În urmă cu exact 50 de ani, la Munchen, în timpul Jocurilor Olimpice, a avut loc unul dintre cele mai sângeroase şi cunoscute atacuri teroriste din istorie. Printre cei ucişi atunci s-a numărat antrenorul lotului de scrimă al Israelului, Andre Spitzer, care s-a născut şi a trăit în Timişoara până la vârsta de 19 ani. Primarul Dominic Fritz a rememorat acele momente tragice, vorbind de ura şi intoleranţa care fac posibile astfel de evenimente tragice.
La 6 septembrie 1972, ora 4.10, opt membri ai organizaţiei palestiniene “Saptembrie Negru” au atacat delegaţia Israelului din Satul Olimpic. Teroriștii i-au împușcat pe antrenorul de lupte Moshe Weinberg și pe halterofilul Yossef Romano, și au luat ostatici nouă membri ai delegației sub amenințarea cu arme automate. Au cerut să fie eliberați 234 de palestinieni aflați în închisorile din Israel, cerere refuzată de guvernul israelian, care nu negocia cu teroriştii. Printre cei nouă ostatici s-a numărat şi Andre Spitzer, antrenor şi membru al lotului de scrimă. El se întorse în Satul Olimpic chiar în acea noapte, după ce o vizitase pe pe soţia sa bolnavă în Olanda.
După 20 de ore de negocieri, ostaticii și teroriștii au fost transportați la aeroportul militar Fürstenfeldbruck, la 30 de kilometri de Munchen. Refuzând ajutorul forțelor de securitate israeliene, autoritățile germane a lansat o operațiune de salvare, care s-a transformat într-unul dintre cele mai mari eşecuri din istorie. Toți ostaticii au fost uciși de teroriști cu arme de foc și grenade. În timpul intervenţiei au mai murit cinci terorişti şi un poliţist vest-german.
Andrei (ulterior şi-a schimbat numele în Andre) Spitzer s-a născut pe 4 iulie 1945 în Timişoara, unde a început să practice scrima. În anul 1964 a emigrat împreună cu mama sa în Israel, unde și-a îndeplinit stagiul militar în aviație, apoi a absolvit Academia Națională pentru Sport, Institutul Wingate, devenind profesor de scrimă. În anul 1968 a fost trimis la Academia națională de scrimă din Haga- Olanda pentru un stagiu de perfecționare.
Printre cei caree şi-a amintit de Spitzer şi evenimerntele tragice din urmă cu o jumătate de secol s-a numărat primarul Dominic Fritz.
“Puțină lume își mai aduce aminte că unul din cei uciși atunci era timișorean – Andrei Spitzer, maestru de scrimă și antrenor al lotului Israelului, fiul unor supraviețuitori ai holocaustului. A învățat scrima și să iubească sportul, aici, în orașul nostru. Fiind singurul vorbitor de germană dintre cei luați ostatici, timișoreanul Spitzer a fost cel care a purtat discuții cu negociatorii germani. Teroriștii l-au împușcat împreună cu ceilalți ostatici într-o încercare eșuată a poliției, de eliberare.. Este datoria noastră să ne amintim. Este datoria noastră să spunem nu intoleranței și violenței oriunde apar. Timișoara noastră, veșnic tolerantă, pluriconfesionala și multietnică, construită și pe umerii unei comunități evreiești vibrante, e un model pe care trebuie să ne încăpățânam să-l apărăm pe mai departe”, a transmis Friutz
El a mai anunţat că, vineri, 9 septembrie, va participa la Sinagoga din Cetate, de la ora 18, unde va avea loc la o scurtă ceremonie de comemorare a lui Andre Spitzer și a celorlalte victime, urmată de un recital de harpă.
Comentarii prin facebook