Ecluza de la Sânmihaiu Român, deschisă oficial. Navigația pe Bega, până în Serbia, e acum posibilă/Foto

ecluza Sanmihaiu Roman

ecluza Sanmihaiu Roman

Vaporașele vor putea acum circula pe Bega de la Timișoara și până în Serbia, proiectul transfrontalier prin care a fost reabilitată infrastructura de navigație fiind oficial finalizat. Pe partea română cea mai importantă realizare este redeschiderea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, acesta fiind inaugurat oficial.

Mai rămâne un singur pas necesar a fi făcut pentru ca navigația, dar și circulația pe pista de biciclete de pe digul canalului Bega, să se poată desfășura din România până în Serbia, fără probleme. Este vorba despre deschiderea unui punct de frontieră. Până atunci, vaporașele pot circula pe cei 114 kilometri navigabili, dar fără a trece granița.

Odată acest obstacol trecut, navele de la Timișoara vor putea urca spre Dunăre, iar de acolo spre Marea Neagră, respectiv spre vestul Europei. De asemenea, se va putea circula pe un traseu cicloturistic de 70 de kilometri, între Timișoara și Zrenjanin.

La mai bine de jumătate de secol după ce circulația pe Bega a fost sistată, se poate acum relua navigația între România și Serbia. Vineri, Consiliul Județean Timiș, în

calitate de partener, a organizat conferința de închidere a proiectului „Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”.

În cadrul proiectului au fost efectuate lucrări de reabilitare a ecluzei și stăvilarului de la Sânmihaiul Român și, pe partea sârbă, repararea nodurilor hidrotehnice de la Srpski Itebej și Klek. Totodată, partenerul sârb a finalizat execuția pistei de biciclete până la graniță, astfel că, în viitor, după deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe canalul Bega, traseul cicloturistic va avea peste 70 de km.

Circulația se va putea face cu ambarcațiuni de agrement pe cei 114 km ai Canalului Bega de pe teritoriul românesc și cel sârbesc (și mai departe pe sistemul navigabil dunărean).

Pentru ca transportul să se desfășoare în cele mai bune condiții, în perioada următoare vor începe lucrările pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei naval și pietonal pe canal. În acest moment este finalizată documentația tehnică și a fost obținută autorizația de construire. Acesta va fi amplasat pe o parcelă cu suprafața de 1.000 mp din domeniul public al județului Timiș, pe teritoriul comunei Uivar, în afara digului de apărare al canalului Bega, în vecinătatea frontierei cu Republica Serbia.

Proiectul prevede o clădire P+2E și terasă de observație, o zonă de control acoperită și un cheu de acostare pentru ambarcațiunile de agrement. Punctul va permite controlul atât al persoanelor care folosesc pista de biciclete, cât și al pasagerilor ambarcațiunilor care navighează pe canal. Consiliul Județean Timiș a inclus în bugetul anului 2022 fonduri necesare demarării construcției punctului de trecere a frontierei și se estimează că la sfârșitul anului 2023 punctul va fi operațional.

Operaționalizarea ecluzei de la Sânmihaiul Român va permite circulația pe canal a ambarcațiunilor de agrement de la Timișoara până în Serbia și mai departe pe Tisa și Dunăre, fie spre Marea Neagră, fie spre sistemul Main-Rin-Marea Nordului.

Totodată, în cadrul proiectului au fost achiziționate de către cele două administrații bazinale echipamente specifice ce vor fi utilizate pe viitor pentru întreținerea căii navigabile. De asemenea, au fost organizate activități de promovare a rezultatelor proiectului și creșterii a vizibilității canalului Bega.

Proiectul, cu o valoare de peste 13 milioane de euro, este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul INTERREG IPA CBC de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Axa prioritară 3 – Mobilitate sustenabilă și accesibilitate, Măsura 3.1 – Mobilitate și infrastructură și servicii pentru transport.

Proiectul transfrontalier are ca scop promovarea transportului sustenabil și dezvoltarea infrastructurii de mobilitate în zona transfrontalieră pentru transformarea Canalului Bega într-o destinație recunoscută la nivel internațional pentru experiențe turistice unice, diversitate culturală, comunități integrate și protecția mediului.

