Iarăși ne alungăm valorile

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Spun și eu ce spune toată lumea: că nu este bine să-i vorbești cumva pe medici, nici de bine, nici de rău, căci cine știe când ai nevoie de unul și n-ai la cine să apelezi. Eu am alte frici cu medici și asistente. Frica de ac, de analize de orice fel, vorba reclamei cu Maia Morgenstern, mai e frica de colapsul sistemului, frica de un exod al medicilor spre Occident, lăsându-ne pe noi pe mâna unora care, oricât de supercompetenți ar fi, te pot surprinde prin cât de lipsiți de etică sunt. Timișoara a dat două cazuri în ultimele luni, la Spitalul Municipal și la Cardiologie. Nu sunt judecate încă, prin urmare oamenii sunt nevinovați până la proba contrarie, căci așa zice la legea fundamentală.

Cu toate acestea, nu cred că există om pe pâmântul ăsta timișean să nu se întrebe de ce s-ar lua cineva fără motiv de un medic foarte competent. Jocuri politice? Nu zău? Poate că sunt și din astea, trăim în România, dar de ce primul nostru gând ar fi că un om nevinovat este victima unor mașinațiuni politice și nu ne-ar trece prin cap că același om, doctor „nevinovat”, poate a luat sau, mai grav, a cerut șpagă pentru un act medical? Care mai e probabilitatea ca un medic din vârful „lanțului trofic” să îți ceară ceva pentru un serviciu medical în România?

Probabilitatea a fost imens de mare pe vremea lui Ceaușescu, a continuat să fie așa în perioada de după revoluție în care postcomuniștii și postsecuriștii au făcut capitalismul așa cum l-au dorit ei, unul cam sudamerican. Apoi am dat de puțină emancipare odată cu intrarea instituțională în rândurile europenilor. Am avut parte de susținere financiară din partea UE, forul european a avut tot interesul să-și protejeze investiția în România și structurile de anchetă au început să devină mai eficiente. Așa „au căzut la datorie” unii miniștri mai de-o culoare politică, mari medici cărora salariile nu le mai ajungeau, săracii.

Da, congresele sunt scumpe, bibiotecile cu cărțile de specialitate costă, viața unui medic bun trebuie să aibă un standard și în Occident, dar și în România. Nimeni nu contrazice nevoia de confort al medicului român. Astfel că s-a ajuns la ridicarea salariilor poate nu la nivelul Europei bogate, dar miile de euro la ordinea zilei când vorbeai de lefurile celor mai școliți și performanți din sistem. Cei din vârf poate n-ajungeau la salarii cu cinci cifre în euro, dar nici departe nu erau, dacă pui cap la cap toate veniturile de la stat sau colaborarile în privat. Cu toate acestea…

Te întrebi de ce ar risca cineva care pleacă acasă cu patru-cinci-șase mii de euro să-și pună capăt profesiei atât de mizerabil? Poate nu ajunge la pușcărie, câtă vreme există și condamnarea cu suspendare, dar profesia îi va ajunge pe butuci și te întrebi de ce? Cum spuneam, fug de ac, fug de medici dintr-o anxietate cronică, prin urmare nu sunt de-al casei prin spitale, nu cunosc dedesupturile, mâncătoriile dintre ei, care e bun și care e hoț, care nu e șpăgar, dar are alte hibe, o fi afemeiat, vorbesc în principiu când opinez că doar generațiile vor duce cu ele și această meteahnă.

Pentru cei ce cred în vorba aia cu nesupăratul de doctori, căci cine știe când ai nevoie de ei, trebuie spus că cineva în numele lor, al cetățenilor, face treaba asta cu cei ce condiționează actul medical de primirea unor sume de bani. Procurorii anticorupție sunt plătiți de noi și trimit genul ăsta de persoane în judecată în numele avocatului public, spre binele public: salubrizarea sistemului și a societății în care funcționează el. Prin urmare, acei procurori îi vor vorbi de rău pe medici în fața judecătorilor, în numele nostru.

Unii doctori nu pun mâna pe plicul cu bani pentru că ar avea nevoie disperată de acei bani. Cred că o fac obsesiv, cu pasiune, ca o formă de control, de putere asupra cuiva, poate și ca o rafinare a „clientelei”. Cu siguranță, acum avem mult mai puțini dintre acești medici în sistem față de perioada comunistă. Marii profesori de atunci au lăsat însă prozeliți, în bine și în rău. Nu toți mai cred că ce-a făcut profesorul pe lângă lege e bine să mai facă și ei astăzi. Filtrul va cerne în timp. N-am avut acest timp. Cronometrul a pornit de abia prin 2004, în loc să-i dăm noi drumul imediat după 1990.

Cât timp mai avem medici cu această mentalitate ne vom mai întreba la internare cât trebuie să dai în stânga sau în dreapta. Cât mai avem pacienți care confundă dreptul la șansă, dreptul la viață, prin sistemul medical de acest fel, temându-se că unul normal, etic, moral, ar fi lipsit de interacțiune umană, de afecțiunea generată de oferirea unui plic cu mii de euro în halatul profesoral, sigur vom mai auzi din când în când și teoria conform căreia nu ne respectăm valorile, că ne alungăm specialiștii. Fie în Occident, fie în pușcărie.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Dr. Schpaghausen a spus: (septembrie 30th, 2022 at 09:09 )

