Scrisoarea Pastorală a PS Alexandru Mesian la Sărbătoarea Învierii Domnului

Alexandru Mesian

Alexandru Mesian

ALEXANDRU, Din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei, Episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de LUGOJ

Onoratului cler și iubitului popor credincios
har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl
și de la Domnul nostru Isus Cristos

„Nu vă temeți, că știu că pe Isus cel răstignit Îl căutați.
Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis” (Mt. 28,5-6)

Cristos a înviat!

Învierea Domnului nostru Isus Cristos este minunea cea mai mare și cea mai contestată a omenirii. Dacă cineva ar întreba: „Care este cel mai important adevăr din toată învățătura creștină?”, putem să răspundem: „Învierea lui Cristos”. Evenimentul este atât de măreț, încât nici ucenicii nu l-au înțeles când Mântuitorul le-a spus: „Fiul Omului trebuie să pătimească multe și să fie defăimat de bătrâni, de arhierei și de cărturari și să fie omorât, iar după trei zile să învieze” (Mc 8,31).

Isus a mai anunțat moartea și învierea Sa prin două asemănări: „Că precum a fost Iona în pântecele chitului trei zile și trei nopți, așa va fi și Fiul Omului în inima pământului trei zile și trei nopți”, și „Dărâmați templul acesta și în trei zile îl voi ridica (…) Iar El vorbea despre templul trupului Său” (In 2,19.21).

Aducem mulțumire Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să petrecem împreună și anul acesta marea bucurie a Învierii lui Cristos – Sfintele Paști.

Bucuria acestei zile a Învierii Domnului nostru Isus Cristos se răsfrânge în toate slujbele religioase care se celebrează în bisericile noastre. Cu adevărat „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea” (Ps 117,24).

Iubiți credincioși,

De-a lungul unei istorii de 2000 de ani, dușmanii lui Cristos au încercat și mai încearcă și astăzi să conteste și să combată dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu, prin toate mijloacele. Învierea Domnului este cea mai mare minune a omenirii, este adevărul fundamental al creștinătății. Adversarii lui Isus consideră că, atacând temelia creștinismului, vor reuși să dărâme edificiul, adică Biserica întemeiată de Cristos.

Aceștia se folosesc în principal de două argumente:

  1. unii spun că Isus, Cel condamnat la moarte și răstignit pe Cruce, n-ar fi murit pe Cruce, de aceea a fost văzut ulterior (aparițiile);
    b. alții spun că Isus a murit pe Cruce dar n-a înviat, a fost furat de apostoli în timp ce păzitorii mormântului adormiseră.

Răspunsul pe care îl dă Biserica la această provocare este formulat în Simbolul credinței„(…) Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat, și a pătimit și S-a îngropat. Și a înviat a treia zi, după Scripturi (…)”.

  1. Să ne întoarcem și noi în timp și să trăim câteva clipe în atmosfera din Vinerea Mare, la picioarele crucii, pe dealul Golgotei. „Iar de la ceasul al șaselea s-a făcut întuneric peste tot pământul până la ceasul al nouălea”(Mt 27,45). „Și iată, catapeteasma templului s-a rupt în două, de sus până jos, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat, mormintele s-au deschis (…)”(Mt. 27,51-52). Ce panică s-a produs în cetate! Numai o mică eclipsă de soare răcește și întunecă cerul, dar trei ore, în plină zi?! Cutremurul de pământ a despicat stâncile, poate a dărâmat și case, lumea alerga îngrozită, cutremurul și întunericul au speriat și animalele… Chiar și sutașul roman s-a înspăimântat, zicând: „Cu adevărat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta!” (cf. Mt 27,54).

Oare cărturarii și preoții nu s-au speriat? Era atât de împietrită inima lor încât nu au înțeles aceste semne? Astfel de oameni au existat și vor exista întotdeauna. Ei nu se gândesc decât la interese personale: „Nu cumva să fie furat mortul, să se spună că a înviat!”. Nu cumva să-și piardă influența sau câștigurile!

Dar să privim spre cruce. Isus murise cu adevărat. O dovadă clară a morții o dă Sfântul Ioan, care stătea la picioarele crucii: „Venind ostașii la Isus, văzând că a murit, nu i-au zdrobit fluierele picioarelor, ci unul din ostași cu sulița a împuns coasta Lui, și îndată a ieșit sânge și apă. Și cel ce a văzut, a mărturisit și mărturia lui e adevărată” (cf. In 19,33-35).

  1. Faptul istoric al Învierii Domnului îl dovedesc și martorii care au asistat la aparițiile Lui după înviere: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacob și Salomeea (Mc 16,1); Apostolul Simon Petru (Lc 24,34); cei doi ucenici Luca și Cleopa, cărora Isus li se arată în drum spre Emaus (Lc 24,13-15); Apostolii adunați la un loc, fără Toma (In 20,19-24) cărora, spre a le dovedi că nu e o nălucă, ci El în carne și oase, le oferă mâinile și picioarele spre a le pipăi; Apostolii, fiind și Toma de față (In 20,26-29).

