Revoluția de după calorifer

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dominic Fritz va fi măturat din funcția de primar al Timișoarei de un tăvălug popular ce nu are nicio legătură cu datele economice sau administrative ale orașului sau ale Colterm, imputabile lui. Căderea primarului de Timișoara poate fi un exemplu despre cât de puțin predictibili suntem ca țară în afaceri, justiție, politică și chiar democrație. Am admis recent că pentru o țară serioasă, un mare oraș dintr-o civilizație nord-atlantică și pentru un demnitar cu scaun la cap lipsa căldurii și a apei calde în sezon rece este un motiv suficient pentru a preda funcția altuia. Cui? Nu mai contează, atâta vreme cât se rezolvă problema. Dar cum se rezolvă problema?

Urăsc teoriile conspirației într-o țară în care mor mii de oameni pe lună de pe urma lor. Dar dincolo de demisia cerută lui Dominic Fritz și finalul de-a joaca politică a unui partid ce-a încercat să schimbe clasa politică din România, e vorba de USR, avem scenarii care se pot întâmpla fără nicio mare greutate de concepție și punere în aplicare. Repet, nu vreau să cad în patima unor distruși ai zilei, dar astăzi un primar nedorit poate fi atât de ușor îndepărtat, înainte de votul cetățenilor, doar prin furia lor atent provocată și direcționată.

Povestea crizei termoficării în Timișoara este simplă. S-a mai spus, și cine are bună credință o poate înțelege, chiar și la nivel de activism funcțional PSD sau PNL, patrioți și daci liberi, antioccidentali etc. Furnizorul nu mai vrea să dea gazul fără banul jos, după ce din relația lui comercială cu Timișoara, cu Colterm mai precis, a rezultat o datorie de 80 milioane lei din mulți ani de consum fără plată în mandatele altui primar, nu-i spunem numele, dar cu plete. Alți furnizori suflă și-n iaurt și nu doresc să ofere gaz unei firme aflate în insolvență, stare de agregare juridică în care Colterm a intrat în același timp cu criza căldurii din calorifere.

Cum rezolvi așa ceva? Foarte simplu. Faci pe prostul sau chiar exersezi sincer așa ceva, faci din primarul orașului victimă pentru datoriile istorice ale Colterm. Da, lui Dominic Fritz îi poți reproșa că nu se leagă cu lanțuri de poarta guvernului, cum l-a sfătuit pesedistul Simonis, dar asta e soluția eficientă tipică unei țări ca România. Omul n-a trăit așa ceva pe unde a funcționat și a rămas în pană de idei. E vinovat că n-a rezolvat-o românește, pe moment, cu heirup-ul, fără să dea și o relansare tehnologică, pe termen lung Coltermului.

Apoi, după ce l-ai făcut praf pe primarul care nu și-a tăiat venele în fața lui Florin Cîțu, ai plătit publicitate în online pentru treaba asta, te apuci frumos și declanșezi un referendum de demitere a primarului Fritz, intitulând acțiunea „o nouă revoluție la Timișoara”. Lumea va semna grăbită, va vota, se va încălzi atât de tare încât va uita că dinspre calorifere tot frig vine, ca și în revoluția cealaltă, din decembrie 1989, trăită de unii tot de după calorifere.

Iar când primarul este răpus de „revoluționarii” cu turnul CET decupat în tricolor vine un Alin Nica, Sorin Grindeanu, aliați la centru într-o nouă majoritate parlamentară, și ne arată nouă cum se rezolvă problema cu mâna guvernului. Unde ai guvern liberal și municipii cu primari liberali sau la fel în cheia PNL-PSD, combinații între cele două, cum vreți, nu se mai face atâta gălăgie. Se plătește direct la fel ca în alte 30 de orașe și nu mai ajungem la referndum.

Lumea se întoarce răcorită la caloriferele lor calde cu sentimentul „revoluției” bine făcute, fără să gândescă poate că peste patru ani vor mai trece prin așa ceva, dacă o autoritate nu se apucă să schimbe la modul serios genul ăsta de funcționare a sistemului care le dă căldură prin protecție socială. Atunci va fi alt primar. Poate cel vechi, cu plete. Dar ce ne facem că nu vor mai fi liberalii la Palatul Victoria? Vor fi cei de la PSD. Cum rezolvăm atunci? Mai dăm jos primarul, „fanaticul”, „neobositul”, care s-ar apăra și el de linșajul mediatic dând vina pe greaua moștenire, dacă n-ar fi moștenit-o chiar de la dumnealui. Ne vedem la viitoarea „revoluție”.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (octombrie 29th, 2021 at 08:02 )

Extraordinar,numai ca dl Fritz de ce s a bagat?Aaa nu a stiut? Deci are scuza? 2.Sa schimbe ce? Si cum? Dar, macar a incercat? Hai sa fim seriosi, nici el, nici echia lui,nici partidul habar nu au in ce s au bagat !