Un proverb african zice Totul e despre sex, iar sexul despre putere.
Așa și-n cazul ăstora, cel mai probabi, după cum spuneți: șpaga nu e pentru bani, ci pentru putere, pentru control asupra altora. Au avantajul că lucrează cu bisturiul și cu scule moderne pe care un șofer de ministru (în devenirea lui ca ministru-plin) nu prea poate să le manevreze. O nișă ca o țeavă: intri june dornic de parvenire și ieși milionar cu gușă, sictirit de sutele de asistente tăvălite prin gărzi, de vacanțele în Cancun, Bali, Machu Pichu etc., de modelele noi de Mercedes etc. Asta în caz că nu te-mpinge babacu-n breaslă, să continui căratul banilor cu sacoșa de la spital&cabinet, eventual și de la facultate, acasă.
(Odată, pe la începutul anilor 1990 am ajuns în comisia de admitere la Medicină, unde erau aproape toți șefii de disciplină. Subiectele erau trase la sorți și trebuia să rămânem închiși până se distribuiau subiectele (sau se termina examenul, nu mai țin minte). Atunci am văzut prima oară garderobe de la 2000 DM în sus, genți și pantofi din piele de crocodil, mape și genți având inscripționate numele unor mărci pe care le știam din cataloagele nemțești, care cu siguranță nu existau în magazinele din Timișoara. Discuțiile erau în mare parte despre locuri exotice, imobiliare, investiții.)
Cu toate acestea, cred că marea majoritate a medicilor nu (mai) ia șpagă.

Și mai e ceva în înțelegerea fenomenului șpăguirii: între cinste și jeg e un continuum, nu un hotar net. Șpăguirea e un fapt complex antropologic, rușinos și deci nestudiat la pudicii de români.

Victor a spus: (septembrie 30th, 2022 at 09:51 )

Bine ca pe Prof Gaspar care a Salvat mii de vieți (si de la cei mai Mulți nu a primit nimic ) , pentru ca a luat niște bani oferiți îl pui in închisoare si pe polițistul infractor de la Dumbravita care lua bani de la oameni , mai exact ii fura cu hârtii false , îl înșfaci dimineața si seara îl eliberezi , hotărând ca poate fi cercetat sub control judiciar.
Cu ce este profesorul mai periculos , dacă îl cercetezi in libertate???
Deci, dubla măsura…
când vezi astfel de lucruri nu te gândești ca e făcut intenționat pentru discreditarea sistemului medical???

Poli 21 a spus: (septembrie 30th, 2022 at 13:53 )

Victoras baiete. gaspar nu a luat niste bani oferiti de pacient ci a conditionat actul medical de primirea banilor, si asta de foarte multi ani.

@Victor a spus: (octombrie 4th, 2022 at 12:24 )

Tu lucrezi în sistem, așa-i? Profesorul tău persecutat poate să omoare oameni, nemernicule!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12

Recent a avut loc etapa zonală de Fotbal fete – U 12 ani – ”Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Arad, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinţi și Timiș au oferit un adevărat spectacol fotbalistic, cu momente memorabile desfășurate pe terenurile de joc ale bazei sportive Euro Center Sport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi

UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100 de ani fiind dată şi de programele inovative şi în alte domenii, cum ar fi de exemplu cultura. Dacă în 2023 Universitatea Politehnica Timișoara și-a deschis spațiile și a organizat cele mai multe evenimente în cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului de contestare a alocării banilor din bugetul de echilibrare, respectiv a sumelor allocate pentru drumurile locale, Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, îi răspunde. El spune că procesul se putea judeca și în lipsa reprezentanților Prefecturii, problemele sunt cu totul altele....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”
Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta Unită, care îl susține pe Alin Nica la șefia Consiliului Județean, au avut luni zi plină. Acestea au depus dosarele de candidatură pentru liderii lor și pentru listele cu consilieri, la Biroul Electoral Municipal Timișoara și la Biroul Electoral Județean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și anunță că nu are niciun buletin de Germania sau vreun domiciliu secret acolo. În plus, după Paști își va depune dosarul pentru obținerea cetățeniei, a anunțat, luni, Fritz. Tocmai ce mi-a venit cartea de rezidență permanentă, spune cu mândrie primarul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara
Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este mai mult decât evidentă. De unde rezultă că la el minciuna este patologică. S-a întâmplat în urmă cu o zi, într-un – să-i spun aşa – război al stickerelor. În urmă cu o zi, primarul Dominic Fritz a prezentat pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos
Recent a avut loc etapa zonală de Fotbal fete – U 12 ani – ”Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Arad, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinţi și Timiș au oferit un adevărat spectacol fotbalistic, cu momente memorabile desfășurate pe terenurile de joc ale bazei sportive Euro Center Sport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12
Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul de alocare a banilor din fondurile de echilibrare, respectiv banii pentru drumuri de la Consiliul Județean.  În acest fel se dorește întârzierea alocării banilor, prilejul fiind folosit de PSD ca și formă de luptă politică.  “Săptămâna trecută am avut termen...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic
UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100 de ani fiind dată şi de programele inovative şi în alte domenii, cum ar fi de exemplu cultura. Dacă în 2023 Universitatea Politehnica Timișoara și-a deschis spațiile și a organizat cele mai multe evenimente în cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi
Un domeniu în care am rămas din nou în urmă față de alte județe este cel al festivalurilor de muzică. Aici nu mai este vina ‘Bucureștiului care nu ne-a dat bani’, ci o problemă locală, de colaborare și organizare. Este frustrant ca timișorenii să fie nevoiți să meargă la Cluj pentru Untold și Electric Castle...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara merită un festival muzical de top
Primarul suspendat al comunei Checea, Daniel Florea, nu va mai putea candida pentru un nou mandat, potrivit unei decizii definitive din justiţie. Este al treilea primar, după Recaş şi Şandra, care are interzis la candidatură. După edilii PSD din Recaş şi Şandra (ultimul suspendat din funcţie) nici Daniel Florea, primarul suspendat al comunei Checea, nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un primar din Timiş are interzis la candidatură. PNL-istul Daniel Florea nu va putea candida pentru Primăria Checea
Top