Timișul se pregătește de valul 5 al pandemiei de Coronavirus. Se înființează opt centre de evaluare a pacienților

Județul Timiș pune la punct în prezent primele măsuri de organizare pentru a se putea trece peste cel mai nou val de coronavirus. Deocamdată tulpina Omicron este foarte puțin prezentă, ca și inexistentă, dominantă fiind varianta Delta. Ca și noutate absolută, se vor înființa opt centre de evaluare a pacienților, care, teoretic, ar trebui să preia mare parte din presiunea care va fi pe sistemul medical.

Întâlnirea, convocată de subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, a avut ca scop stabilirea primelor măsuri organizatorice dedicate managementului ultimului val de coronavirus, care este așteptat în perioada următoare.

Întâlnirea a fost dedicată pregătirilor pentru valul 5 al Coronavirus. Au fost prezenți managerii principalelor spitale din județ, respectiv reprezentanții UPU, SAJ, vor urma discuții cu medicii din domeniu și cu alte instituții din sănătate”, a declarat Drăgănescu.

Conform subprefectului, vor fi înființate opt centre de evaluare în Timiș. De asemenea, s-a discutat  despre situația paturilor ATI și a celor NONATI, situația medicamentelor, a instalațiilor electrice și de oxigen. De asemenea, a fost anunțată înființarea unui Centru de Vaccinare pentru copiii până la 15 ani.

Avem 663 de paturi NONATI, 54 ATI funcționale, putem duce la 800 și 80 de ATI. De asemenea, în alte spitale putem veni cu câteva paturi suplimentare”, a mai spus Drăgănescu.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Invfecțioase Victor Babeș, e de părere că odată cu acest val se va ajunge la imunitatea de grup. El vorbește de un procent de 80% din oameni care vor primi imunitate prin trecere prin boală.

Noi am făcut predicții pe baza a ceea ce e în Europa de vest. În primul rând, prevenția e cea mai bună.  Vaccinarea ar trebui să continue, aceasta poate să prevină formele severe. Încurajăm patronii pentru telemuncă, pentru o lună. Inclusiv la instituțiile publice. Am făcut centrele de evaluare, oamenii să se testeze la primele semne. S-au identificat soluții, sunt și centrele de permanență, pot ajuta medicii de familie la formele ușoare, trebuie ca la spital să ajungă doar ce e grav. Vor intra și medicamentele curative. Nu putem să apreciem magnitudinea acestui val, din păcate nu știm câți au trecut prin boală. Facem apel la responsabilitate, cred că putem să depășim cu bine acest, sperăm, ultim val. O să atingem imunitatea de grup acum”, spune Oancea.

Centrele vor exista, dar… nu se știe când și cum vor funcționa. Pentru a deveni efectiv realitate e nevoie de o decizie a Ministerului Sănătății, care deocamdată nu a fost emisă.

Centre de evaluare pentru pacienții cu simptome vor fi organizate la Timișoara la Spitalul Victor Babeș, Spitalul Județean, și la Spitalul CFR, respectiv la Spitalul Militar, la unitatea modulară de la stadionul CFR. Totodată, vor mai fi asemenea centre de evaluare la Spitalele din Lugoj, Sânnicolau, Deta și Jimbolia. Prin intermediul acestora se dorește scăderea presiunii pe centrele de urgență, am aflat de la Fira Mladinescu Corneluța, director adjunct al DSP Timiș.

Despre cum vor funcționa centrele de evaluare ne-a spus Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean.

Aceste centre sunt propuse să funcționeze în spitale. La acestea vor veni bolnavii deja stabiliți pozitivi, care sunt văzuți clinic de medicii de familie și sunt îngrijiți la domiciliu. Medicii de la centru vor analiza și vor face analize și, dacă e nevoie, se va face cercetare imagistică, radiografie pulmonară sau CT, în funcție de pacient. Pacienții primesc, prin medicii de familie, dacă e nevoie, alt tratament. Acum așteptăm norme de aplicare să știm cum să planificăm activitatea. Vor lucra medici specialiști la centre. În general programul e până la ora 20, dar se poate duce la 24 de ore”, a spus Pătrașcu.

El spune că transportul exclusiv cu ambulanța nu va fi obligatoriu, se va putea transporta pacientul și cu ”mașină mică”. În ceea ce privește stocurile de medicamente, acestea există, dar se dorește o aprovizionare pe termen mai lung.

Nu va mai fi standard transportarea cu ambulanță, rămâne la fel pentru cei care fac oxigenoterapie. Avem medicamente, obiecte sanitare, de protecție, dar și pentru complicațiile Covid, care necesită medicație în plus. Avem stocuri pentru ambele, nu avem stocuri de Remdesivir, dar sunt restul de antivirale. Așteptăm acele medicamente curative. Suntem în dialog permanent cu distribuitorii de medicamente să avem stocuri. Avem o săptămână, de exemplu, stocuri la anticoagulante, dar am vrea pe o lună”.

Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a precizat că cei care au simptome să meargă prima dată la medicul de familie, să facă un test de laborator sau la o farmacie care face teste. Ulterior vor merge la centrele de evaluare.

În acest moment, în Timiș sunt 14 pacienți cu Covid la secțiile ATI, respectiv 66 confirmați 70 suspecți la secțiile normale.

Cert este că în acest moment în Timiș nu este prezentă noua tulpină Omicron.

Deocamdată Omicron nu a ajuns în Timiș, încă în acest moment varianta Delta e dominantă. Dar în scurt timp această situație se va schimba”, a mai spus șeful de la spitalul Victor Babeș.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Sa vezi iar VACARM PERMANENT de la SALVARI prin oraș... a spus: (ianuarie 7th, 2022 at 00:22 )

Doar pentru a plimba niște bolnavi cu un banal guturai pina la centru de testare și napoi acasă… Cum au făcut tot anul trecut cind au TERORIZAT (la propriu) orașul cu sirenele lor ultrastridente ce urlau NECONTENIT, de parca eram în Siria, sub asediu de bombardamente nonstop (dealtfel modelul acesta american ales de Arafat ptr salvările noastre, cu totul nepotrivit în zone dense urbane este interzis în restul Europei.
Basca abuzul folosirii ei, decontări de false urgente, etc
Totul cu complicitatea șefilor, dr. GRECU, și a demiurgului Arafat, DOI INCOMPETENȚI de marcă, în fapt niște amatori cu ifose de mari specialiști. În tarile vestice doar ptr asta îi puneau pe liber, dar la noi s-au ajuns mari șefi pe viață, evident cu spate de la partidele corupte…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș, în cadrul unui eveniment în care i-au fost alături șeful de partid, Ludovic Orban, dar și aliatul său local, Dominic Fritz. Au fost vorbe grele la adresa principalului adversar politic, PSD,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Top