Acum va fi lege națională, nu se mai poate evita. Terenurile sportive din interiorul școlilor trebuie deschise, după ore, pentru toată lumea. Decizii similare au existat deja la nivel local, Primăria Timișoara a emis regulamente în acest sens, dar mare parte din directorii de școli au fost mai tari decât cei care finanțează infrastructura școlară și au ținut lacătele pe aceste terenuri. Acum, primarul Dominic Fritz ne spune că USR PLUS a avut o inițiativă în acest sens din 2017, deși primăria luase o decizie din 2015.
Unii au respectat decizia municipalității, alții au fost gică contra și și-au asumat calități de decidenți în problema deschiderii terenurilor de sport din școli pentru publicul larg. Vorbim despre directorii de școli, care au aplicat deciziile cum au crezut ei. Ideea deschiderii pentru public a acestor terenuri există din 2015 , a fost ignorată de mare parte din directori, dar nici primăria nu s-a prea luptat pentru impunerea propriei voințe. Ideea a fost reluată în 2018, atunci când, surpriză, administrația Robu a descoperit că infrastructura sportivă a școlilor îi aparține, și s-a decis din nou ca terenurile să fie deschise după ore. Respectarea… la fel, în pixul și decizia directorilor de școli.
Acum, ideea este aproape de a deveni lege. În concluzie, se va aplica apelându-se cu mai multă strictețe. Cel puțin teoretic. Primarul Fritz e bucuros că această idee devine lege și ne amintește că USR ar fi lansat în 2017 un proiect de hotărâre de consiliu local pe această temă. De asemenea, nu uită să amintească și faptul că actuala lege este tot inițiativa USR PLUS. Acum, el spune că vrea o HCL pe tema terenurilor de sport din școli. Poate de data aceasta va fi cu mai mult succes decât inițiativele vechii administrații.
”Salut votul Senatului pentru inițiativa legislativă a USRPLUS care redă curțile școlilor copiilor și comunității și care va deveni în curând lege. Consilierii locali din Timișoara au dezbătut deja cu directorii de școli cum aplicăm această regulă, aici. În mod aberant, ani de zile, singurele terenuri de sport amenajate în cartiere, cele ale școlilor, au stat cu lacătul pe ele, după ce copiii își terminau orele de curs. Aceste discuții au mai existat, și local și național. În Timișoara, USR a redactat încă din 2017 un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care, dacă ar fi fost adoptat, ar fi permis accesul gratuit al copiilor la terenurile de sport din incinta școlilor care beneficiază de pază, chiar și după ce se termină orele de curs. (…)Au fost preluate recomandările directorilor de școli, vrem să publicăm regulamentul luna aceasta și să obținem votul Consiliului Local Timișoara. Este un lucru normal și minim pe care îl putem face pentru practicarea sportului în cartiere”, spune Fritz.
Comentarii prin facebook