Primăria Timișoara mai încearcă o dată, cu speranța că de data asta va fi bine, și cheamă consilierii locali la un plen … ”de îndată”, pe tema Colterm. Motivul şedinţei este aprobarea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în regim centralizat în Municipiul Timișoara către Colterm.
Consilierii locali sunt așteptați, marți, de la ora 17.00, în regim online, la o ședință AGA Colterm,
”Astfel, Primăria Timișoara se asigură că serviciul de termoficare se va desfășura în următorii 5 ani în conformitate cu prevederile legale. Ședința AGA va fi precedată de o ședință „de îndată” a Consiliului Local Timișoara pentru aprobarea aceluiași contract. Vechiul contract de delegare a activității de termoficare a fost încheiat în 2006, pe 15 ani, expirând anul acesta. Din acest motiv, noul contract, în conformitate cu avizul primit de la Consiliul Concurenței, va fi încheiat pe o perioadă de 5 ani. Acesta a fost redactat în ultimele luni de specialiștii Primăriei Timișoara, împreună cu cei ai Colterm și cu sprijinul echipei de avocați angajată pentru sprijinirea municipalității în chestiunile juridice legate de termoficarea centralizată a orașului”, spun cei de la Primăria Timișoara.
Ceea ce nu își explică o parte din consilierii locali este graba cu care se dorește impunerea și votarea noului contract de gestiune la o zi de la ce a fost definitivat.
Documentul are peste 700 de pagini și consilierii ar fi solicitat cel puțin câteva zile pentru a citi ce se scrie acolo. Actualul contract nu expiră mâine, ar fi fost destul timp pentru a fi votat, ne spunea un consilier local. Plenul… ”de îndată” e programat chiar înainte de ședința AGA Colterm, dar în cadrul acesteia urmau să fie discutate alte puncte, nu acel contract, dar, cel mai probabil, se dorește introducerea pe ordinea de zi și a acestui punct.
Primarul Dominic Fritz vorbește de greaua moștenire a anilor trecuți când se referă la necesitatea absolută a votării acestui nou contract de gestiune.
„Explozia prețurilor la energie, la nivel național, coroborat cu managementul dezastruos din ultimii ani, a dus Colterm într-o situație extrem de dificilă. De aceea, în ultimele luni, cu ajutorul specialiștilor, am lucrat intens la redactarea acestui document, pentru ca, după 15 ani, să avem un contract bine făcut. Avem nevoie de o bază ordonată, curată, pe care putem construi. Odată cu încheierea acestui contract, ne asigurăm că serviciul de termoficare din municipiu se desfășoară în conformitate cu legislația, atât la nivel național, cât și la nivel european”, a declarat Dominic Fritz.
Până anul acesta, Municipiul Timișoara încheiase deja cu Colterm trei contracte: două de concesiune pe o perioadă de 49 de ani și unul de delegare pe o perioadă de 15 ani, lipsa de coerență creând mai multe probleme administrative. În contextul expirării perioadei contractului de delegare, și pentru că perioada de 49 de ani nu mai corespunde normelor actuale în materie de concurență, cele 3 contracte vor fi unificate într-unul singur, ușor de înțeles și de implementat, dar, mai ales, redactat în conformitate cu prevederile legale, mai spun cei de la primărie.
Contractul de delegare a gestiunii a fost transmis vineri, 1 octombrie, consilierilor locali.
În spiritul transparenței, municipalitatea a prezentat public noua versiune a contractului. Cine are răbdare îl poate răsfoi, contractul fiind disponibil online, la adresa: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=10B35FB94B999583C225876400303FE2
Ședința de plen va fi urmată de o întrunire a Adunării Generale a Acționarilor Colterm S.A., în cadrul căreia se va vota noul Consiliu de Administrație al societății de termoficare, format din candidați selectați în urma unui concurs deschis organizat cu sprijinul unor specialiști în resurse umane.
Comentarii prin facebook