Universitatea Politehnica Timișoara își propune să devină un Centru de excelență național în servicii și soluții digitale

Senatul UPT a aprobat recent Strategia de transformare digitală a Universității Politehnica Timișoara (2022-2026) prin care își propune integrarea tehnologiilor informaţionale în educaţie şi introducerea unui sistem de educaţie de tip blended learning, continuarea tradiției de dezvoltare a soluțiilor moderne pentru uz academic și pentru transfer către mediul socio-economic, toate acestea fiind integrate, printre altele, în obiectivul instituției privind intrarea în Top 500 World Universities.

În cadrul Schemei de granturi pentru digitalizarea universităților, finanțată prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență, ale cărei rezultate ale evaluării au fost recent publicate, Universitatea Politehnica Timișoara ocupă locul 1, cu cel mai mare punctaj (97 de puncte) dintre proiectele celor 63 de instituții participante, rezultat ce va accelera semnificativ procesul de transformare digitală și va poziționa UPT solid pe traiectoria de adoptare a tehnologiilor digitale emergente.

Așteptările studenților de azi sunt în creștere cu privire la mediul digital de predare, față de generațiile anterioare, pe de o parte datorită contactului mai timpuriu cu tehnologia și anii de predare online din timpul pandemiei, pe de altă parte datorită experimentării impactului pozitiv al tehnologiei asupra calității vieții proprii.

Abilitățile și cunoștințele de inginerie sunt fundamentale pentru inovarea și dezvoltarea tehnologică, stimulând creșterea economică pe termen lung și rezolvarea provocărilor societale. Prin urmare, pentru a asigura competitivitatea și calitatea vieții, este important să înțelegem, să adaptăm și să îmbunătățim continuu parcursurile educaționale și de carieră ale inginerilor. Tehnologiile emergente în domeniul digital joacă un rol important în această ecuație. Conceptul de Industry 4.0, avansul accelerat al automatizărilor, Inteligența Artificială, realitatea augmentată și virtuală, IoT, tehnologiile Cloud, Blockchain sunt tehnologii și concepte care vor fi parte din realitatea de zi cu zi a viitorilor ingineri si importante resurse pentru dezvoltarea și perfecționarea proceselor educaționale.

Abordarea securității cibernetice prin servicii digitale la nivel de întreagă comunitate academică trebuie să se transforme într-un element crucial pentru a face față amenințărilor cibernetice. Investițiile în tehnologie, evaluări, instruire și instrumente trebuie să devină o constantă pentru a recunoaște amenințarea și a pregăti răspunsul necesar pentru a atenua atacurile, asigurând în același timp planificarea, monitorizarea și procesele necesare pentru gestionarea situațiilor de urgență și recuperarea în caz de dezastru.

În aceste condiții, Universitatea Politehnica Timișoara își propune să devină un Centru de excelență național în servicii și soluții digitale care transferă cunoaștere către societate prin valorificarea potențialului tehnologiilor inteligente în transformarea proceselor de predare, cercetare, dezvoltare și inovare.

Dintre prioritățile strategiei de transformare digitală a UPT menționăm: dezvoltarea competențelor digitale, excelență digitală în procesul educațional (învățare, predare și experiență), suport digital pentru cercetare și inovare, modernizarea proceselor administrative, ecosistem digital de înaltă performanță, tehnologie pentru provocările societale, instituții suport. Pentru fiecare dintre aceste obiective au fost definite și măsuri de implementare.

Astfel, pentru dezvoltarea abilităților și competențelor digitale, au fost gândite o serie de măsuri și programe de formare adresate, distinct, studenților, cadrelor didactice și personalului administrativ, precum și de formare a competențelor digitale pentru profesii emergente, inclusiv prin dezvoltarea unor noi programe de studiu.

În ceea ce privește obiectivul de obținere a excelenței în domeniul digitalizării procesului educațional, sunt prevăzute măsuri care să ducă la modernizarea și actualizarea facilităților oferite de Campus Virtual UPT, modernizarea și dotarea amfiteatrelor și laboratoarelor din facultățile UPT cu acces la ecrane digitale interactive, sisteme de videoconferință, aplicații educaționale avansate cu funcționare online și hibridă etc. De asemenea, se impun dezvoltarea de noi metodologii de evaluare pentru a îmbunătăți interacțiunea pentru studenți și rezultatele învățării, precum și dezvoltarea și valorificarea resurselor educaționale deschise la nivelul universității.

