Timişoara

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Seară friguroasă de februarie. Piaţa Operei, zeci de mii de timişoreni adunaţi din nou pentru a protesta împotriva Ordonanţei 13. N-au mai fost aşa mulţi în stradă din decembrie 1989. Printre ei văd o familie, el şi ea, alături de un bărbat în vârstă (bunicul) şi un copil de vreo 12 ani (nepotul). Trei generaţii. Din vorbe am înţeles că „bunicul” a fost în stradă şi în decembrie 89. Tatăl era probabil copil sau adolescent atunci. Cel mic asistă la o lecţie de istorie pe viu. În ochii lor, ca şi în a celor din jur, durere amestecată cu speranţă. E fabulos, zecile de mii de oameni au ieşit nu pentru salarii mai mari sau pentru 100 de lei în plus la pensie. Au ieșit pentru un ideal, pentru viitorul copiilor lor. Au protestat împotriva unui mod depășit de-a face politică, împotriva ticăloșiei, corupției și minciunii, împotriva autoritarismului. Au ieșit pentru transparență, pentru o justiție necontrolată politic. Au ieşit pentru o libertate neţărmurită.

Azi este Ziua Timişoarei. Dacă m-aş gândi la o imagine reprezentativă pentru Timişoara nu m-aş opri la clişee (Politehnică. Castelul Huniade, Bastion etc), ci la acea familie în mijlocul a zeci de mii de oameni. Asta cred că reprezintă cu adevărat Timişoara, transmiterea peste generaţii a unui set de valori.

Nu ştiu cât de inspiraţi au fost consilierii locali care în 1999 au ales 3 august ca Zi a Timişoarei. Ce semnifică această zi? O armată, fie ea şi românească, a intrat în Timişoara, în 3 august 1919, fiind întâmpinată nu de timişoreni, ci de zeci de mii de români din întreg Banatul. În fapt, cu cinci zile înainte, pe 28 august, Banatul intra oficial sub administraţia românească, astfel că defilarea trupelor lui Virgil Economu reprezenta mai mult o demonstraţie de forţă într-un oraş multicultural şi multietnic, în care, ca structură etnică, românii ocupau a treia poziţie, după germani şi maghiari. Nu e cazul să insist despre ce a însemnat administraţia românească pentru Timişoara, chiar unul dintre corifeii unirii cu România, Sever Bocu, fiind extrem de dezamăgit de corupţia înfiorătoare şi centralismul hrăpăreţ al Bucureştiului. (Ca premier, Nicolae Iorga şi-a însuşit pur şi simplu un automobil Lincoln cu care autorităţile locale îşi întâmpinau oaspeţii.) De altfel, Bocu a fost unul dintre primii politicieni românii care au vorbit făţiş despre o largă descentralizare, subiect atât prezent şi în zilele noastre. Nu mă număr printre cei care, din teribilism sau altceva, spun că 3 august e o zi de doliu pentru Timişoara, expun unele nemulţumiri interbelice.

Dar, argumentat sau nu, 3 august este aşadar Ziua Timişoarei. Iar fiind ziua sa, să-i dăm Timişoarei ce e al Timişoarei. O Timişoară cu destule părţi negative, dar şi cu mult mai multe pozitive. Dar azi nu e momentul să le pomenim pe primele, oricum am făcut-o cu câteva luni în urmă. Timişoara nu are efervescenţa afaceristă a Bucureştiului şi nici morga de burg cultural şi universitar a Clujului. Nu are habitatul natural al Braşovului sau marea Constanţei, Timişoara fiind un oraş întins pe foste mlaştini. Timişoara are însă altceva şi a fost dintotdeauna altfel. A avut un spirit inovativ, început încă de la desecarea oraşului în urmă cu aproape trei secole până la celebrele sale premiere: primul opraş european iluminat electric; primul spital; prima fabrică de bere; primul ziar german din sud-estul Europei; primul tramvai etc.

Dincolo de acestea, în Timişoara s-a simţit mai mult decât oriunde spiritul libertăţii şi al frondei împotriva oricărei forme de autoritarism. Aş adăuga la trăsături şi nonconformismul. Astfel că, apropo de premiere, nu putea fi un alt oraş decât Timişoara primul oraş liber din România.

