Deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea a anunţat trei propuneri pentru intervenţie în criza facturilor la energie. El afirmă că o lege în acest sens trebuie dată cât mai repede şi le solicuită celor din PSD să nu mai tergiverseze lucrurile, aşa cum au făcut-o cu Certificatul Verde.
Criza creșterii galopante a facturilor la energie electrică și gaze este critică, atât pentru milioane de români, cât și pentru mulți dintre consumatorii industriali, strategici pentru economia reală, afirmă Marilen Pirtea
“Din interiorul guvernării, PSD avansează propuneri pentru amendarea și completarea Legii plafonării prețurilor la energie, urmând să ceară în ședința Coaliției modificarea acesteia.Foarte bine! Vom dezbate și vom conveni în Coaliția de guvernare toate propunerile, apoi le vom susține în Parlament. Dar cu rugămintea publică, adresată PSD – să evite împingerea acestui subiect către o altă formă de tergiversare, așa cum s-a întâmplat și cu Certificatul StopCovid. Soluția crizei facturilor la energie trebuie elaborată într-o săptămână, maximum două săptămâni”, arată Pirtea.
El a avansat public trei propuneri pentru intervenția în criza facturilor la energie:
- Înființarea unei Burse online a facturilor la energie în care să se centralizeze toate facturile la energie emise pentru consumatorii casnici și cei industriali, un instrument de monitorizare și prevenție a tentativelor de creștere nejustificată a valorii facturilor. Ministerul Finanțelor va integra platforma de raportare cu toți furnizorii de energie din România, pentru toate facturile emise, care vor deveni publice, publicate online (fără datele personale), iar ministerul Energiei va monitoriza și va raporta creșterile zilnice ale costurilor facturate la energia consumată, va aduce în Guvern analizele zilnice și săptămânale și va propune măsuri sectoriale de ajustare și prevenție a creșterilor nejustificate constatate (peste media inflației prețurilor la energie la nivelul pieței europene), măsuri ce pot fi adoptate de Guvern cu celeritate.
- Gruparea primilor trei consumatori industriali afectați de creșterile nejustificate la energia facturată din fiecare ramură strategică a economiei, pe baza cifrei de afaceri și a altor indicatori de proces de afaceri, și elaborarea unei propuneri, formulate de Ministerul Economiei, prin care toate aceste companii strategice pentru România să intre într-un mecanism de protecție al Comisiei Europene prin care să se ajusteze modelul de cost la energie prin raportare la nivelul costurilor din ianuarie 2021. Acest mecanism de protecție instituit de executivul UE poate să constituie un model de bună practică pentru susținerea companiilor strategice din toate țările membre UE, într-un an de criză energetică și pandemică.
- Elaborarea unei scheme guvernamentale de suport temporar, dar direct și exhaustiv, aplicat pentru anul 2022, destinat consumatorilor casnici și societăților comerciale din categoria IMM, prin care să se asigure atât o intervenție fiscală, cât și una de compensare globală imediată a valorii facturilor, prin:
– Eliminarea TVA la energie, pentru facturile emise pentru consumul specific al acestor categorii și
– Compensarea automată de către stat a jumătate din valoarea facturilor emise.
Comentarii prin facebook