Timişoara

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Seară friguroasă de februarie. Piaţa Operei, zeci de mii de timişoreni adunaţi din nou pentru a protesta împotriva Ordonanţei 13. N-au mai fost aşa mulţi în stradă din decembrie 1989. Printre ei văd o familie, el şi ea, alături de un bărbat în vârstă (bunicul) şi un copil de vreo 12 ani (nepotul). Trei generaţii. Din vorbe am înţeles că „bunicul” a fost în stradă şi în decembrie 89. Tatăl era probabil copil sau adolescent atunci. Cel mic asistă la o lecţie de istorie pe viu. În ochii lor, ca şi în a celor din jur, durere amestecată cu speranţă. E fabulos, zecile de mii de oameni au ieşit nu pentru salarii mai mari sau pentru 100 de lei în plus la pensie. Au ieșit pentru un ideal, pentru viitorul copiilor lor. Au protestat împotriva unui mod depășit de-a face politică, împotriva ticăloșiei, corupției și minciunii, împotriva autoritarismului. Au ieșit pentru transparență, pentru o justiție necontrolată politic. Au ieşit pentru o libertate neţărmurită.

Azi este Ziua Timişoarei. Dacă m-aş gândi la o imagine reprezentativă pentru Timişoara nu m-aş opri la clişee (Politehnică. Castelul Huniade, Bastion etc), ci la acea familie în mijlocul a zeci de mii de oameni. Asta cred că reprezintă cu adevărat Timişoara, transmiterea peste generaţii a unui set de valori.

Nu ştiu cât de inspiraţi au fost consilierii locali care în 1999 au ales 3 august ca Zi a Timişoarei. Ce semnifică această zi? O armată, fie ea şi românească, a intrat în Timişoara, în 3 august 1919, fiind întâmpinată nu de timişoreni, ci de zeci de mii de români din întreg Banatul. În fapt, cu cinci zile înainte, pe 28 august, Banatul intra oficial sub administraţia românească, astfel că defilarea trupelor lui Virgil Economu reprezenta mai mult o demonstraţie de forţă într-un oraş multicultural şi multietnic, în care, ca structură etnică, românii ocupau a treia poziţie, după germani şi maghiari. Nu e cazul să insist despre ce a însemnat administraţia românească pentru Timişoara, chiar unul dintre corifeii unirii cu România, Sever Bocu, fiind extrem de dezamăgit de corupţia înfiorătoare şi centralismul hrăpăreţ al Bucureştiului. (Ca premier, Nicolae Iorga şi-a însuşit pur şi simplu un automobil Lincoln cu care autorităţile locale îşi întâmpinau oaspeţii.) De altfel, Bocu a fost unul dintre primii politicieni românii care au vorbit făţiş despre o largă descentralizare, subiect atât prezent şi în zilele noastre. Nu mă număr printre cei care, din teribilism sau altceva, spun că 3 august e o zi de doliu pentru Timişoara, expun unele nemulţumiri interbelice.

Dar, argumentat sau nu, 3 august este aşadar Ziua Timişoarei. Iar fiind ziua sa, să-i dăm Timişoarei ce e al Timişoarei. O Timişoară cu destule părţi negative, dar şi cu mult mai multe pozitive. Dar azi nu e momentul să le pomenim pe primele, oricum am făcut-o cu câteva luni în urmă. Timişoara nu are efervescenţa afaceristă a Bucureştiului şi nici morga de burg cultural şi universitar a Clujului. Nu are habitatul natural al Braşovului sau marea Constanţei, Timişoara fiind un oraş întins pe foste mlaştini. Timişoara are însă altceva şi a fost dintotdeauna altfel. A avut un spirit inovativ, început încă de la desecarea oraşului în urmă cu aproape trei secole până la celebrele sale premiere: primul opraş european iluminat electric; primul spital; prima fabrică de bere; primul ziar german din sud-estul Europei; primul tramvai etc.

Dincolo de acestea, în Timişoara s-a simţit mai mult decât oriunde spiritul libertăţii şi al frondei împotriva oricărei forme de autoritarism. Aş adăuga la trăsături şi nonconformismul. Astfel că, apropo de premiere, nu putea fi un alt oraş decât Timişoara primul oraş liber din România.

Dar dorinţa de libertate nu s-a manifestat doar în 1989. Episod despre care se vorbeşte prea puţin, în toamna anului 1956, studenţii Politehnicii, în semn de solidaritate cu revoluţia maghiară, se revoltă împotriva autorităţilor comuniste. Peste 2.000 de studenţi sunt arestaţi, unii sunt condamnaţi până la opt ani de închisoare, sute dintre ei au fost exmatriculaţi şi deportaţi în Bărăgan. Reparaţie târzie, dar mai bine aşa decât niciodată, astăzi, unul dintre liderii revoltei studenţeşti din acel an, Teodor Stanca, ajunge Cetăţean de onoare al oraşului.

