Timişoara

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Seară friguroasă de februarie. Piaţa Operei, zeci de mii de timişoreni adunaţi din nou pentru a protesta împotriva Ordonanţei 13. N-au mai fost aşa mulţi în stradă din decembrie 1989. Printre ei văd o familie, el şi ea, alături de un bărbat în vârstă (bunicul) şi un copil de vreo 12 ani (nepotul). Trei generaţii. Din vorbe am înţeles că „bunicul” a fost în stradă şi în decembrie 89. Tatăl era probabil copil sau adolescent atunci. Cel mic asistă la o lecţie de istorie pe viu. În ochii lor, ca şi în a celor din jur, durere amestecată cu speranţă. E fabulos, zecile de mii de oameni au ieşit nu pentru salarii mai mari sau pentru 100 de lei în plus la pensie. Au ieșit pentru un ideal, pentru viitorul copiilor lor. Au protestat împotriva unui mod depășit de-a face politică, împotriva ticăloșiei, corupției și minciunii, împotriva autoritarismului. Au ieșit pentru transparență, pentru o justiție necontrolată politic. Au ieşit pentru o libertate neţărmurită.

Azi este Ziua Timişoarei. Dacă m-aş gândi la o imagine reprezentativă pentru Timişoara nu m-aş opri la clişee (Politehnică. Castelul Huniade, Bastion etc), ci la acea familie în mijlocul a zeci de mii de oameni. Asta cred că reprezintă cu adevărat Timişoara, transmiterea peste generaţii a unui set de valori.

Nu ştiu cât de inspiraţi au fost consilierii locali care în 1999 au ales 3 august ca Zi a Timişoarei. Ce semnifică această zi? O armată, fie ea şi românească, a intrat în Timişoara, în 3 august 1919, fiind întâmpinată nu de timişoreni, ci de zeci de mii de români din întreg Banatul. În fapt, cu cinci zile înainte, pe 28 august, Banatul intra oficial sub administraţia românească, astfel că defilarea trupelor lui Virgil Economu reprezenta mai mult o demonstraţie de forţă într-un oraş multicultural şi multietnic, în care, ca structură etnică, românii ocupau a treia poziţie, după germani şi maghiari. Nu e cazul să insist despre ce a însemnat administraţia românească pentru Timişoara, chiar unul dintre corifeii unirii cu România, Sever Bocu, fiind extrem de dezamăgit de corupţia înfiorătoare şi centralismul hrăpăreţ al Bucureştiului. (Ca premier, Nicolae Iorga şi-a însuşit pur şi simplu un automobil Lincoln cu care autorităţile locale îşi întâmpinau oaspeţii.) De altfel, Bocu a fost unul dintre primii politicieni românii care au vorbit făţiş despre o largă descentralizare, subiect atât prezent şi în zilele noastre. Nu mă număr printre cei care, din teribilism sau altceva, spun că 3 august e o zi de doliu pentru Timişoara, expun unele nemulţumiri interbelice.

Dar, argumentat sau nu, 3 august este aşadar Ziua Timişoarei. Iar fiind ziua sa, să-i dăm Timişoarei ce e al Timişoarei. O Timişoară cu destule părţi negative, dar şi cu mult mai multe pozitive. Dar azi nu e momentul să le pomenim pe primele, oricum am făcut-o cu câteva luni în urmă. Timişoara nu are efervescenţa afaceristă a Bucureştiului şi nici morga de burg cultural şi universitar a Clujului. Nu are habitatul natural al Braşovului sau marea Constanţei, Timişoara fiind un oraş întins pe foste mlaştini. Timişoara are însă altceva şi a fost dintotdeauna altfel. A avut un spirit inovativ, început încă de la desecarea oraşului în urmă cu aproape trei secole până la celebrele sale premiere: primul opraş european iluminat electric; primul spital; prima fabrică de bere; primul ziar german din sud-estul Europei; primul tramvai etc.

Dincolo de acestea, în Timişoara s-a simţit mai mult decât oriunde spiritul libertăţii şi al frondei împotriva oricărei forme de autoritarism. Aş adăuga la trăsături şi nonconformismul. Astfel că, apropo de premiere, nu putea fi un alt oraş decât Timişoara primul oraş liber din România.

