Timișul se pregătește de valul 5 al pandemiei de Coronavirus. Se înființează opt centre de evaluare a pacienților

Județul Timiș pune la punct în prezent primele măsuri de organizare pentru a se putea trece peste cel mai nou val de coronavirus. Deocamdată tulpina Omicron este foarte puțin prezentă, ca și inexistentă, dominantă fiind varianta Delta. Ca și noutate absolută, se vor înființa opt centre de evaluare a pacienților, care, teoretic, ar trebui să preia mare parte din presiunea care va fi pe sistemul medical.

Întâlnirea, convocată de subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, a avut ca scop stabilirea primelor măsuri organizatorice dedicate managementului ultimului val de coronavirus, care este așteptat în perioada următoare.

Întâlnirea a fost dedicată pregătirilor pentru valul 5 al Coronavirus. Au fost prezenți managerii principalelor spitale din județ, respectiv reprezentanții UPU, SAJ, vor urma discuții cu medicii din domeniu și cu alte instituții din sănătate”, a declarat Drăgănescu.

Conform subprefectului, vor fi înființate opt centre de evaluare în Timiș. De asemenea, s-a discutat  despre situația paturilor ATI și a celor NONATI, situația medicamentelor, a instalațiilor electrice și de oxigen. De asemenea, a fost anunțată înființarea unui Centru de Vaccinare pentru copiii până la 15 ani.

Avem 663 de paturi NONATI, 54 ATI funcționale, putem duce la 800 și 80 de ATI. De asemenea, în alte spitale putem veni cu câteva paturi suplimentare”, a mai spus Drăgănescu.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Invfecțioase Victor Babeș, e de părere că odată cu acest val se va ajunge la imunitatea de grup. El vorbește de un procent de 80% din oameni care vor primi imunitate prin trecere prin boală.

Noi am făcut predicții pe baza a ceea ce e în Europa de vest. În primul rând, prevenția e cea mai bună.  Vaccinarea ar trebui să continue, aceasta poate să prevină formele severe. Încurajăm patronii pentru telemuncă, pentru o lună. Inclusiv la instituțiile publice. Am făcut centrele de evaluare, oamenii să se testeze la primele semne. S-au identificat soluții, sunt și centrele de permanență, pot ajuta medicii de familie la formele ușoare, trebuie ca la spital să ajungă doar ce e grav. Vor intra și medicamentele curative. Nu putem să apreciem magnitudinea acestui val, din păcate nu știm câți au trecut prin boală. Facem apel la responsabilitate, cred că putem să depășim cu bine acest, sperăm, ultim val. O să atingem imunitatea de grup acum”, spune Oancea.

Centrele vor exista, dar… nu se știe când și cum vor funcționa. Pentru a deveni efectiv realitate e nevoie de o decizie a Ministerului Sănătății, care deocamdată nu a fost emisă.

Centre de evaluare pentru pacienții cu simptome vor fi organizate la Timișoara la Spitalul Victor Babeș, Spitalul Județean, și la Spitalul CFR, respectiv la Spitalul Militar, la unitatea modulară de la stadionul CFR. Totodată, vor mai fi asemenea centre de evaluare la Spitalele din Lugoj, Sânnicolau, Deta și Jimbolia. Prin intermediul acestora se dorește scăderea presiunii pe centrele de urgență, am aflat de la Fira Mladinescu Corneluța, director adjunct al DSP Timiș.

Despre cum vor funcționa centrele de evaluare ne-a spus Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean.

Aceste centre sunt propuse să funcționeze în spitale. La acestea vor veni bolnavii deja stabiliți pozitivi, care sunt văzuți clinic de medicii de familie și sunt îngrijiți la domiciliu. Medicii de la centru vor analiza și vor face analize și, dacă e nevoie, se va face cercetare imagistică, radiografie pulmonară sau CT, în funcție de pacient. Pacienții primesc, prin medicii de familie, dacă e nevoie, alt tratament. Acum așteptăm norme de aplicare să știm cum să planificăm activitatea. Vor lucra medici specialiști la centre. În general programul e până la ora 20, dar se poate duce la 24 de ore”, a spus Pătrașcu.