Dar dorinţa de libertate nu s-a manifestat doar în 1989. Episod despre care se vorbeşte prea puţin, în toamna anului 1956, studenţii Politehnicii, în semn de solidaritate cu revoluţia maghiară, se revoltă împotriva autorităţilor comuniste. Peste 2.000 de studenţi sunt arestaţi, unii sunt condamnaţi până la opt ani de închisoare, sute dintre ei au fost exmatriculaţi şi deportaţi în Bărăgan. Reparaţie târzie, dar mai bine aşa decât niciodată, astăzi, unul dintre liderii revoltei studenţeşti din acel an, Teodor Stanca, ajunge Cetăţean de onoare al oraşului.

Despre rock şi în lumea liberă se spunea şi se spune că este un exerciţiu de libertate. Cu atât mai mult, într-o ţară comunistă rock-ul, pletele, blugii evazaţi sau cămăşile înflorate însemnau libertate. Aşa a apărut, şi doar în Timişoara se putea astfel, fenomenul Phoenix. Şi au fost Flora şi Sala Lira. Dar au mai fost şi Progresiv TM şi Pro Muzica şi Celelalte Cuvinte şi Cargo şi multe alte care au făcut din Timişoara o placă turnantă al rock-ului şi libertăţii din România. Să nu uităm aici şi de trupele postdecembriste Survolaj şi Quo Vadis.

Timişoara a fost altfel şi fiindcă a fost un creuzet de culturi diferite, fie că vorbesc de etnii sau regiuni ale României. De aici şi modelul de toleranţă. Încă de prin anii 60 era o vorbă că „Cine bea apă din Bega de aicea nu mai pleacă”. O legendă urbană spune că marelui fotbalist Imi Dembroschi primul lucru care i s-a cerut, atunci când a ajuns în Timişoara, a fost să bea un pahar de apă din Bega de la robinet. Şi nu a mai plecat.

Vorbind de multiculturalitate, Timişoara este oraşul Grupului de Acţiune Banat, cel care a dat atât de mult de furcă Securităţii. Timişoara este oraşul unic în care un liceu (Nikolaus Lenau) a dat doi laureaţi Nobel. E adevărat, nici Herta Muller, nici Stefan W Well nu erau cetăţeni români în momentul în care au câştiga multrâvnitul premiu, dar tot apă din Bega băuseră.

Timişoara este oraşul Proclamaţiei, primul program coerent cu adevărat democratic postdecembrist. Intrând într-o zonă mai ludică, Timişoara este singurul oraş din lume în care o galerie formată din mii de oameni cânta în ploaie în momentul în care echipa favorită era condusă cu 8-1. Tot o formă de rezistenţă, de nonconformism.

Sunt destule speculaţii că Timişoara este un oraş conservator şi care trăieşte mult din istoria sa. Dar Timişoara este un oraş care continuu se reinventează şi redefineşte. Dacă a fi conservator înseamnă a fi singurul oraş mare din ţară care n-a avut primar aparţind partidului continuator al PCR sau al unei formaţiuni naţionalist-securiste, precum Clujul, atunci aşa să fie. Mai mult, Timişoara este primul oraş din România care şi-a ales un primar străin în 2020.

Iar dacă am ajuns la registru politic, cred că marele regret al Timişoarei în era postdecembristă este faptul că n-a avut politicienii redutabili care să impună la Bucureşti vocea şi spiritul oraşului. Asta poate şi fiindcă la Timişoara fondul a fost deasupra formelor.

 

 

 

.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (august 3rd, 2022 at 09:31 )

Daca ar fi fost oras conservator nu permitea parada homosexualilor

Cristian a spus: (august 3rd, 2022 at 10:48 )

Buna

Depsre revolutia uitata a Timisoarei am vorbit si noi in un videoclip.
https://www.youtube.com/watch?v=86FIXeQoMWM&ab_channel=TimisoaraExplorer
https://youtu.be/86FIXeQoMWM
Multumim!

Gabriel Gross a spus: (august 3rd, 2022 at 17:09 )

Domnule Ardelean, ati uitat sa mentionati la sectia de rock discoteca MV de la clubul Politehnicii, prima din Romania.

