a fost scos din guvern, fiind declanşată astfel actuala criză politică. O criză pe care Guvernul Cîţu o gestionează tot mai mult printr-un comportament de juntă civilă, pusă pe căpătuială, înainte de-a fi răsturnată de la putere printr-o revoltă populară. Prin această împărţire discreţionară a banilor, a creat un nou mega-scandal şi a ars absolut toate punţile de negociere, în special cu USR. Inclusiv Iohannis, în loc să încerce să stingă focul tot mai mare, aruncă gaz pe el. „E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul”, spune Iohannis, dând o direcţie “fără USR”, pentru ca tot el să spună: “Țara e în criză şi nu poate să rămână neguvernată. Și atunci poate toată lumea înțelege că ar fi mai bine să avem un guvern cu puteri depline”.
Da, ţara e într-o criză medicală fără precedent. România e focarul de Covid al Europei şi se află pe locul II în lume la număr de morţi din cauza coronavirusului, raportat la populaţie. Şi e vorba doar de morţii de Covid, fiindcă mai sunt români care crapă pe capete fiindcă nu mai pot apela la îngrijire medicală, din cauza bolnavilor de coronavirus. Spitalele nu mai fac faţă. Singurele afaceri profitabile sunt cele de pompe funebre. O criză dublată de o criză politică, pe care tot cei doi care au declanşat-o, iar acum nu fac nici cel mai mic efort să o stopeze. Ba din contră, aşa cum s-a întâmplat cu banii de la fondul de rezervă. Nu mai amintesc că aceiaşi doi, dând dovadă de o iresponsabilitate gen Şoşoacă, sunt generatorii crizei medicale, după ce în vară au decretat că valul patru nu va ajunge în România. Aşa că au dat liber la dezmăţ, Untold şi… Congres PNL.
De ceva timp, e evident faptul că o evaluare a comportamentului lui Cîţu nu mai e de domeniul politologilor, analiştilor sau chiar antropologilor. Ce este în mintea lui trebuie să o spună specialiştii unei ramuri din medicină. Din păcate, spre aceiaşi specialişti pare că ar trebui să ne îndreptăm ca să vedem şi ce este în mintea lui Iohannis. Delirul grandorii tot afecţiune psihică se numeşte. Ceea ce ne aminteşte de un vechi dicton: “Când Dumnezeu vrea sa piardă pe cineva, mai întâi îi ia minţile”.
Comentarii prin facebook