Județul Timiș pune la punct în prezent primele măsuri de organizare pentru a se putea trece peste cel mai nou val de coronavirus. Deocamdată tulpina Omicron este foarte puțin prezentă, ca și inexistentă, dominantă fiind varianta Delta. Ca și noutate absolută, se vor înființa opt centre de evaluare a pacienților, care, teoretic, ar trebui să preia mare parte din presiunea care va fi pe sistemul medical.
Întâlnirea, convocată de subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, a avut ca scop stabilirea primelor măsuri organizatorice dedicate managementului ultimului val de coronavirus, care este așteptat în perioada următoare.
”Întâlnirea a fost dedicată pregătirilor pentru valul 5 al Coronavirus. Au fost prezenți managerii principalelor spitale din județ, respectiv reprezentanții UPU, SAJ, vor urma discuții cu medicii din domeniu și cu alte instituții din sănătate”, a declarat Drăgănescu.
Conform subprefectului, vor fi înființate opt centre de evaluare în Timiș. De asemenea, s-a discutat despre situația paturilor ATI și a celor NONATI, situația medicamentelor, a instalațiilor electrice și de oxigen. De asemenea, a fost anunțată înființarea unui Centru de Vaccinare pentru copiii până la 15 ani.
”Avem 663 de paturi NONATI, 54 ATI funcționale, putem duce la 800 și 80 de ATI. De asemenea, în alte spitale putem veni cu câteva paturi suplimentare”, a mai spus Drăgănescu.
Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Invfecțioase Victor Babeș, e de părere că odată cu acest val se va ajunge la imunitatea de grup. El vorbește de un procent de 80% din oameni care vor primi imunitate prin trecere prin boală.
”Noi am făcut predicții pe baza a ceea ce e în Europa de vest. În primul rând, prevenția e cea mai bună. Vaccinarea ar trebui să continue, aceasta poate să prevină formele severe. Încurajăm patronii pentru telemuncă, pentru o lună. Inclusiv la instituțiile publice. Am făcut centrele de evaluare, oamenii să se testeze la primele semne. S-au identificat soluții, sunt și centrele de permanență, pot ajuta medicii de familie la formele ușoare, trebuie ca la spital să ajungă doar ce e grav. Vor intra și medicamentele curative. Nu putem să apreciem magnitudinea acestui val, din păcate nu știm câți au trecut prin boală. Facem apel la responsabilitate, cred că putem să depășim cu bine acest, sperăm, ultim val. O să atingem imunitatea de grup acum”, spune Oancea.
Centrele vor exista, dar… nu se știe când și cum vor funcționa. Pentru a deveni efectiv realitate e nevoie de o decizie a Ministerului Sănătății, care deocamdată nu a fost emisă.
Centre de evaluare pentru pacienții cu simptome vor fi organizate la Timișoara la Spitalul Victor Babeș, Spitalul Județean, și la Spitalul CFR, respectiv la Spitalul Militar, la unitatea modulară de la stadionul CFR. Totodată, vor mai fi asemenea centre de evaluare la Spitalele din Lugoj, Sânnicolau, Deta și Jimbolia. Prin intermediul acestora se dorește scăderea presiunii pe centrele de urgență, am aflat de la Fira Mladinescu Corneluța, director adjunct al DSP Timiș.
Despre cum vor funcționa centrele de evaluare ne-a spus Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean.
” Aceste centre sunt propuse să funcționeze în spitale. La acestea vor veni bolnavii deja stabiliți pozitivi, care sunt văzuți clinic de medicii de familie și sunt îngrijiți la domiciliu. Medicii de la centru vor analiza și vor face analize și, dacă e nevoie, se va face cercetare imagistică, radiografie pulmonară sau CT, în funcție de pacient. Pacienții primesc, prin medicii de familie, dacă e nevoie, alt tratament. Acum așteptăm norme de aplicare să știm cum să planificăm activitatea. Vor lucra medici specialiști la centre. În general programul e până la ora 20, dar se poate duce la 24 de ore”, a spus Pătrașcu.
El spune că transportul exclusiv cu ambulanța nu va fi obligatoriu, se va putea transporta pacientul și cu ”mașină mică”. În ceea ce privește stocurile de medicamente, acestea există, dar se dorește o aprovizionare pe termen mai lung.
”Nu va mai fi standard transportarea cu ambulanță, rămâne la fel pentru cei care fac oxigenoterapie. Avem medicamente, obiecte sanitare, de protecție, dar și pentru complicațiile Covid, care necesită medicație în plus. Avem stocuri pentru ambele, nu avem stocuri de Remdesivir, dar sunt restul de antivirale. Așteptăm acele medicamente curative. Suntem în dialog permanent cu distribuitorii de medicamente să avem stocuri. Avem o săptămână, de exemplu, stocuri la anticoagulante, dar am vrea pe o lună”.
Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a precizat că cei care au simptome să meargă prima dată la medicul de familie, să facă un test de laborator sau la o farmacie care face teste. Ulterior vor merge la centrele de evaluare.
În acest moment, în Timiș sunt 14 pacienți cu Covid la secțiile ATI, respectiv 66 confirmați 70 suspecți la secțiile normale.
Cert este că în acest moment în Timiș nu este prezentă noua tulpină Omicron.
”Deocamdată Omicron nu a ajuns în Timiș, încă în acest moment varianta Delta e dominantă. Dar în scurt timp această situație se va schimba”, a mai spus șeful de la spitalul Victor Babeș.
Comentarii prin facebook