Timișoara a rămas la coada investițiilor autorităților în sport. Și asta nu de azi, de ieri, ci de mai bine de 30 de ani. În afara unor inițiative private care au încercat să redea gloria de altă dată pe care Timișoara sportivă o avea, sprijinul autorităților – manifestat prin susținere financiară sau investiții în infrastructură – a fost aproape inexistent.
Situația actuală a bazelor sportive, stadioanelor și sălilor de sport din Timișoara este una dezastruoasă. În mare parte moșteniri ale epocii comuniste, în unele locuri cu cârpeli, facilitățile puse la dispoziție de către statul român nu asigură climatul propice practicării sportului de masă sau de performanță. Un oraș întreg pretinde rezultate notabile, ce amintesc de performanțele sportive ale echipelor de odinioară ale Timișoarei, însă oferă mult prea puțin în schimb.
În societatea civilă și între iubitorii de sport din orașul nostru există foarte multă frustrare și tensiune pe această temă. Ani de zile de frecușuri politice, războaie surde și orgolii nestăvilite ne-au adus acum în situația în care echipe care fac investiții private mari nu au unde să se antreneze sau să participe în competițiile naționale sau internaționale oficiale.
E de notorietate cazul echipei de rugby care a pierdut la masa verde un meci internațional deoarece instalația de încălzire a gazonului de la Dan Păltinișanu nu funcționa în realitate, ci doar pe hârtie. Recent, un alt club de fotbal din Timișoara a pierdut, tot ”la masa verde”, un joc de campionat deoarece instalația de nocturnă a cedat de două ori în jumătate de oră. Se cunoaște, de asemenea, problema echipelor care practică sporturi în sală, ce sunt nevoite de multe ori să împartă pozițiile de antrenament și să își planifice cu atenție jocurile în bătrâna sală Olimpia, astfel încât să nu se suprapună. Sunt doar câteva exemple ale nepăsării și delăsării existente în orașul nostru, în materie de susținere pentru sport.
„Toate acestea trebuie să se schimbe. Timișoara vrea respect. Noi vrem respect. Avem nevoie urgentă de înțelegere, respect și bun simț, în egală măsură în care avem nevoie de investiții masive și urgente, din toate sursele posibile. Privim de mult prea mult timp cum alte orașe, fără tradiția Timișoarei în sport, care își construiesc stadioane, săli, bazine de înot, patinoare și multe alte facilități sportive. În tot acest timp la noi nu se poate. Ne pierdem timpul în războaie inutile și atacuri politice, timp și energie pe care le-am putea folosi pentru a face ceva cu adevărat pentru Timișoara. Ce solicităm?
Acord politic consistent, nu doar de fațadă, între toți actorii politici din Timișoara și Timiș, cu scopul susținerii proiectelor sportive ale regiunii
Lobby susținut și asumat din partea tuturor parlamentarilor de Timiș pentru implementarea proiectelor de infrastructură sportivă mare, care beneficiază de finanțare din bugetul de stat
Declararea noului stadion al Timișoarei obiectiv prioritar de interes maxim, despre acest proiect vorbindu-se de mai bine de 20 de ani
Susținere sporită, eficientă, transparentă și legală, din partea autorităților locale și județene pentru sectorul sportiv juvenil – sumele oferite în prezent sunt ridicole, în raport cu necesitățile unui club sportiv profesionist (acestea fiind în marea lor majoritate private, în Timișoara și aflându-se într-o competiție neloială cu inițiative susținute în mare parte din bani publici)
Susținere publică, asumată și constantă din partea autorităților pentru cluburile sportive care încearcă să facă performanță, indiferent de sport
Dacă ești de acord cu ideile propuse de noi, arată-ți susținerea simbolică prin semnarea acestei petiții. Vom continua și ne vom intensifica demersurile făcute pe lângă autoritățile locale, județene și naționale prin care încercăm sensibilizarea acestora și deblocarea proiectelor sportive de orice fel care zac de prea multă vreme închise în sertare”, se arată într-un comunicat semnat de Asociaţia Suporterilor Timişoreni Druckeria.
Comentarii prin facebook