Gugu Traian a spus: (octombrie 29th, 2021 at 08:48 )

Ar trebui sa-i spunem dlui Fritz, cum e cu incalzirea in Germania ! In orase,in general au centrale proprii pe „asociatii de locatari”cum ar veni la noi ! Amanunte, daca intereseaza poate afla, daca are rude , sau prieteni plecati in Germania !

eo55 a spus: (octombrie 29th, 2021 at 09:48 )

Ar fi destul de tragic dacă s-ar întâmpla. Sper să fie sfătuit corect și să nu renunțe.

Fix de alegeri înainte de termen nu avem nevoie în administrația locală. Timișoara nu are de câștigat nimic din asta. PNL desigur da, abia așteaptă momentul. Culmea ar fi să iasă PSD.

zzzZZzzz a spus: (octombrie 29th, 2021 at 09:49 )

orice ar fi, cacatul ala de robulake NU mai are ce cauta in primarie

Dani a spus: (octombrie 29th, 2021 at 10:34 )

Dragi dacii liber(ali) mie nu imi vine a crede cum puteti da vina pe un primar care are mai putin de 1 an, cand hoti v-au condus 30 de ani de zile.
Ei sunt cei care v-au lasat fara apa calda, nu neica acesta care abia are 1 an….

Zulu a spus: (octombrie 29th, 2021 at 11:39 )

„un partid ce-a încercat să schimbe clasa politică din România” are si argumente?
Ca a schimbat oameni corupti cu oameni incompetenti si corupti am vazut.
Restul e gargara!

Ion a spus: (octombrie 29th, 2021 at 12:29 )

Mai corupti ca PSD si PNL??? Fugi de aici!!

Mihai a spus: (octombrie 30th, 2021 at 14:41 )

Cand esti prost si nu te pricepi taci si nu te lauzi ca rezolvi problema de la COLTERM:

1. Fritz dixit: Latcau e specialist in problema COLTERM, daca il sun la 3 noaptea stie sa imi dea solutia
2. Nu pui un penal la conducerea COLTERM
3. FACI pe dracu in patru si Platesti certificatele alea verzi 20.000.000 de lei ( poate si in rate ) decat
107.000.000 de lei . Nu astepti ultimele zile ca sa ceri bani de la guvern cand se stia ca trebuie platite.
Restul e istorie …

Liberalizați, liberalizați, liberalizați, tovarăși! a spus: (noiembrie 1st, 2021 at 15:23 )

Ar fi o uriașă prostie ca Fritz să renunțe. Ar fi ca și când pierzi un proces pe un viciu de procedură, deși ai dreptatea de partea ta.
Timișorenii nu vor vota ciumele. Iar pe cei care vor semna o eventuală petiție de demitere a primarului îi așteaptă o surpriză: ce a prețului gazelor. Și poate una și mai mare – crearea unei entități private care să înlocuiască Colterm-ul și care să practice niște prețuri de autodebranșare și poate, de ce nu, de plătire cu apartamentul.
Pentru orice bancă ar fi mană cerească împrumutarea Timișorii. De ce nu se face, e un semn de întrebare (la modul ne-conspiraționist). De ce sunt rostogolite datorii de milioane de euro decenii la rând prin diverse companii, iarăși e o problemă. De ce, pe vremuri de criză, statul sprijină băncile private, dar nu poate sprijini populația, ține de cretinismul cinic ordo-liberal.
O clasă politică locală care nu este în stare să se unească pentru urbe. Fii și nepoții ștabilor de partid și ofițerilor de securitate stau în case de lux și lăcrimează de grija fiilor de proletari care dorm în frig. Cabinetele de proctologie au ocupate programările cu social-democrați și liberali timișoreni afectați empatic de frig.
Fritz, băiete, ai deranjat șerpăria și vei plăti :)))

z a spus: (noiembrie 9th, 2021 at 00:59 )

prostia #1 este ca s-a „vrut UE” si s-a acceptat mizeria cu certificatele verzi. o miunciuna infecta, o talharie la drumul mare, o sarlatanie nenorocita, efectiv un furt din buzunarul cetateanului. da, este foarte bine ca se platesc bani din taxe sa-si cumpere bogatii tesla si sa le incarce gratis. pe banii saracilor care nu au caldura. ma pis pe sustinatorii acestor cretinisme.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara

Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public

Titu Bojin nu mai candidează pentru preşedinţia CJ Timiş. S-o fi săturat şi el, după ce la ultimele alegeri locale a obţinut doar 4,06, pe atunci candidând pentru ALDE. Acum e lider judeţean al PUSL, partidul fondat şi controlat de fostul turnător la securitate Dan Voiculescu. Zilele trecute, Bojin a anunţat că PUSL nu va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul

CSM Petrolul Ploieşti a redus din diferenţă în seria decisivă pentru rămânerea în liga de elită la baschet masculin. A fost 83-79 în meciul trei din seria cea mai bună din cinci partide, într-un joc disputat pe teren prahovean. După trei partide Timişoara rămâne în faţă, 2-1 la general. Partida disputată luni seara a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Titu Bojin nu mai candidează pentru preşedinţia CJ Timiş. S-o fi săturat şi el, după ce la ultimele alegeri locale a obţinut doar 4,06, pe atunci candidând pentru ALDE. Acum e lider judeţean al PUSL, partidul fondat şi controlat de fostul turnător la securitate Dan Voiculescu. Zilele trecute, Bojin a anunţat că PUSL nu va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public
Premisă: * Marile companii din IT&C din Statele Unite ale Americii au concediat zeci de mii de angajați în ultimele 18 luni; * Din experiența crizelor precedente, mișcările din piața globală se simt în România la o diferență cuprinsă între șase și nouă luni față de momentul declanșării în SUA; * Pentru a avea o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Analiză: Valul de concedieri din SUA, în domeniul IT&C, nu s-a resimțit în vestul României. Rata de angajabilitate a studenților UPT aproape de 100%
Intrat în cursă perntru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei, Horia Bugarin afirmă că are de luptat cu cea mai mizerabilă campanie făcută până acum, în spatele căreia se ascund mafia imobiliară şi lumea interlopă. Principalul contracandidat al lui Bugarin este latifundiara Alina Sperlea (PSD-PNL), o afaceristă cu averea ascunsă.   Primarul Dumbrăviţei, Horia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horia Bugarin intră oficial în cursa pentru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei: “Haideți să ne opunem împreună mafiei imobiliare și interlopilor!”
Primăria Timișoara a anunțat amplasarea a nouă cișmele de apă potabilă  în 6 parcuri administrate municipalitate: Parcul Copiilor (2), Parcul Civic (3), Parcul Central (1), Parcul Alpinet (1), Parcul Catedralei (1), Parcul Adolescenței (1). Prima cișmea a fost deja montată în Parcul Adolescenței. În această săptămână, va fi dată în folosință și cea din Parcul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În șase parcuri din Timișoara vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă
DRDP Timișoara a anunțat că în această seară (16 aprilie), de la ora 20 până la miezul nopții, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐨𝐯𝐢𝐧𝐢𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐮 𝐯𝐚 funcționa în 𝐏𝐓𝐅 Moravița, 𝐏𝐓𝐅 Jimbolia și 𝐏𝐓𝐅 Cenad, din judetul Timiș, ca urmare a lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii rețelelor de comunicații de date puse la dispoziție de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se întrerupe temporar emiterea de roviniete în punctele de trecere a frontierei din Timiș
Prima etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă a adus la start peste 80 de piloți din întreaga țară, iar pe lista de înscrieri s-au aflat și câteva nume noi. Pilotul timișorean Radu Benea a fost surpriza plăcut din vârful clasamentului, fiind chiar aproape de o victorie la Categoria I, terminând pe locul doi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O primă etapă senzaţională la viteză în coastă. Diferenţa dintre primul loc şi poţizia secundă, sub o secundă!
Scrutinul pentru alegerea celor care vor administra comunele, orașele și municipiile pentru viitorul mandat de patru ani începe de astăzi. Închiderea procedurii are loc pe 30 aprilie. Primul pas din procedura de alegere a primarilor, a președintelui consiliului județean, a consilierilor locali și a celor județeni începe astăzi, 16 aprilie. Așadar, partidele politice, organizațiile cetățenilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Astăzi demarează etapa depunerii candidaturilor pentru alegerile locale
Top