O parte din consilierii locali timișoreni au avut o revelație și au descoperit că o parte din directorii și directorii adjuncți din unitățile de învățământ din oraș sunt puși pe post fără concurs și cu semnătură „cu substrat politic”, deși aceasta are loc din primii ani de după 1989. Acum, în plenul CLT de joi s-a propus semnarea unui pact politic prin care directorii picați la concursurile pe post să nu fie numiți prin semnătură pe postul vizat.
Aleșii locali au avut de votat ”Proiectul de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului Local al Municipiului Timişoara în Comisia de evaluare a probei de interviu, a concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza Municipiului Timişoara, sesiunea iunie-octombrie 2022”. Și de aici a pornit toată discuția. Inițiator, viceprimarul Ruben Lațcău.
”Consilierii locali vor constata poate cu surprindere, poate fără surprindere, câte poziții sunt în școli, temporar, sunt posturi neocupate. Avem situații, din păcate, dese, în care directori care cad examenul de titularizare sunt numiți ulterior directori interimari de către conducerea inspectoratului. În momentul în care avem 30 de posturi de directori și directori adjuncți de instituții școlare, deci vorbim de aproape jumătate din rețea, undeva la 30 – 40 % de posturi care sunt vacante, în această situație gradul și interferența politică sujnt majore. Aceste posturi sunt numite persoane de către altele care sunt, la rândul lor, numite de persoane numite politic la Inspectoratul Școlar Județean. Deci vorbim despre directori la școli din Timișoara, unele mai performante, altele mai puțin performante, unele mai mari, unele mai mici, care sunt de ani de zile în aceste poziții doar prin concursul politic al pentru că un director care cade un examen să fie a doua zi numit în post, printr-o semnătură a unui inspector. În momentul în care un examen nu este trecut, cred că este destul de evident că o persoană nu se califică să dețină acea funcție”, a spus Lațcău.
”Jenat” de discursul ținut de viceprimar a fost consilierul local PSD, Radu Țoancă, el s-a întrebat cum de aleșii spun că au aflat doar acum ce se întâmplă de zeci de ani. A spus despre Lațcău că vorbește degeaba și că nu înțelege de ce ar putea fi numită politică instalarea în acest fel al unui director. Trebuie menționat că astfel de directori sunt numiți prin decizii ale inspectorului școlar general, care, la rândul său este numit politic. În acest moment, în fruntea inspectoratului este reprezentantul PSD.
”Subscriu la ceea ce ați spus și nu vreau să vă cert, dar vorbiți ca să vă aflați în treabă, lucrurile astea se întâmplă de 20 – 30 de ani, din păcate proliferează și nu venim cu o soluție. Nu e vina nimănui, nici a inspectorului general, nici a celor adjuncți. Cu atât mai puțin a primăriei sau a consiliului local că acei oameni pică la concurs. Asta e viața și nu înțeleg comentariul dumneavoastră, că se politizează, nu știu despre ce vorbiți. Adică toată lumea știe despre ce se vorbește în ultimii 20 – 30 de ani, dar veniți cu o soluție. Legală nu există la ora actuală”, a spus Țoancă.
Ideea rezolvării locale a situației a fost prezentată tot de Lațcău, care a cerut semnarea unui pact politic pentru a se opri astfel de numiri de ”picați”.
”Având în vedere că aceste decizii sunt politice, cred că am putea avea un pact local, ca directorii care cad examenele să nu fie numiți a doua zi în funcție. Zic că este o decizie pe termen scurt pe care o vom putea face”, a declarat viceprimarul.
Dacă USR ar fi de acord, PNL, prin vocea lui Cosmin Tabără, președinte PNL Timișoara, a spus că se poate pune la masa discuțiilor, în timp ce liderul grupului PSD, a spus că va telefona la conducerea primăriei, dar după consultări cu șefii locali ai partidului său.
Comentarii prin facebook