La marea Tiberiadei, dimineața, Apostolii stăteau pe mal obosiți și triști după o noapte întreagă de pescuit fără niciun rezultat; Isus le apare lor, iar la porunca Lui ei aruncă din nou mreaja și prind mulțime mare de pești (cf. In 21,6).

Isus li se arată Apostolilor în Galileea în cele patruzeci de zile până la Înălțarea Sa la cer, iar mai pe urmă i se arată lui Saul – Sfântul Pavel de mai târziu – pe drumul Damascului (1 Cor 15,8), pe când mergea în Damasc ca să-i prindă pe creștini și să-i aducă în Ierusalim pentru a fi judecați.

Însuflețiți de convingerea învierii lui Isus, Apostolii devin, după pogorârea peste ei a Sfântului Spirit, propovăduitori neînfricați ai lui Isus Cel Înviat, pentru Care ei îndură bătăi, prigoniri și închisoare, declarând cu seninătate și curaj, în fața sinedriului, că ei nu pot să nu vorbească despre ceea ce ei înșiși au văzut și au auzit – cum declară Sfântul Petru și Sfântul Ioan – adică despre Cristos răstignit și înviat. Și, prin această mărturie a lor, pecetluită cu sângele martiriului, ei au cucerit o lume întreagă.

Așadar, Cristos a înviat cu adevărat. Iată concluzia logică la care ne conduc dovezile istorice arătate.

Întreaga credință a Apostolilor, a tuturor Sfinților și Martirilor, precum și mărturia de douăzeci de veacuri a Bisericii, sunt zidite pe temelia de nezdruncinat a Învierii, pe mormântul gol din care a țâșnit viața lumii.

  • Cristos a înviat – înseamnă că Dumnezeu există.
  • Cristos a înviat – înseamnă că există viața veșnică și Cristos este începutul învierii noastre la această nouă viață.
  • Cristos a înviat – înseamnă că speranța omenirii este justificată.
  • Cristos a înviat – înseamnă că profețiile și minunile biblice sunt adevărate.

Cristos a înviat – înseamnă că Isus a încredințat Bisericii Sale misiunea de a-i învăța și de a-i sfinți pe oameni, și care trebuie îndeplinită până la sfârșitul veacurilor: „(…) mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit; învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului” (Mt 28,19-20).

Învierea lui Cristos este pentru toți creștinii prilej de bucurie, mângâiere și speranță. Pentru acest sfânt ideal al Învierii ne ducem povara grea a Crucii pe urmele lui Isus Cristos Crucificat și Înviat, știind că dacă trăim și murim cu Cristos, adică după învățătura Sa, și noi vom învia împreună cu Cristos, întru mărire.

Iubiți credincioși,

În ultimii doi ani (2020 și 2021), omenirea întreagă a traversat o grea încercare datorită pandemiei cu noul Coronavirus. Acest virus a provocat multe daune și în viața religioasă, în viața Bisericii. Cu toate că s-au ridicat multe restricții, încă nu se poate spune că acest flagel s-a încheiat.

O altă știre care zguduie lumea este războiul din Ucraina. În luna februarie a anului curent, armata rusă a invadat Ucraina, provocând foarte mari distrugeri, numeroase pierderi de vieți omenești și pierderi materiale însemnate. Milioane de oameni se refugiază în țările învecinate. Războiul continuă deja de aproape două luni.

Foarte multă lume vine în ajutorul celor care suferă din cauza acestui război.

Sfântul Părinte Papa Francisc, la 25 martie 2022, în comuniune cu toți Episcopii, Preoții și credincioșii catolici din lume s-a rugat pentru pace, pentru oprirea războiului din Ucraina. Din Bazilica Sfântului Petru de la Roma, a rostit solemn rugăciunea de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei a omenirii și, în special, a Rusiei și a Ucrainei.

Acum, de Sfintele Paști, împreună cu Preasfinția Sa Ioan, Episcopul auxiliar al Eparhiei noastre de Lugoj, rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu, pe Isus Cristos, Cel Care a învins moartea, să dea pace și bună înțelegere între oameni și mângâiere celor întristați, celor ce suferă.

Cristos învinge!
Sărbători fericite!

Cristos a înviat!

† Alexandru Mesian
Episcop de Lugoj

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de fluturi vii
Expoziție de fluturi vii

Politica vezi arhiva Politica

Claudiu Buciu

Ameninţat cu excluderea din PNL, Claudiu Buciu contraatacă: “Îmi pare rău că dl. Nica nu citeşte şi este la acelaşi nivel intelectual precum Călin Dobra”

Ameninţat de propriul partid cu excluderea din formaţiune, primarul Lugojului, Claudiu Buciu, a relatat pentru deBanat dedesubturile scandalului privind aşa-zisa desfiinţare a instituţiilor de cultură din municipiul de pe Timiş. El spune că regretă foarte mult că preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, despre care spune că are acelaşi nivel intelectual ca PSD-istul Călin Dobra, n-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ameninţat cu excluderea din PNL, Claudiu Buciu contraatacă: “Îmi pare rău că dl. Nica nu citeşte şi este la acelaşi nivel intelectual precum Călin Dobra”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Cicliștii rutieri de CSUVT au obținute zece medalii la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022

