Primăria Timișoara solicită demararea procedurilor de combatere a ambroziei

Primăria Timișoara derulează, în perioada următoare, o campanie de creștere a gradului de conștientizare a pericolului răspândirii ambroziei și a efectelor negative asupra sănătății oamenilor. Aceasta are loc în scopul instituirii unor măsuri de prevenire, combatere timpurie şi distrugere a ambroziei.

Pentru a spori eficiența combaterii acestei buruieni și pentru o bună informare a cetățenilor, municipalitatea oferă o serie de recomandări pentru îndepărtarea ei.

”Facem un apel la întreaga comunitate pentru implicarea tuturor proprietarilor sau deținătorilor de terenuri în scopul eradicării ambroziei, pentru un aspect cât mai plăcut orașului și, mai ales, pentru a elimina punerea în pericol a sănătății oamenilor”, anunță cei de la Biroul Avize și Control Mediu.

Distrugerea acestei buruieni se face, conform obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere. (Art. 1, alin. (1) – (3), L.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia)

Ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.

În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită și ocupă spații/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.

Atunci când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor/solelor agricole, în special în interiorul unor crovuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme, când buruiana are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință.

În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii, deținătorii sau administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură județene pentru a primi informații detaliate sau, după caz, la specialiști din cadrul primăriilor.

În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor, folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen.

Se recomandă cositul repetat de 2 – 3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea buruienii.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Se evidențiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii de populație, care include și copii cu vârsta de sub 1 an.

Se apreciază că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităților administrației publice locale (primăriilor comunale, orășenești și municipale), care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an.

Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu specii de buruieni de tipul ambrozie se va declanșa primăvara, după răsărirea acestei specii.

Persoanele fizice și juridice au obligația de a efectua lucrări de combatere a ambroziei, în caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica sancțiuni cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Specialiști triști a spus: (aprilie 20th, 2022 at 20:46 )

Dacă ne lăsăm pe mâna „specialiștilor” din direcțiile agricole și primării, cred c-o să ne crească Ambrosia și-n ghivecele de pe ferestre!
Fraza
„Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme, când buruiana are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință.”
mă duce cu gândul la specialistul în agricultură Mark Twain care, angajat la un ziar local, recomanda începerea culesului dovlecilor prin scuturarea copacilor, cu blândețe, ca fructul arborelui de dovleac să nu se spargă la contacul cu solul.
Primăvara devreme, buruiana n-are 10-15 cm nici în sere, din simplul motiv că nu e germinată. Nici în anii cei mai calzi. O știe orice persoană plângăcioasă de la 01 august la prima brumă.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria a lansat licitația pentru reabilitarea parțială a Podului Muncii

Primăria Timișoara a anunțat că a lansat licitația pentru demolarea și refacerea parțială a podului Podului Iuliu Maniu (Muncii). Operațiunea se va realiza cu bani de la bugetul local. Podul nu a beneficiat de lucrări de consolidare din 1978, când a fost inaugurat.  În prezent, structura de rezistență a podului nu este corespunzătoare, iar rampele,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a lansat licitația pentru reabilitarea parțială a Podului Muncii
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Bianca Trancă, steaua în ascensiune a voleiului timișorean: de la MiniVolei, direct la Naționala U16

Practică volei de la vârsta de 6 ani, o vârstă foarte fragedă pentru un sport unde trebuie să fii cît mai înaltă și să sari cât mai sus. La clubul la care este legitimată, CSS Bega Timișoara a trecut pe la toate categoriile de vârstă. De la MiniVolei (sub 13 ani) până la U19, unde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bianca Trancă, steaua în ascensiune a voleiului timișorean: de la MiniVolei, direct la Naționala U16
isho.ro

Social vezi arhiva Social

O amendă la fiecare mașină oprită! Razie rapidă a rutieriștilor

Atenție cum circulați și ce faceți în trafic. Oamenii legii au coborât în străzi. La data de 21 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Timișoara au organizat o acțiune pe principalele bulevarde din Timișoara în vederea prevenirii accidentelor de circulație produse pe fondul neacordării priorității vehiculelor sau pietonilor, precum și pe fondul nerespectării semnificației culorii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O amendă la fiecare mașină oprită! Razie rapidă a rutieriștilor
Muzeul National al Banatului
Winter Sale 2025 10 Ian 2025

Economic vezi arhiva Economic

cursuri CCIAT

CCIA Timiș furnizează cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor antreprenoriale și digitale ale angajaților

În perioada viitoare, CCIA Timiș va organiza o serie de cursuri de pregătire profesională gratuite. Acestea acoperă o gamă largă de domenii. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Camera de Comert și Industrie a Județului Hunedoara partener, implementează, în perioada 01.10.2024 – 31.03.2027, proiectul ”Skills4Future: Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș furnizează cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor antreprenoriale și digitale ale angajaților

