Rectorul UPT, Florin Drăgan, despre provocările majore ale companiilor din IT&C și automotive din vestul țării în anul 2022

Florin Dragan

Florin Dragan

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a stat de vorbă cu reprezentanții mai multor companii din IT&C și automotive pentru o privire de ansamblu asupra provocărilor de anul viitor. În urma analizei, sunt trei direcții în care companiile vor întâmpina dificultăți. Acestea sunt de fapt accentuări ale problemelor actuale. Este vorba de criza forței de muncă, care va încurca planurile de extindere și dezoltare, problemele din lanțul de aprovizionare și prețurile la energie care nu mai oferă niciun fel de predictibilitate.

Anul 2021 a fost unul foarte bun în ceea ce privește planurile de dezvoltare a companiilor din vestul țării. Numai în vară au fost anunțate investiții pentru următorii ani ce depășesc un miliard de euro, lucru ce va face din regiune un pol și mai important decât în prezent pe domeniile IT&C și automotive. Instabilitatea generală, din ultimele șase luni, prezentă în atâtea domenii de interes îndeamnă acum la mult mai multă prudență.

„Problema resursei de muncă este una globală, însă în România devine deja mult prea accentuată în ultima vreme. Planurile de dezvoltare ale companiilor sunt mult prea ambițioase câteodată, iar în momentul în care vor ajunge la recrutare vor vedea că apar multe dificultăți. Costurile cu forța de muncă au crescut mult la noi, bazinul de selecție este tot mai mic și există o competivitate cu țările din jur, care încep să se dezvolte și ele în zona de IT&C și inginerie. O companie care are, să zicem, un punct de lucru în România și alte două în țările învecinate, acum este mai tentată să redistribuie planurile de dezvoltare către locurile unde poate găsi mai ușor oameni. Pe lângă investițiile deja anunțate, mai sunt și altele în expectativă. Companiile fac calcule și cel mai probabil în al doilea trimestru de anul viitor vor anunța către ce zone se îndreaptă”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

O altă provocare ce ține de resursa umană este păstrarea actualilor angajați din IT&C. Companiile din străinătate deja au început să recruteze oameni care să lucreze din România direct pentru ele, iar acest lucru va accentua problemele.

Același fenomen este întâlnit și pe plan intern: companii cu sediul central în București sau în alte orașe mari angajează oameni din alte regiuni fără a mai fi nevoie de relocarea lor. Universitățile din România nu pot produce atâția specialiști comparativ cu cât are nevoie piața, astfel că păstrarea specialiștilor existenți este primordială.

„Pandemia de coronavirus a schimbat complet modul de lucru. Acum dorința angajaților este să lucreze de acasă, chiar dacă unele companii doresc să îi aducă una sau două zile pe săptămână la birou, pentru a menține cultura organizațională. În vestul Europei, în schimb, work from home era des întâlnit și înainte de pandemie, așa că sunt mult mai deschise acestui beneficiu pentru angajați. Cel mai probabil și la noi, o parte din oamenii din IT&C vor rămâne exclusiv acasă, tocmai pentru că firmele nu doresc să îi piardă. Acest lucru influențează foarte mult piața de birouri, care de doi ani este într-o zonă de așteptare. La unele proiecte s-a renunțat iar altele sunt într-o derulare mai lentă”, a continuat Drăgan.

În automotive sau telecom vor persista problemele de aprovizionare

În prezent există numeroase întârzieri pe lanțul de aprovizionare al companiilor din zona automotive sau de telecomunicații. Impactul este unul important, trebuie făcute predicții către fabricile de componente electronice despre ce nevoi vor avea peste nouă luni, de exemplu, dar acest lucru a devenit foarte complicat din cauza instabilității din piață. Operatorii din telecom sau clienții din automotive nu pot momentan să își facă planuri pe termen lung. Criza microcipurilor de la nivel global se va accentua, iar reprezentanții companiilor prezente în vestul țării se tem că situația va deveni problematică și în România. Inclusiv piața criptomonedelor are un rol important în această situație.

„Se minează mult, iar asta înseamnă consum mare de energie și un număr crescut de plăci electronice. În momentul în care din această zonă este o cerere foarte mare, piața este afectată și aprovizionarea cu materie este mai lentă. Mai este o problemă majoră legată de echipamentele auxiliare cum sunt laptop-urile: termenele de livrare au crescut si aici foarte mult, între trei și șase luni, chiar nouă luni pentru anumite echipamente mai de nișă, aici fiind vorba de criza de semiconductori din cauza pandemiei. Suntem implicați în proiecte cum sunt IPCEI Microelectronica prin PNRR, dar acest lucru poate rezolva anumite probleme în viitor, nu în 2022. De asemenea, pandemia de coronavirus a făcut ca în domeniul automotive să se lucreze mult mai puțin pe stoc. Au scăzut vânzările multor producători de automobile, așa că principalii furnizori au redus din producție pentru a nu rămâne cu marfa nevândută”, susține rectorul Florin Drăgan.

Din perspectiva comunicațiilor fixe si mobile, pandemia COVID-19 a adus schimbări majore. Presiunea pe infrastructura de telecomunicații a crescut exponențial de la declanșarea pandemiei fiind nevoie de investiții substanțiale si rapide din partea operatorilor astfel încât rețelele lor sa poată gestiona creșterile foarte mari de trafic de voce si data.

„Anul 2021 a adus în Romania tehnologia 5G live însă penetrarea acestei tehnologii este încă la început si se observă o întârziere față de țările din Europa de Vest. România s-a angajat în cadrul PNRR să adopte și Codul Comunicațiilor Electronice și abia după adoptarea acestui cod poate sa organizeze licitația de spectru de frecvențe. Acest act normativ care va simplifica viața operatorilor de telecom atunci când își extind rețelele, dar care oferă și drepturi noi pentru utilizatorii finali, va fi adoptat în 2022 după ce va primi avizele comisiilor de specialitate”, a mai precizat Drăgan.