Despre rock şi în lumea liberă se spunea şi se spune că este un exerciţiu de libertate. Cu atât mai mult, într-o ţară comunistă rock-ul, pletele, blugii evazaţi sau cămăşile înflorate însemnau libertate. Aşa a apărut, şi doar în Timişoara se putea astfel, fenomenul Phoenix. Şi au fost Flora şi Sala Lira. Dar au mai fost şi Progresiv TM şi Pro Muzica şi Celelalte Cuvinte şi Cargo şi multe alte care au făcut din Timişoara o placă turnantă al rock-ului şi libertăţii din România. Să nu uităm aici şi de trupele postdecembriste Survolaj şi Quo Vadis.

Timişoara a fost altfel şi fiindcă a fost un creuzet de culturi diferite, fie că vorbesc de etnii sau regiuni ale României. De aici şi modelul de toleranţă. Încă de prin anii 60 era o vorbă că „Cine bea apă din Bega de aicea nu mai pleacă”. O legendă urbană spune că marelui fotbalist Imi Dembroschi primul lucru care i s-a cerut, atunci când a ajuns în Timişoara, a fost să bea un pahar de apă din Bega de la robinet. Şi nu a mai plecat.

Vorbind de multiculturalitate, Timişoara este oraşul Grupului de Acţiune Banat, cel care a dat atât de mult de furcă Securităţii. Timişoara este oraşul unic în care un liceu (Nikolaus Lenau) a dat doi laureaţi Nobel. E adevărat, nici Herta Muller, nici Stefan W Well nu erau cetăţeni români în momentul în care au câştiga multrâvnitul premiu, dar tot apă din Bega băuseră.

Timişoara este oraşul Proclamaţiei, primul program coerent cu adevărat democratic postdecembrist. Intrând într-o zonă mai ludică, Timişoara este singurul oraş din lume în care o galerie formată din mii de oameni cânta în ploaie în momentul în care echipa favorită era condusă cu 8-1. Tot o formă de rezistenţă, de nonconformism.

Sunt destule speculaţii că Timişoara este un oraş conservator şi care trăieşte mult din istoria sa. Dar Timişoara este un oraş care continuu se reinventează şi redefineşte. Dacă a fi conservator înseamnă a fi singurul oraş mare din ţară care n-a avut primar aparţind partidului continuator al PCR sau al unei formaţiuni naţionalist-securiste, precum Clujul, atunci aşa să fie. Mai mult, Timişoara este primul oraş din România care şi-a ales un primar străin în 2020.

Iar dacă am ajuns la registru politic, cred că marele regret al Timişoarei în era postdecembristă este faptul că n-a avut politicienii redutabili care să impună la Bucureşti vocea şi spiritul oraşului. Asta poate şi fiindcă la Timişoara fondul a fost deasupra formelor.

 

 

 

.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (august 3rd, 2022 at 09:31 )

Daca ar fi fost oras conservator nu permitea parada homosexualilor

Cristian a spus: (august 3rd, 2022 at 10:48 )

Buna

Depsre revolutia uitata a Timisoarei am vorbit si noi in un videoclip.
https://www.youtube.com/watch?v=86FIXeQoMWM&ab_channel=TimisoaraExplorer
https://youtu.be/86FIXeQoMWM
Multumim!

Gabriel Gross a spus: (august 3rd, 2022 at 17:09 )

Domnule Ardelean, ati uitat sa mentionati la sectia de rock discoteca MV de la clubul Politehnicii, prima din Romania.

Mumulenka a spus: (august 4th, 2022 at 13:12 )

Curios cum se dau homofobii de ceasu’ morti(lor) lor ca mvai, homosexualii au parade. Uita ca aici in TM, ne-am inteles bine mersi cu unguri, sarbi, tigani, nemti, indiferent de orientare sexuala sau de alt fel. Crizatii aia de votanti AUR/Sosoaca/Dragnea crapa de ciuda ca suntem in sfarsit europeni si toleranti.
Da’ mereti la Putler si homofobii lui maine!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Stabilirea celui de al doilea viceprimar al Timișoarei, (deocamdată) o misiune puțin posibilă. Poate, după Parlamentare

Stabilirea unui al doilea viceprimar al Timișoarei în noua legislatură, alături de confirmatul Ruben Lațcău, se dovedește, cel puțin deocamdată, o alegere politică dificilă. Primarul Fritz spune că a discutat atât cu PSD, cât și cu PNL, dar din aceste discuții nu a rezultat stabilirea clară a unei majorități, una care ar putea stabili și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stabilirea celui de al doilea viceprimar al Timișoarei, (deocamdată) o misiune puțin posibilă. Poate, după Parlamentare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat, mai buni ca cei din Bănie

Victorie extrem de importantă, vineri seară, pentru SCM winsed.swiss Timişoara. A fost 68-63, acasă, în compania formației SCM U Craiova, cu desprinderea echipei bănățene în ultimul sfert. Leii din Banat au jucat fără coșgheterul lor, Josip Bilinovac, dar au făcut „cea mai bună apărare din acest sezon” și au obținut a patra victorie stagională. Nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat, mai buni ca cei din Bănie
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

