Primarul Dominic Fritz spune că semnarea contractului pentru gaz pe doar trei zile nu este liniștitor, iar din acest moment totul se reia de la zero și începe căutarea pentru un nou contract, valabil de luni. Municipalitatea a făcut documentația pentru a cere un credit din trezorerie, doar că momentan nu se prea poate…
Temperaturile de afară să fie cât de mari se poate, iar Colterm să ardă cât mai puțin gaz, este speranța primarului. În funcție de temperaturile exterioare se vor încălzi și caloriferele, spune Fritz, care subliniază că se va încerca efectuarea de economie, dar fără a fi afectate spitalele. Deocamdată cărbune este, necesar e gazul să îi ardă în cazane.
”Soluția pe care am găsit-o acum este cu o cantitate destul de scăzută de gaz, o cantitate minimă, care ne permite să funcționăm pe cărbune și gazul ca să ardem cărbunele. Avem acum cărbune care o să ne lase să operăm, dacă am avea gaz, pentru zece zile, în funcție de cum e vremea. Da, vorbim și avem contracte cu mai mulți furnizori și asta e iarăși în funcție de cum plătim, deci problema financiară și de cash-flow este în continuare reală, dar strategia există și este una realistă să avem o continuitate cu cărbune doar că pentru asta ne trebuie și un furnizor de gaz”, spune Dominic Fritz.
Una din soluțiile găsite pentru plata sumelor astronomice pentru gaz ar fi un credit din trezorerie. Soluția a mai fost folosită, dar acum e mai greu de pus în practică.
”Într-adevăr, în 2015 Timișoara a luat un credit din Trezorerie de 50 de milioane de lei, în 2018 a luat un credit din Trezorerie de 100 de milioane de lei tot pentru termoficare, la prețuri mult mai mici decât sunt acum (n.r. la combustibil). Luăm în calcul acest lucru, am transmis astăzi un Memoriu în acest sens Guvernului, momentan, cel puțin asta este interpretarea noastră a legii, legea nu ne permite să luăm un credit din Trezorerie pentru cheltuieli de funcționare. Pentru asta trebuie ori schimbată Legea Finanțelor Publice ori o ordonanță de urgență, care poate fi dată doar de un guvern plin. Dacă există orice altă cale, suntem deschiși, chiar dacă ne îndatorăm, am avea patru surse pentru a trece de această iarnă: gigacaloria plătită de consumator, bugetul local, creditul din Trezorerie și subvenția care o să vină de la buget. Acestea ne vor permite să plătim aceste facturi uriașe”, a continuat Fritz.
O piatră care atârnă acum de gâtul primarului este insolvența Colterm. Toate zbaterile de a instala acolo un nou director au fost degeaba, urmează numirea unui administrator special. Acesta va fi votat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), spune Fritz, el va face o propunere, dar nu a vrut să nominalizeze pe cineva anume.
Ceea ce își dorește edilul șef este să găsească chiar un consorțiu de mai mulți furnizori de gaz, care să împartă și riscul unei înțelegeri cu Colterm.
Condoleanțe pentru familia celui decedat
Situația neplăcută, în urma căreia o persoană a decedat pentru că s-a încălzit cu flacăra de la aragaz, este una nedorită, spune primarul, care a transmis condoleanțe familiei.
”Bineînțeles că pentru mine, ca primar, o astfel de veste este incredibil de tristă, sunt îndurerat de ceea ce s-a întâmplat și îmi exprim toate condoleanțele familiei și este o situație dramatică în care ne-am aflat în ultimele zile și în care sper să nu ne mai întoarcem pentru că se pot întâmpla astfel de necazuri”, a mai spus primarul Timișoarei.
Comentarii prin facebook