Dar dorinţa de libertate nu s-a manifestat doar în 1989. Episod despre care se vorbeşte prea puţin, în toamna anului 1956, studenţii Politehnicii, în semn de solidaritate cu revoluţia maghiară, se revoltă împotriva autorităţilor comuniste. Peste 2.000 de studenţi sunt arestaţi, unii sunt condamnaţi până la opt ani de închisoare, sute dintre ei au fost exmatriculaţi şi deportaţi în Bărăgan. Reparaţie târzie, dar mai bine aşa decât niciodată, astăzi, unul dintre liderii revoltei studenţeşti din acel an, Teodor Stanca, ajunge Cetăţean de onoare al oraşului.

Despre rock şi în lumea liberă se spunea şi se spune că este un exerciţiu de libertate. Cu atât mai mult, într-o ţară comunistă rock-ul, pletele, blugii evazaţi sau cămăşile înflorate însemnau libertate. Aşa a apărut, şi doar în Timişoara se putea astfel, fenomenul Phoenix. Şi au fost Flora şi Sala Lira. Dar au mai fost şi Progresiv TM şi Pro Muzica şi Celelalte Cuvinte şi Cargo şi multe alte care au făcut din Timişoara o placă turnantă al rock-ului şi libertăţii din România. Să nu uităm aici şi de trupele postdecembriste Survolaj şi Quo Vadis.

Timişoara a fost altfel şi fiindcă a fost un creuzet de culturi diferite, fie că vorbesc de etnii sau regiuni ale României. De aici şi modelul de toleranţă. Încă de prin anii 60 era o vorbă că „Cine bea apă din Bega de aicea nu mai pleacă”. O legendă urbană spune că marelui fotbalist Imi Dembroschi primul lucru care i s-a cerut, atunci când a ajuns în Timişoara, a fost să bea un pahar de apă din Bega de la robinet. Şi nu a mai plecat.

Vorbind de multiculturalitate, Timişoara este oraşul Grupului de Acţiune Banat, cel care a dat atât de mult de furcă Securităţii. Timişoara este oraşul unic în care un liceu (Nikolaus Lenau) a dat doi laureaţi Nobel. E adevărat, nici Herta Muller, nici Stefan W Well nu erau cetăţeni români în momentul în care au câştiga multrâvnitul premiu, dar tot apă din Bega băuseră.

Timişoara este oraşul Proclamaţiei, primul program coerent cu adevărat democratic postdecembrist. Intrând într-o zonă mai ludică, Timişoara este singurul oraş din lume în care o galerie formată din mii de oameni cânta în ploaie în momentul în care echipa favorită era condusă cu 8-1. Tot o formă de rezistenţă, de nonconformism.

Sunt destule speculaţii că Timişoara este un oraş conservator şi care trăieşte mult din istoria sa. Dar Timişoara este un oraş care continuu se reinventează şi redefineşte. Dacă a fi conservator înseamnă a fi singurul oraş mare din ţară care n-a avut primar aparţind partidului continuator al PCR sau al unei formaţiuni naţionalist-securiste, precum Clujul, atunci aşa să fie. Mai mult, Timişoara este primul oraş din România care şi-a ales un primar străin în 2020.

Iar dacă am ajuns la registru politic, cred că marele regret al Timişoarei în era postdecembristă este faptul că n-a avut politicienii redutabili care să impună la Bucureşti vocea şi spiritul oraşului. Asta poate şi fiindcă la Timişoara fondul a fost deasupra formelor.

 

 

 

.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (august 3rd, 2022 at 09:31 )

Daca ar fi fost oras conservator nu permitea parada homosexualilor

Cristian a spus: (august 3rd, 2022 at 10:48 )

Buna

Depsre revolutia uitata a Timisoarei am vorbit si noi in un videoclip.
https://www.youtube.com/watch?v=86FIXeQoMWM&ab_channel=TimisoaraExplorer
https://youtu.be/86FIXeQoMWM
Multumim!

Gabriel Gross a spus: (august 3rd, 2022 at 17:09 )

Domnule Ardelean, ati uitat sa mentionati la sectia de rock discoteca MV de la clubul Politehnicii, prima din Romania.

Mumulenka a spus: (august 4th, 2022 at 13:12 )

Curios cum se dau homofobii de ceasu’ morti(lor) lor ca mvai, homosexualii au parade. Uita ca aici in TM, ne-am inteles bine mersi cu unguri, sarbi, tigani, nemti, indiferent de orientare sexuala sau de alt fel. Crizatii aia de votanti AUR/Sosoaca/Dragnea crapa de ciuda ca suntem in sfarsit europeni si toleranti.
Da’ mereti la Putler si homofobii lui maine!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top