Clubul Sportiv  Universitatea de Vest din Timișoara a participat în acest weekend, prin echipa de ciclism, la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022, unde a obținut rezultate notabile, atât in România, cât și în Moldova. La proba de Contratimp individual, au îmbrăcat tricoul de Campion Național rutierii CSUVT: Locul 1 – Mădălin Gaiță (categoria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cicliștii rutieri de CSUVT au obținute zece medalii la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un accident rutier a avut loc, în această seară, la Periam, în urma căruia opt persoane au fost spitalizate la Timişoara. Toţi cei opt erau cetăţeni străini. Şoferul microbuzului care a produs accidentul şi un pasager au fugit de la locul faptei. În această seară, în jurul orei 19.13, polițiștii din Sânnicolau Mare au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident rutier cu migranţi arabi, la Periam. Opt persoane spitalizate, şoferul şi un pasager, daţi dispăruţi
Consiliul Județean Timiș demarează o serie de lucrări de reparații la drumul județean DJ 691, de la ieșirea din Timișoara până la limita județului Arad. Pentru început, timp de o lună se vor efectua lucrări pe porțiunea dintre sensul giratoriu aflat în fața magazinului Kaufland, la ieșirea din oraș, prin Dumbrăvița, până la nodul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lucrează la reparații, timp de o lună, pe drumul județean dintre Dumbrăvița și limita judeţului Arad
Primăria Municipiului Timișoara dorește finalizarea lucrărilor de ”Extindere rețea apă-canal – zona Plopi Sud, str. II-V”. Acest proiect a fost demarat în 2008 și, deși a fost realizat un procent de 90% din lucrările contractate, acestea au rămas neîncheiate. Pentru restul lucrărilor a fost lansată licitația prin procedură simplificată pentru achiziționarea serviciilor de expertiză tehnică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara dă 150.000 de lei pentru expertizarea lucrărilor parțial executate la rețeaua de apă și canal din cartierul Plopi
Universitatea Politehnica Timișoara și-a completat bogatul palmares de distincții cu noi premii, obținând cinci medalii de aur la Salonul Internațional de Inventică – INVENTICA 2022, care a avut loc în perioada 22 – 24 Iunie 2022, la Iași. Pe lângă cele 5 medalii de aur, echipa UPT a obținut și 8 medalii de argint, 16...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara a obținut cinci medalii de aur și mai multe premii speciale la Inventica 2022
Clubul Sportiv  Universitatea de Vest din Timișoara a participat în acest weekend, prin echipa de ciclism, la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022, unde a obținut rezultate notabile, atât in România, cât și în Moldova. La proba de Contratimp individual, au îmbrăcat tricoul de Campion Național rutierii CSUVT: Locul 1 – Mădălin Gaiță (categoria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cicliștii rutieri de CSUVT au obținute zece medalii la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022
Ameninţat de propriul partid cu excluderea din formaţiune, primarul Lugojului, Claudiu Buciu, a relatat pentru deBanat dedesubturile scandalului privind aşa-zisa desfiinţare a instituţiilor de cultură din municipiul de pe Timiş. El spune că regretă foarte mult că preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, despre care spune că are acelaşi nivel intelectual ca PSD-istul Călin Dobra, n-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ameninţat cu excluderea din PNL, Claudiu Buciu contraatacă: “Îmi pare rău că dl. Nica nu citeşte şi este la acelaşi nivel intelectual precum Călin Dobra”
Potrivit unui sondaj INSCOP, 54% dintre români cred că situația generală de acum din România este mai proastă decât înainte de 1989, în timp ce 8,5% cred că e la fel. Tinerii fac însă notă discordantă, considerând că lucrurile sunt mai bune acum. Potrivit aceluiaşi sondaj, românii cred că este nevoie de o reformă administrativă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Înainte era mai bine?! Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor crede că situaţia în România era mai bună înainte de 1989
Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” reorganizează activitatea medicală din Ambulatoriul integrat al spitalului. Cabinetele medicale care au corespondent în specialitățile secțiilor și compartimentelor cu paturi vor fi reprezentate de către medicii încadrați în sistemul public de sănătate, prin completarea serviciilor medicale cu noi contracte semnate între medici și spital. Următoarea etapă e digitalizarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul Județean Timișoara reorganizează Ambulatoriul și pregătește digitalizarea programărilor
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că dezvăluirile făcute de G4Media despre mușamalizarea dosarului de plagiat al premierului arată încă o dată amploarea cangrenei din sistemul public românesc. El spune că Nicolae Ciucă ar trebui să-şi dea acum demisia.  O investigaţie jurnalistică a G4Media a prezentat modul în care, prin tot felul de manevre,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan cere demisia premierului: Corupția din jurul lui Nicolae Ciucă este din ce în ce mai vizibilă
Top