Pe zona de cercetare și inovare, strategiile de digitalizare prevăd dezvoltarea unei platforme digitale de management și valorizare a rezultatelor cercetării în UPT, modernizarea infrastructurii digitale din Centrul Digital al UPT (Data Center), dezvoltarea de infrastructuri digitale de cercetare în domeniile tehnologiilor emergente (Internet of Things, Inteligența artificială și sistemele cognitive, Realitatea augmentată și realitatea virtuală, Robotica, Imprimarea 3D, Blockchain, Robotic process automation), dezvoltarea unei implementări HPC (High Performance Computing) hibride, crearea unui ecosistem digitl de cercetare și inovare care să atragă talente de top în domeniul cercetării.

În ceea ce privește modernizarea proceselor administrative, UPT a dezvoltat deja primele module de digitalizare prin utilizarea aplicațiilor și platformelor capabile să reducă la minimum numărul de documente necesare oricărui mecanism tranzacțional, favorizând și încurajând folosirii versiunii digitale a documentelor de orice tip, noi module urmând să fie implementate pentru interacțiunea cu sistemul ERP și eliminarea redundanțelor.

Crearea unui ecosistem digital de înltă performanță în UPT presupune dezvoltarea unei infrastructuri care sprijină adoptarea anticipată a unui număr mare de obiecte conectate la internet (IoT devices) care vor deveni parte integrantă a modului de predare și învățare, cercetare și viață a studenților, măsurile prevăzute în acest sens urmărind: extinderea/înlocuirea unor porțiuni ale rețelei de fibră optică a campusului UPT pentru a evita limitările în instruirea academică, implementarea unei infrastructuri moderne de rețea Wi-Fi în întreg campusul UPT, înlocuirea sistemului de comunicații voce pe rețea fixă cu un sistem de generație actuală VoIP, modernizarea sistemului de control acces în campusul UPT, modernizarea sistemelor de securitate cibernetică, modernizarea și integrarea aplicațiilor și platformelor de gestiune a școlarității etc.

Universitatea Politehnica Timișoara e conștientă și de rolul pe care îl joacă în societate, astfel încât vine cu o serie de soluții pe componenta de digitalizare a orașului și a regiunii, printre care: introducerea și dezvoltarea tehnologiilor inteligente și sustenabile, construcția de proiecte digitale inteligente pilot și parteneriate ca răspuns la povocările societale, construcția unui cadru de parteneriat și colaborare pentru furnizarea de soluții de tip oraș inteligent.

Ca instituții suport, UPT își propune crearea unui institut de cercetare pentru transformare digitală, crearea și dezvoltarea Centrului de cercetare în ingineria datelor, inteligență artificială și sisteme inteligente, precum și îmbunătățirea facilităților Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Tramvaiele nu vor circula spre Gara de Est din această seară

Societatea de Transport Public Timișoara anunță că joi, 14 noiembrie, începând cu ora 22:00, se va închide circulația rutieră între bulevardul Take Ionescu și Podul Dacilor. Circulația spre Gara de Est a tramvaielor de pe liniile 1, 2 și 5 va fi temporar suspendată. Acestea vor circula pe rute deviate. Linia 1 va circula pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tramvaiele nu vor circula spre Gara de Est din această seară
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Surprize, surprize! Alianţe PSD – USR la Dumbrăviţa şi Moşniţa Nouă. Urmează Timişoara?

În  două dintre cele mai importante comune interurbane PSD şi USR au constituit majorităţi în consiliile locale Este vorba de Dumbrăviţa, unde USR are primar şi viceprimar, şi Moşniţa Nouă, unde USR are funcţia de viceprimar, edil-şef fiind Gerald Simonis, fratele preşedintelui PSD Timiş şi al CJ Timiş, Alfred Simonis. Alianţele au fost negociate la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surprize, surprize! Alianţe PSD – USR la Dumbrăviţa şi Moşniţa Nouă. Urmează Timişoara?
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Lugojul, cea mai europeană echipă a Banatului! Calificare în optimile Challenge Cup

Victorie la acelaşi scor şi calificare la pas în faza următoare. CSM Lugoj a câştigat cu 3-1 partida retur, disputată în Ungaria la Tatabanya cu MÁV Előre Foxconn Székesfehérvár în Challenge Cup. Aşadar, după 3-1 şi acasă echipa bănăţeană rămâne constanta Banatului, an de an din Europa. Pe seturi, 25-23, 15-25, 25-21 și 25-16, cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul, cea mai europeană echipă a Banatului! Calificare în optimile Challenge Cup
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT intensifică legăturile cu Japonia. Urmează un adevărat festival internațional, UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi

O săptămână cu adevărat specială la UPT! Timp de o săptămână, între 22 – 29 noiembrie 2024, Universitatea Politehnica Timișoara se transformă într-o adevărată punte culturală de legătură cu Țara Soarelui Răsare, grație UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi. Kakehashi înseamnă „punte de legătură” în limba japoneză și acesta este și conceptul sub semnificația căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT intensifică legăturile cu Japonia. Urmează un adevărat festival internațional, UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează cea de a treia ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei – Expo Mobila Timișoara. Evenimentul va avea loc în perioada 21 – 24 noiembrie 2024, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara. Evenimentul se adresează atât celor care doresc să-și achiziționeze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În  două dintre cele mai importante comune interurbane PSD şi USR au constituit majorităţi în consiliile locale Este vorba de Dumbrăviţa, unde USR are primar şi viceprimar, şi Moşniţa Nouă, unde USR are funcţia de viceprimar, edil-şef fiind Gerald Simonis, fratele preşedintelui PSD Timiş şi al CJ Timiş, Alfred Simonis. Alianţele au fost negociate la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surprize, surprize! Alianţe PSD – USR la Dumbrăviţa şi Moşniţa Nouă. Urmează Timişoara?
O săptămână cu adevărat specială la UPT! Timp de o săptămână, între 22 – 29 noiembrie 2024, Universitatea Politehnica Timișoara se transformă într-o adevărată punte culturală de legătură cu Țara Soarelui Răsare, grație UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi. Kakehashi înseamnă „punte de legătură” în limba japoneză și acesta este și conceptul sub semnificația căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT intensifică legăturile cu Japonia. Urmează un adevărat festival internațional, UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi
Una dintre clasele Liceului Tehnologic de Vest Timișoara își desfășoară orele de pregătire practică în mai multe locații ale societății Aquatim. Aceasta dorește calificarea tinerilor în meseriile de instalatori și electricieni, compania oferind și burse tinerilor. Compania Aquatim face parte, din anul 2023, odată cu semnarea contractului de finanțare, din Consorțiul Regional pentru Învățământul Dual...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aquatim colaborează cu Liceul Tehnologic de Vest Timișoara pentru formarea de viitori electricieni și instalatori
Zero kilometri de autostradă și drum expres! Aceasta este cea mai mare „realizare” a lui Cătălin Drulă pe perioada mandatului său de ministru al Transporturilor. Deficitar la capitolul eficiență administrativă, Drulă are ca unică preocupare atacurile fără fundament la actuala conducere a ministerului. „Cătălin Drulă este recunoscut drept ministrul 0, pentru că această cifră stă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Cătălin Drulă, ministrul 0, cere din nou votul timișenilor”
Organizația de Management al Destinației Timișoara lansează joi, 14 noiembrie, primul magazin de suveniruri oficial al orașului. Veți găsi aici o colecție atent selecționată de produse artizanale autentice românești și creații locale, care spun povestea orașului de pe Bega. Situat pe strada Alba-Iulia nr. 2, lângă Piața Operei, Souvenir Station îmbunătățește conceptul clasic de magazin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara va avea un magazin oficial de suveniruri
Proiectul Heritage of Timișoara, lansat de Asociația Prin Banat încă din 2017, are din 2023 un ”pui”, proiectul Common Heritage, o extensie a inițiativei culturale Heritage of Timișoara, desfășurată de Asociația Prin Banat încă din anul 2017. Common Heritage a preluat metodologia acestui proiect și a extins-o la nivel regional, implicând, alături de Timișoara, orașele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se va lansa Common Heritage – Catalogul Secession, dedicat patrimoniului construit comun al orașelor din Euroregiunea DKMT
A trecut abia o săptămână de la învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi mai mulţi şefi din instituţie şi-au scris demisiile. Deja se cunosc şi numele celor care îi vor înlocui. Printre cei care pleacă se numără şi celebrul Iosif Nicoară aka „Borsetă” care lasă locul de şef al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Val de demisii în Consiliul Judeţean! La Turism, Iosif „Borsetă” Nicoară lasă locul Simonei Neumann
Cunoscutul actor american John Malkovich va urca din nou pe scena Teatrului Național Timișoara, în cadrul a trei reprezentații ale piesei ”Infamous Ramirez Hoffman”. Într-o piesă pe care artistul a numit-o ”proză” el abordează subiectul cărții Nazi Literature in the Americas, scrisă de Roberto Bolaño. Spectacolele sunt programate joi, două, de la ora 18.00 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul John Malkovich urcă din nou pe scenă, la Timișoara, cu piesa Infamous Ramirez Hoffman
Deputatul liberal Cosmin Şandru a produs un atac necruţător pe un grup de WhatsApp al PNL Timiş la adresa liderilor organizaţiei. El spune că actuala conducere a îngropat PNL în Timiş din cauza slugărniciei în faţa PSD. Atac de o mare duritate a deputatului Cosmin Şandru la adresa conducerii PNL Timiş în ziua în care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Cosmin Şandru, atac dur la conducerea PNL Timiş: „Aţi reuşit în jumătate de an ce n-au reuşit nici comuniştii în noiembrie 47, şi anume să distrugeţi PNL”
Top