Pe de altă parte, creșterea prețurilor la gaz și energie electrică a creat o instabilitate și în domeniul automotive așa cum aduce incertitudini în toată zona de producție. Fabricile sunt mari consumatoare de energie, iar în momentul în care au construit bugetul pe anul 2021, nu a fost luată în calcul o triplare a prețului. Din acest motiv unele planuri au fost redimensionate, iar anul 2022 va fi dominat de prudență și responsabilitate în cheltuieli.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primaria Timisoara

243 dosare soluționate, alte 1.367 de dosare în lucru. Primăria vrea să rezolve problema terenurilor de sub locuințele vândute cu Legea 112

În ultimele 12 luni, 243 de dosare pentru obținerea gratuită a terenului de sub locuințele dobândite în baza Legii nr. 112/1995, inclusiv a anexelor gospodărești, a curților și grădinilor aferente au fot soluționate de Primăria Timișoara și au fost înaintate spre aprobare și validare Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Timiș....
Citeşte tot articolul Citeste articolul 243 dosare soluționate, alte 1.367 de dosare în lucru. Primăria vrea să rezolve problema terenurilor de sub locuințele vândute cu Legea 112
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”

Dominic Fritz, primarul Timișoarei a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul B1 Tv, asupra pericolului reprezentat de acapararea instituțiilor statului de către PSD și folosirea acestora în scop politic. Acesta a subliniat contrastul între un PSD obișnuit să controleze statul și un USR care militează pentru respectarea legii fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Poli handbal

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o deplasare în Moldova. Handbaliștii viola întâlnesc CSM Vaslui, în etapa a opta. Partida va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17.30. Vasluienii au început campionatul cu două victorii, dar apoi au suferit cinci înfrângeri. Totuși, antrenorul principal al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a umplut miercuri, 16 octombrie 2024, încă de la primele ore, de studenți și absolvenți veniți la cea de-a XXV-a ediție a Zilelor Carierei, cel mai important târg de joburi și practică din partea de Vest a țării, organizat de Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Parfumul arăbesc

Parfumul arăbesc: cum a ajuns de la bazarurile orientale în România și de ce îl iubim

Parfumul arăbesc nu este doar un produs cosmetic, ci o artă rafinată cu o istorie de mii de ani, care în ultimele decenii a cucerit întreaga lume, inclusiv România. Cum s-a întâmplat acest lucru? Parfumul arăbesc își are originile în Orientul Mijlociu, o regiune cunoscută pentru bogăția sa în mirodenii și esențe aromate. Încă din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parfumul arăbesc: cum a ajuns de la bazarurile orientale în România și de ce îl iubim

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o deplasare în Moldova. Handbaliștii viola întâlnesc CSM Vaslui, în etapa a opta. Partida va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17.30. Vasluienii au început campionatul cu două victorii, dar apoi au suferit cinci înfrângeri. Totuși, antrenorul principal al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui
Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de baschet din cadrul proiectului „Tri-Sport Challenge: Campionatul Interșcolar de Volei, Baschet și Handbal”. Întrecerea a fost câștigată de elevele Liceului Teoretic „Nikolas Lenau” care, astfel, vor reprezenta Timișul la faza regională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Competiția de baschet...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet
O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de Muzeul Național al Banatului, a învins o alta, destul de mult supralicitată, și urcată în preferințele consumatorilor folosind metodele actuale de promovare, mai ales internetul. Așadar, deliciosul tort Doboș, creat la Budapesta pentru curtea regală de la Viena, a învins...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!
Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală, de pe piste de biciclete, care blocau circulația tramvaielor ori din apropierea spitalelor. Poliția Locală Timișoara continuă acțiunile de verificarea a modului în care se respectă legislația pe linie de oprire și staționare a autovehiculelor în zonele în care acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația
Dominic Fritz, primarul Timișoarei a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul B1 Tv, asupra pericolului reprezentat de acapararea instituțiilor statului de către PSD și folosirea acestora în scop politic. Acesta a subliniat contrastul între un PSD obișnuit să controleze statul și un USR care militează pentru respectarea legii fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”
Forța Dreptei Timiș abordează alegerile parlamentare din Timiș cu mult curaj. Partidul a depus la Biroul Electoral Județean listele de candidaturi. Și vorbim de liste mai mult decât … generoase. De fapt, lista celor de la Forța Dreptei este formată din candidați de la trei partide, ceea ce explică numărul mare de candidați propuși, adică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Forța Dreptei Timiș merge la parlamentare cu gânduri mari. 13 candidați la Camera Deputaților, 6 la Senat
Actualul (încă) președinte al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a anunțat oficial că nu va candida pentru un post de parlamentar. După ce a evitat un răspuns tranșant pe acest subiect luni de zile, de la alegerile parlamentare în urma cărora a pierdut postul de lider al administrației județene, Nica spune că Bucureștiul nu e...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica nu candidează la alegerile parlamentare: ”Bucureștiul nu este o miză pentru mine”
Druckeria vă invită, vineri, 25 octombrie, de la ora 14.00, la deschiderea expoziţiei „La revedere, El Monumental!”, aflată în tribuna oficială a stadionului „Dan Păltinişanu”. La eveniment vor participa mai mulţi jucători emblematici și personalități din istoria clubului de fotbal Politehnica Timişoara. Prin proiectul „La revedere, El Monumental!”, organizat de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria, tribuna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deschiderea expoziției ”La revedere, El Monumental!”, pe 25 octombrie
Top