Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a reușit să ducă la bun sfârșit una dintre cele mai epopeice lucrări edilitare, una care a traversat nu mai puțin de două administrații. Pornită în epoca Robu, strada Grigore Alexandrescu, porțiunea dintre Caea Torontalului și Aradului, a fost recepționată oficial de municipalitate.
Miercuri, Ruben a fost un edil silitor, a reușit semnarea recepției pentru trei obiective ale municipalități, care au cel puțin două puncte în comun: sunt realizate de același constructor și au defecte, spune viceprimarul. Pe lângă Alexandrescu, în patrimoniul primăriei au mai intrat alte două obiective finalizate: extinderea podului Eroilor și pista de biciclete de sub acesta.
”Marți am avut recepția a trei proiecte de investiții, toate executate de același constructor: strada Grigore Alexandrescu; extinderea Podului Eroilor; pistele de bicicletă de sub Podul Eroilor (executate pe un contract diferit). Comisia de recepție este formată din constructor, dirigintele de șantier, proiectant, reprezentanți din primărie, reprezentanții poliției rutiere și a ISC. Două dintre lucrări au probleme serioase: str. Alexandrescu și pistele de bicicletă. Proiectul de extindere de pe Gr. Alexandrescu a început cu o sistare și s-a terminat cu o întârziere penalizată cu 1,5 mil. lei (20% din contract). De când am preluat acest proiect am început să rezolvăm problemele majore care îl blocau: lipsa unui plan de relocare a utilităților și lipsa întregului teren pe care urma să se facă extinderea la patru benzi. Nu doar că stâlpii de electricitate nu erau prevăzuți a fi mutați și urmau să ajungă undeva în banda 1, dar în sensul giratoriu era plănuită o rețea supraterană de gaz, ca să nu mai amintesc că proiectul nu conținea niciun stâlp de iluminat public. Din cauza acestor probleme, șantierul a stat sistat mare parte din 2020. Rezolvarea a durat destul de mult, dar în 2021 au fost multe luni în care exista un front generos de lucru și constructorul nu s-a mobilizat, de aici penalitatea. Lucrarea are de asemenea finisaje care trebuie corectate, crăpături în trotuare, marcaje care s-au șters și trebuie refăcute și câteva tasări. Vreme de cinci ani se va reface de câte ori trebuie. Iluminatul public a fost de montat de STPT. Spațiul verde, eliminat din contract din cauza slabei proiectări, va fi executat după recepție, pe contractul de întreținere”, a anunțat Lațcău.
Și mai mari probleme sunt la pista de biciclete amintită.
”Dacă contractul de extindere a străzii nu necesită refaceri consistente, nu pot să spun același lucru despre execuția pistelor de sub Podul Eroilor. Și în acest caz, planificarea fostei administrații a fost mai mult decât „modestă”, podul și pistele fiind executate pe proiecte diferite cu pistele executate după montarea extinderii podului.
După cum vedeți în fotografii, pe malul sudic, întreg taluzul s-a tasat câteva zeci de centimetri, trotuarele și pistele de pe mal fiind deja fisurate. Astfel de defecte la o lucrare sunt inadmisibile și lucrarea va trebui refăcută urgent – atât întregul taluz cât și pista cu trotuar”, a mai spus viceprimarul.
Nu se mai acceptă niciun fel de deviații de la calitatea perfectă a lucrărilor contractate cu primăria.
”Gradul de toleranță pentru astfel de defecte este zero, toți cei care lucrează pentru primărie trebuie să înțeleagă asta cât mai curând. Aceste două proiecte nu sunt singurele proiecte pe care vom aplica penalități severe sau vom cere refaceri masive. Urmează și alte recepții în perioada următoare”, a încheiat oficialul.
Comentarii prin facebook