Totodată, va avea loc promovarea arealului Canalului Bega ca o destinație verde, deschisă turiștilor, recunoscută internațional.

Valoarea totală a proiectului este de 13 850 687.41 euro, din care contribuția financiară a Uniunii Europene este de 11 773 084,29 euro. Alocarea financiară pentru cei patru parteneri în proiect este următoarea:

Lider de proiect a fostAdministrația Bazinală de Apă Banat, iar parteneri Consiliul Județean Timiș, secretariatul Provincial pentru Cooperarea Interregională și

Autoguvernarea Locală din Vojvodina, respectiv Compania Publică de gestionare a apelor „Vode Vojvodine” Novi Sad.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Sergiu Balasa a spus: (aprilie 29th, 2022 at 18:06 )

Intr-un clasament al proiectelor derulate in Timis/Banat acest proiect ar putea concura pentru primul loc la mai multe categorii: complexitate, importanta/anvergura/impact (a fost validat si finantat ca proiect strategic pe programul IPA RORS 2014-2020), efecte multiplicatoare pe termen lung (urmeaza sa fie demonstrate!).
Eu il declar, fara rezerva, cel mai important proiect pe care l-am conceptualizat, promovat si pregatit pana la aprobarea finantarii, impreuna cu echipa mea, din postura de director al ADETIM- Agentia de Dezvoltare Economica a judetului Timis, dar cine-si mai aminteste!?
Felicit astfel institutiile partenere si echipele tehnice de implementare care cu tenacitate si efort au reusit sa finalizeze un astfel de proiect, in conditiile in care, chiar si cel mai bine conceptualizat si pregatit proiect de investitie, genereaza la implementare, dificultati, provocari si situatii neprevazute care au nevoie de solutii adecvate!

In ceea ce priveste conceptualizarea acestui proiect, pregatirea lui, in etape succesive de-a lungul a peste 5 ani (proiect pregatitor pista biciclete canal Bega-conceptualizat si finantat din fonduri preaderare, apoi studiu tehnico-economic reabilitare infrastructura navigatie canal Bega si strategie valorificare potential turistic canal Bega -IPA ROSE 2007-2013, ambele concepute si accesate de/cu sprijinul ADETIM), nu se vorbeste si ciudat, se pare ca in mentalul colectiv (administrativ, politic, media) s-a inradacinat un reflex de omitere, de ignorare a echipelor tehnice, care pe viitor, credeti-ma e extrem de daunator si demotivant pentru alti potentiali profesionisti (mai tineri decat mine) care s-ar dedica efortului de dezvoltare a judetului si nu, numai.
Cu aceasta interventie, obligat fiind fata de efortul depus de mine personal si echipa ADETIM in „vremile” deja apuse (nu dezvolt aici eroarea politica de desfintare a ADETIM la finele anului 2016), ar trebui sa se cunosca/recunoasca in astfel de evenimente care este importanta, rolul si efortul de conceptualizare si pregatire a documentatiei tehnico – economica a unui proiect strategic in obtinerea finantarii printr-un program de finantare neramburasabila europeana – etapa, asigurata de ADETIM in colaborare cu beneficiarii directi ai proiectului.

Viorel a spus: (aprilie 30th, 2022 at 06:37 )

Dupa ce am inaugurat o ecluza ne-am dat seama ca trebuie si punct vamal, care va dura inca cel putin 2 ani.
Si apoi ne vom face de ras cu autobuzele plutitoare marca Robu care vor ajunge pana in Germania intr-o luna.🤪

SoBru a spus: (mai 1st, 2022 at 15:25 )

Mda, vama – situație clar de neprevazut, in atare circumstanțe, cu o solutie adecvată tipic românească: La anu’ si la mulți ani … Felicitări pentru incompetența nelipsită, tuturor celor implicați !

Dana a spus: (mai 1st, 2022 at 17:38 )

Felicitări !
Cârcotaşii văd ” doar găurile din caşcaval” !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top