Mai puțin de jumătate din cele 113 proiecte depuse de cetățeni în cadrul bugetului participativ al Primăriei Timișoara au fost selectate de comisia de specialitate să treacă în etapele următoare ale analizei. Astfel 53 de proiecte în valoare totală de 15,3 milioane lei au rămas pe lista finală a bugetului participativ
Solicitările lansate nu sunt din orice sector, municipalitatea a stabilit câteva domenii de interes pentru aceasta și, teoretic, numai pe aceste domenii se depuneau proiectele. Bugetul Participativ este un instrument de management deschis, incluziv şi transparent, instrument care permite participarea reală a timișorenilor la guvernarea oraşului, aceştia putând decide în mod direct cum se va cheltui o sumă de 3 milioane de lei din bugetul local, a anunțat primăria
„Primăria Timișoara a lansat, la 1 martie 2022, un apel public, în cadrul etapei de colectare și selecție a propunerilor de proiecte venite de la cetăţeni. Interesul timișorenilor a fost mult peste orice așteptări. 113 propuneri de proiecte au fost depuse, propuneri care acoperă toate domeniile și întreg orașul, de la proiecte mari de infrastructură, reparare alei, acces velo, amenajare parcări, la amenajare spații verzi, locuri de joacă, terenuri de sport. Este un exercițiu democratic absolut necesar într-un oraș modern și o dovadă a deschiderii pe care primăria o arată față de cei care vor și pot să se implice în viața urbei”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
În perioada aprilie-iunie, toate cele 113 propuneri au trecut printr-un proces de evaluare a eligibilității derulat de către Comisia Bugetului Participativ. Apoi a urmat analiza tehnică, juridică și financiară efectuată de aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Timișoara. Perioada de analiză a fost extinsă față de calendarul inițial datorită numărului mare de propuneri primite și a informațiilor necesare pentru clarificarea situației juridice a terenurilor, a corelării cu alte inițiative în derulare, precum și a detaliilor tehnice aferente implementării.
Lista celor 53 de proiecte include și unele … interesante, cum ar fi reabilitarea parcului de la Stadion sau cea a străzii Ștefan cel Mare, proiecte incluse în categoria Orașul Mobil, solicitarea monitorizării mijloacelor de transport prin GPS, o soluție care, teoretic, este deja funcțională. Un alt proiect prevede o necesitate evidentă, adică toalete în parcuri, dar avem și un proiect pentru…. prese de balotat deșeuri în instituții publice. Un artist propune un concurs de ceramică monumentală expusă în mai multe puncte din oraș, se cer pontoane și debarcadere pe Bega, păduri urbane sau coșuri de gunoi care să fie opere de artă. Cineva cere dulăpioare în școli, altcineva schimbarea unor țevi de apă rece într-o grădiniță. Un alt proiect, inclus la Altele, prevede realizarea unui imn pentru TM 2023.
Lista proiectelor poate fi văzută aici: https://decidem.primariatm.ro/bp/proiecte.
Pașii următori ai concursului sunt
1) 7-14 iunie – depunerea și rezolvarea contestațiilor
Contestațiile se pot depune pe email la adresa cartiere@primariatm.ro sau fizic la Camera 12 în atenția Serviciului Guvernanță Participativă și Management Cartiere.
2) 15 iunie – 15 iulie – votare
Votarea se va face online prin crearea unui cont pe platforma dedicată bugetării participative. Poți vota dacă ai peste 16 ani, locuiești, lucrezi sau studiezi în Timișoara. Poți susține prin vot un număr de maxim 5 proiecte.
Cei care au nevoie de ajutor cu accesarea platformei pentru votare se pot adresa Serviciului Guvernanță Participativă și Management Cartiere în intervalul 9-16, de luni până joi la numărul de telefon 0741118249 sau la adresa Piața Victoriei nr. 5 (lângă Prospero).
După încheierea perioadei de vot, în data de 18 iulie vom anunța proiectele câștigătoare.
Proiectele alese prin vot de timișoreni vor fi incluse în bugetul local și implementate de Primăria Municipiului Timișoara.
Comentarii prin facebook