Mumulenka a spus: (august 4th, 2022 at 13:12 )

Curios cum se dau homofobii de ceasu’ morti(lor) lor ca mvai, homosexualii au parade. Uita ca aici in TM, ne-am inteles bine mersi cu unguri, sarbi, tigani, nemti, indiferent de orientare sexuala sau de alt fel. Crizatii aia de votanti AUR/Sosoaca/Dragnea crapa de ciuda ca suntem in sfarsit europeni si toleranti.
Da’ mereti la Putler si homofobii lui maine!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Societatea Drumuri Municipale Timișoara primește un nou contract de la ”patron”. Va reabilita străzile Xenopol-Banul Severinului-Adam Mickiewicz

Societatea Drumuri Municipale, aparținând Consiliului Local Timișoara, va primi o nouă lucrare majoră, prin atribuire directă, din partea administrației orașului. Este un contract de 6,6 milioane de lei, pentru reabilitarea străzilor Xenopol – Banul Severinului –  Mickiewicz. Consiliul Local Timișoara va trebui să aprobe alocarea acestui contract semnificativ în cadrul următoarei ședințe de plen. Contractul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Drumuri Municipale Timișoara primește un nou contract de la ”patron”. Va reabilita străzile Xenopol-Banul Severinului-Adam Mickiewicz
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

David Popovici scrie alte pagini de istorie! Aur la 200 de metri și face dubla

După ce la Mondialele de la Budapesta reușea împotriva tuturor să câștige titlurile la 100 și 200 de metri, iată că David Popovici este adevăratul zeu al apelor și face dubla și la Europenele de la Roma. După titlul de la 100 de metri cu record mondial bătut după 13 ani, iată că românul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul David Popovici scrie alte pagini de istorie! Aur la 200 de metri și face dubla
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

combină frigorifică Beko

Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Necesitatea de a cumpăra unei combine frigorifice apare rareori, deoarece un astfel de echipament este achiziționat în așteptarea unei funcționări pe termen lung. De aceea, ar trebui să abordezi cu atenție alegerea unității – trebuie să acorzi atenție dimensiunii, capacității și capabilității produsului, să compari prețul cu bugetul alocat pentru achiziție. Un bun raport calitate-preț...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Societatea Drumuri Municipale, aparținând Consiliului Local Timișoara, va primi o nouă lucrare majoră, prin atribuire directă, din partea administrației orașului. Este un contract de 6,6 milioane de lei, pentru reabilitarea străzilor Xenopol – Banul Severinului –  Mickiewicz. Consiliul Local Timișoara va trebui să aprobe alocarea acestui contract semnificativ în cadrul următoarei ședințe de plen. Contractul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Drumuri Municipale Timișoara primește un nou contract de la ”patron”. Va reabilita străzile Xenopol-Banul Severinului-Adam Mickiewicz
O simplă înșiruire de nume realizată de președintele PNL Timiș pentru candidatura pentru funcția de primar al Timișoarei pare să agite mult mai mult decât e cazul apele în viața politică timișoreană. Chiar unul dintre cei ”înșiruiți”, Marilen Pirtea, e modest și spune că nu știe să se fi discutat despre o asemenea listă sau...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea nu știe cum a ajuns propunere de candidat pentru funcția de primar al Timișoarei
Adormirea Maicii Domnului este prăznuită de ortodocși și catolici în fiecare an, pe 15 august. Sântămaria Mare, una dintre marile sărbători ale bisericii creştine, marchează trecerea de la vară la toamnă. Sărbătoarea este cunoscută în Apus sub numele de Înălțarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Nu se știu însă cu exactitate nici anul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mare sărbătoare pentru toţi credincioşii. Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare
În căutarea de talente artistice pentru a oferi proiectului  Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 un program artistic cât mai bun, primarul Dominic Fritz își îndreaptă privirea spre străinătate. El anunță că a lansat un apel european pentru operatori culturali și artiști de a se implica în Programul Cultural Timișoara 2023. ”Scopul nostru este dublu:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Dominic Fritz caută artiști pentru TM 2023 în străinătate
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că proiectele legilor justiţiei propuse de ministrul Cătălin Predoiu sunt total depăşite şi întorc România în anii 90. El mai spune că aceste proiecte sunt total diferite de versiunea prezentată partenerilor europeni. Raoul Trifan afirmă că, încercând să ia USR peste picior, ministrul Cătălin Predoiu a reușit doar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre legile justiţiei: “Rodica Stănoiu ar fi mândră de propunerile actualului ministru”
Sâmbătă, în intervalele orare 08:00-10:00 și 15:00-22:00, pe raza județului Timiș s-a desfășurat o razie cu efective mărite sub coordonarea Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. Polițiștii au acționat pe principalele artere din județ, în vederea creșterii gradului de disciplină rutieră, prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri la volan și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de amenzi rutiere în doar câteva ore. Vitezomanii și motocicliștii, în topul negativ
Top