La București au fost acordate premiile Topului Național al Firmelor. Aproape 200 de firme din Timiș, printre cele mai bune

Seara zilei de 7 noiembrie a adus o nouă ediție a Topului Național al Firmelor. Timișul a fost reprezentat la cel mai înalt nivel, 522 de companii timișene s-au clasat pe primele 10 poziții în Topul Național al Firmelor, dintre care cele mai multe – 194 companii, provin din domeniul Industrie. Președintele Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La București au fost acordate premiile Topului Național al Firmelor. Aproape 200 de firme din Timiș, printre cele mai bune

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Seara zilei de 7 noiembrie a adus o nouă ediție a Topului Național al Firmelor. Timișul a fost reprezentat la cel mai înalt nivel, 522 de companii timișene s-au clasat pe primele 10 poziții în Topul Național al Firmelor, dintre care cele mai multe – 194 companii, provin din domeniul Industrie. Președintele Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La București au fost acordate premiile Topului Național al Firmelor. Aproape 200 de firme din Timiș, printre cele mai bune
Alocarea de către Guvernul României de bani din fondul de rezervă s-a făcut cu precădere spre primăriile conduse de PSD, acuză liderul USR Timiș, Dominic Fritz. El subliniază că în urma schimbării formulei de calcul a banilor lăsați din impozitul pe venit la comunitățile locale, Timișoara a rămas fără 150 de milioane, iar din fondul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz acuză guvernul după alocarea de bani din fondul de rezervă: Timișoara a rămas fără 150 de milioane și a primit înapoi trei
Specialiștii ANM anunță că vremea va fi în mare parte conform intervalului în care ne aflăm, iar temeraturile maxime vor fi înregistrate tot în Banat. Vremea va fi predominant frumoasă, dar rece dimineaţa. Cerul va fi mai mult senin, însă din a doua parte a intervalului nebulozitatea se va extinde treptat şi va cuprinde Moldova,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se răcește! Cum va fi vremea în weekend
Victorie extrem de importantă, vineri seară, pentru SCM winsed.swiss Timişoara. A fost 68-63, acasă, în compania formației SCM U Craiova, cu desprinderea echipei bănățene în ultimul sfert. Leii din Banat au jucat fără coșgheterul lor, Josip Bilinovac, dar au făcut „cea mai bună apărare din acest sezon” și au obținut a patra victorie stagională. Nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat, mai buni ca cei din Bănie
Dominic Fritz acuză guvernul că face în așa fel încât Spitalul CFR să ajungă, cu dedicație, la Spitalul Județean Timișoara și nu la primărie, special pentru ca Alfred Simonis să poată administra și această unitate medicală, chiar dacă Spitalul Municipal Timișoara avea nevoie foarte mare de o astfel unitate, cu clădiri grupate.  Chiar dacă Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fritz acuză: Primăria Timișoara, special descalificată pentru preluarea Spitalului CFR, pentru ca acesta să ajungă la Județean
Stabilirea unui al doilea viceprimar al Timișoarei în noua legislatură, alături de confirmatul Ruben Lațcău, se dovedește, cel puțin deocamdată, o alegere politică dificilă. Primarul Fritz spune că a discutat atât cu PSD, cât și cu PNL, dar din aceste discuții nu a rezultat stabilirea clară a unei majorități, una care ar putea stabili și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stabilirea celui de al doilea viceprimar al Timișoarei, (deocamdată) o misiune puțin posibilă. Poate, după Parlamentare
În etapa a 13-a din Liga 2, CSC Dumbrăviţa va evolua în deplasare, contra Chindiei Târgoviște, ocupanta locului 15 în ierarhie. Partida va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, pe stadionul „Eugen Popescu”. În ciuda eșecului de sâmbăta trecută, cu Metaloglobus București, echipa bănăţeană privește cu încredere la jocul de lângă Turnul Chindiei. Antrenorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa vrea să reînoade la Târgovişte seria rezultatelor pozitive
Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu o încărcătură simbolică în ceea ce privește identitatea locuitorilor din această parte a țării, a găzduit joi, 7 noiembrie 2024, o inedită lansare de carte – „Transhumanism in the Light of Theology, Philosophy and Science: Critical Perspectives and Christian Metaphysical...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Volumul „Transhumanism”, între ştiinţă şi spiritualitate, recent lansat la UPT
Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este completă. Aleșii județeni și-au acordat votul pentru numirea celor doi vicepreședinți. Alin Popoviciu, de la PNL, respectiv Alexandru Iovescu, de la PSD, au obținut voturile necesare și au întrunit criteriile pentru a fi vicepreședinții Consiliului Județean Timiș. Ei au fost votați de 31 dintre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cei doi noi vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș au fost aleși
Top