Societatea Sportivă Politehnica Timișoara, la 100 de ani de activitate. Evenimentul a fost sărbătorit cu emoții și lansări de carte/FOTO

Dacă în 2020 trăia emoția sărbătoririi Centenarului Universității Politehnica Timișoara, acum, în 2021, instituția a aniversat 100 de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica Timișoara. Sportul s-a dezvoltat odată cu universitatea la Politehnică, fiind unul dintre puținele cazuri în care, imediat după înființarea universității, au pornit primele discuții cu privire la înființarea asociației sportive. Pe 4 decembrie, evenimentul a fost sărbătorit de numeroși oaspeți.

În primăvara lui 1921 avea loc și primul joc de fotbal, neoficial, dar consemnat în presa vremii. Echipa de fotbal a primei instituţii de învăţământ superior din Timişoara s-a constituit statutar la 4 decembrie 1921, la inițiativa primului rector, Traian Lalescu, un mare iubitor de sport. De atunci, pe parcursul a 100 de ani, sportul a fost o componentă esențială a pregătirii studenților Universității Politehnica Timișoara, iar data de 4 decembrie a devenit una simbolică, fiind cea la care este sărbătorit un adevărat brand al orașului, iubit și alintat de generații întregi de suporteri – POLI!

În decursul timpului, toate conducerile Politehnicii timișorene au acordat o atenție aparte sportului, dar și dezvoltării unei infrastructuri care să susțină această această activitate, astfel încât astăzi Universitatea Politehnica Timișoara se poate lăuda cu baze sportive cum nu mai are nici o altă instituție de învățământ superior.

Pentru a rememora rolul pe care sportul, atât cel de masă, cât și cel de performanță, l-a jucat în Universitatea Politehnica Timișoara de-a lungul ultimilor 100 de ani, în 4 decembrie 2021, la ora 11:00 (la fel ca în urmă cu 100 de ani), în sala Auditorium din Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, a fost organizat un eveniment aniversar ce a reunit foste și actuale glorii ale echipei, reprezentanți ai conducerii universității și invitați speciali, atât online, cât și fizic.

După interpretarea imnului Politehnicii Timișoara, „Zi cu soare” al trupei Cargo, sărbătoarea a fost deschisă de rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, care a reamintit cum, în urmă cu 100 de ani, când se închega prima comunitate academică din Timișoara, Societatea Sportivă a Școlii Politehnice, inițiată aproape simultan cu universitatea, un caz atipic în România acelor ani, a adus acel set de valori care însoțește mișcarea sportivă: tenacitate, spirit combativ, camaraderie, bucuria victoriei, dar și asumarea eșecurilor. Rectorul UPT a subliniat rolul pe care Politehnica Timișoara l-a avut în crearea unei comunități și a celui mai important brand al Timișoarei, mulțumind sportivilor, antrenorilor și conducătorilor care au făcut ca acesta să strălucească.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a adresat urările de „La mulți ani!” Politehnicii timișorene, și a menționat faptul că „Poli” e un exemplu pentru modul în care a reușit să creeze, cu inimă, seriozitate și pasiune, un adevărat brand, anunțând, cu această ocazie, noua Strategie națională privind mișcarea sportivă și noua Lege a Sportului, pe care ministerul pe care îl conduce le promovează în prezent, care au rolul de a ne aduce din nou la rezultatele extraordinare pe care sportivii români le-au obținut în trecut.

Fostul rector al UPT și actual președinte al Societății Sportive Universitare Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban, a amintit spiritul pe care cel mai titrat club al Banatului l-a adus Timișoarei, prezentând și o cronologie a celor mai semnificative momente din istoria centenară acestuia, cu suișurile și coborâșurilor inerente, cu tristețile dar mai ales cu bucuriile aduse suporterilor în cei 100 de ani.

Prof.univ.dr.ing. Ioan Carțiș, care și-a dedicat întreaga carieră Politehnicii timișorene, atât pe plan academic, cât și sportiv, în calitate de profesor, prorector și rector, dar și de președinte al Clubului Sportiv, a vorbit despre experiența sa personală, și în special despre dificila misiune de a construi și apoi a reconstrui echipa în unele dintre cele mai grele momente ale sale.

Despre prezent, dar și despre proiectele pentru perioada următoare a vorbit Adrian Tal, director executiv al CSU Politehnica Timișoara, care a prezentat toate ramurile sportive existente, subliniind rezultatele excelente, care au adus peste 70 de medalii doar în acest an, în special la atletism, scrimă, canotaj, natație și pentatlon modern.

Mesaje aniversare mai au fost transmise, fizic sau online, de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, Ioan Doboși, președintele secției de handbal SCM Politehnica Timișoara, pe care o susține de peste 25 de ani, Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal și fost jucător la Politehnica Timișoara în prima echipă din afara Bucureștiului care a câștigat un titlu național, Nicolae Secoșan, unul dintre cei mai cunoscuți cronicari sportivi ai Timișoarei, care a rememorat momente din istoria „Poli” văzute cu ochii jurnalistului, Emerich Dembroschi, unul dintre fotbaliștii legendari ai Timișoarei, care și-a amintit, cu emoție, momentele care i-au marcat cariera, Sebastian Novovic, liderul Druckeriei – Asociația Suporterilor din Timișoara, care de ani buni a „împins” echipa înainte, Camelia Macoviciuc, prima campioană olimpică (la Atlanta) formată și legitimată la Politehnica Timișoara, Cristian Fenici, căpitanul echipei de handbal care a cucerit Cupa României în 2019, Alexandru Buligan, celebrul portar de handbal al echipei Politehnica Timișoara și al naționalei României, Benjamin Bodo, campion național la scrimă și student la UPT.

Partea a doua a evenimentului a inclus lansarea colecției de carte Alb-Violet, inițiată de fostul rector al Politehnicii,Viorel-Aurel Șerban, cu scopul de consemna, în scris, întâmplările din lumea sportului și de a crea o adevărată arhivă sentimentală a Clubului Politehnica Timișoara.

În cadrul acesteia, au avut loc și două lansări de carte: „Politehnica Timișoara – Fotbalul și Handbalul”, scrisă de Octavian Stăncioiu și Viorel Jurcuț, care oferă cititorilor o colecție de amintiri din cele mai mari secții sportive ale Politehnicii Timișoara, și „Politehnica Timișoara – Conducători și susținători ai sportului”, scrisă de Nicolae Neguț, Ivan Bogdanov și Constantin Florescu, ce oferă o istorie inedită a Politehnicii Timișoara, privită din perspectiva celor care au condus destinele sportului politehnist.

Pentru a celebra importanța pe care brandul POLI îl are în Timișoara și în țară, Romfilatelia a lansat o emisiune filatelică cu tema „Centenarul Societății Sportive Politehnica Timișoara”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

alf a spus: (decembrie 6th, 2021 at 11:12 )

Fritz nimic,nici un mesaj?
De fapt ce ne miram.Sportul pt el este o povara in incompetenta lui.
Poate ca neamt stie,zici Munchen,zici Oktoberfest si Bayern.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top