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara a anunțat că a lansat licitația pentru demolarea și refacerea parțială a podului Podului Iuliu Maniu (Muncii). Operațiunea se va realiza cu bani de la bugetul local. Podul nu a beneficiat de lucrări de consolidare din 1978, când a fost inaugurat.  În prezent, structura de rezistență a podului nu este corespunzătoare, iar rampele,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a lansat licitația pentru reabilitarea parțială a Podului Muncii
Ziua de 24 ianuarie va fi una liberă pentru majoritatea serviciilor publice. Chiar dacă nu vor fi deschise casieriile operatorilor de utilități, există modalități alternative de plată a facturilor. Casieriile Aquatim din întreaga arie de operare (Buziaș, Deta, Făget, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Timișoara) și centrul clienți din Timișoara, str. Enric Baader nr. 11 vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vineri se închid ghișeele și casieriile la mai mulți furnizori de servicii publice
 Universitatea de Vest Timișoara a înființat un nou Laborator de Robotică, un spațiu educațional care a fost operaționalizat în urma investiției realizate pe baza unei finanțări provenite din partea Flex Foundation. Laboratorul din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a fost echipat cu 7 imprimante 3D (6 pe bază de filament și una cu rășină), un CNC...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT are un nou Laborator de Robotică, realizat cu sprijin financiar din partea unei fundații
Echipa de consilieri a primarului Timișoarei, Dominic Fritz, o include din această săptămână și pe arhitecta Alexandra Trofin. Conform primăriei, ea va avea atribuții în valorificarea patrimoniului municipalității atât în scopuri comerciale, cât și culturale și sociale, dar și în îmbunătățirea calității spațiului public, urmând să dezvolte la primărie politici de locuire în oraș. Trofin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De la organizarea Bienalei de Arhitectură, la postul de consilier al primarului. Dominic Fritz are un nou consilier personal
Atenție cum circulați și ce faceți în trafic. Oamenii legii au coborât în străzi. La data de 21 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Timișoara au organizat o acțiune pe principalele bulevarde din Timișoara în vederea prevenirii accidentelor de circulație produse pe fondul neacordării priorității vehiculelor sau pietonilor, precum și pe fondul nerespectării semnificației culorii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O amendă la fiecare mașină oprită! Razie rapidă a rutieriștilor
Joi, la Timișoara, se va semna contractul pentru proiectarea și execuția ultimei bucăți lipsă din centura de ocolire a Timișoarei, Centura Vest. Desemnarea castigatorului licitației a avut loc doar după judecarea contestațiilor. La Timișoara se va afla cu această ocazie ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, care va participa la semnarea contractului pentru proiectarea şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Construcția Centurii Vest, în linie dreaptă. Se semnează contractul de proiectare și execuție
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri concedieri la Senat și reducerea cu 20% a numărului de mașini și a cotei de combustil. El a anunţat că din 796 de posturi vor rămâne 618 posturi, folosind temenul de “sinecuri”. Anunţul lui Bolojan a provocat un protest pe holurile Parlamentului. Ilie Bolojan a folosit termenul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scandal în Senat. Ilie Bolojan concediază aproape 200 de “sinecurişti”. Proteste pe holurile Parlamentului
Consilierii locali timișoreni vor primi la vot studiul de fezabilitate pentru viitorul campus dual, care se va ridica la Timișoara cu bani din PNRR. Investiție strategică pentru oraș, proiect având ca lider Universitatea Politehnica, va avea 36 de săli de clasă și laboratoare, cămin pentru 100 de elevi și studenți, mediatecă, sală și teren de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viitorul campus dual de la Timișoara va avea 36 de săli de clasă și un cămin pentru 100 de elevi și studenți
Vizita ministrului de Externe al Ungariei la București a adus confirmarea deschiderii a două noi rute de acces dintre cele două țări. Szijjártó Péter s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu, ocazie cu care a fost discutată deschiderea legăturii dintre Beba Veche și Kubekhaza, dar mai ales despre noul pod peste Mureș, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul pod peste Mureș, de la Cenad, e în linie dreaptă
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș deschide înscrierile pentru Festivalul – Concurs „Gelu Stan”, ediția a VII-a, 2025! Lugojul va găzdui cea de-a VII-a ediție a Festivalului – Concurs „Gelu Stan”, un eveniment dedicat omagierii dirijorului, profesorului și muzicologului Gelu Stan. Personalitatea sa remarcabilă și impactul major asupra formării artistice a zecilor de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încep înscrierile pentru tradiționalul și deja celebrul Festival-concurs Gelu Stan
Top