El spune că transportul exclusiv cu ambulanța nu va fi obligatoriu, se va putea transporta pacientul și cu ”mașină mică”. În ceea ce privește stocurile de medicamente, acestea există, dar se dorește o aprovizionare pe termen mai lung.

Nu va mai fi standard transportarea cu ambulanță, rămâne la fel pentru cei care fac oxigenoterapie. Avem medicamente, obiecte sanitare, de protecție, dar și pentru complicațiile Covid, care necesită medicație în plus. Avem stocuri pentru ambele, nu avem stocuri de Remdesivir, dar sunt restul de antivirale. Așteptăm acele medicamente curative. Suntem în dialog permanent cu distribuitorii de medicamente să avem stocuri. Avem o săptămână, de exemplu, stocuri la anticoagulante, dar am vrea pe o lună”.

Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a precizat că cei care au simptome să meargă prima dată la medicul de familie, să facă un test de laborator sau la o farmacie care face teste. Ulterior vor merge la centrele de evaluare.

În acest moment, în Timiș sunt 14 pacienți cu Covid la secțiile ATI, respectiv 66 confirmați 70 suspecți la secțiile normale.

Cert este că în acest moment în Timiș nu este prezentă noua tulpină Omicron.

Deocamdată Omicron nu a ajuns în Timiș, încă în acest moment varianta Delta e dominantă. Dar în scurt timp această situație se va schimba”, a mai spus șeful de la spitalul Victor Babeș.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Sa vezi iar VACARM PERMANENT de la SALVARI prin oraș... a spus: (ianuarie 7th, 2022 at 00:22 )

Doar pentru a plimba niște bolnavi cu un banal guturai pina la centru de testare și napoi acasă… Cum au făcut tot anul trecut cind au TERORIZAT (la propriu) orașul cu sirenele lor ultrastridente ce urlau NECONTENIT, de parca eram în Siria, sub asediu de bombardamente nonstop (dealtfel modelul acesta american ales de Arafat ptr salvările noastre, cu totul nepotrivit în zone dense urbane este interzis în restul Europei.
Basca abuzul folosirii ei, decontări de false urgente, etc
Totul cu complicitatea șefilor, dr. GRECU, și a demiurgului Arafat, DOI INCOMPETENȚI de marcă, în fapt niște amatori cu ifose de mari specialiști. În tarile vestice doar ptr asta îi puneau pe liber, dar la noi s-au ajuns mari șefi pe viață, evident cu spate de la partidele corupte…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Dominic Fritz

“Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, la categoria Orașe care Inspiră. De asemenea, la categoria Sate care Inspiră concurează Altringen, iar la categoria Tărâmuri Fermecate este candidată regiunea Banatul Montan. În total, sunt 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă a generației interbelice de artiști din Timișoara, prin deschiderea expoziției temporare „Kraus-Expresii ale modernismului”. Vernisajul va avea loc joi, 19 decembrie 2024, la ora 18:00, în Galeria Arcada. În epoca interbelică căreia i-a aparținut, adesea uitată sau ignorată voit în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, la categoria Orașe care Inspiră. De asemenea, la categoria Sate care Inspiră concurează Altringen, iar la categoria Tărâmuri Fermecate este candidată regiunea Banatul Montan. În total, sunt 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna Moşniţa Nouă. Aceasta va deservi 110 copii, costul fiind de 16,7 milioane de lei. Marţi, 17 decembrie, a fost emisă Hotărârea Consiliului Tehnico-Economic al 𝐂𝐍𝐈 pentru proiectul “Construire creșă mare – PROIECT TIP”, sat 𝐔𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢, Comuna Moșnița Nouă, Județ Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
Top