Primăria Timișoara dorește să cumpere o instalație de înaltă eficiență care va genera curent și energie termică. Iar pentru a finanța această achiziție cere nu mai puțin de 230 de milioane de lei prin PNRR.
Consilierii locali au aprobat, vineri, în cadrul unei ședințe în plen o hotărâre ce susține proiectul de achiziționare de către municipalitate a unei instalații de cogenerare de înaltă eficiență. Instalația, cu o putere de 45 MW electric și 44 MW termic va genera atât current, cât și energie termică ce va fi folosită în sistemul centralizat de termoficare și va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproape 71.400 de tone anual.
Pentru finanțare ar trebui accesați bani din Programul Național de Redresare și Reziliență. Deși nu a fost depusă încă nici cererea de finanțare, primăria e atât de sigură de obținerea finanțării încât ne anunță că ”Primăria Timișoara achiziționează prin PNRR o instalație de înaltă eficiență”. Să sperăm că așa va și fi, deși până acum succesul a fost limitat pe acest tip de finanțare.
„Facem acum investițiile pe care orașul trebuia să le facă acum 10 ani. Aplicăm acum pentru cea mai mare finanțare obținută vreodată pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare. Instalația, pe care ne dorim să o punem în funcțiune la finele anului viitor – începutul anului 2024 va produce apă caldă, pe care o putem folosi în sistem centralizat, dar și curent, pe care îl putem vinde pe piață. Practic, această instalație ne va proteja de fluctuațiile de preț de pe piața de energie, deoarece curentul vândut acoperă practic diferențele de preț. Mai mult, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, înseamnă automat și achiziționarea a mai puține certificate de emisii. Cum prețul acestora a explodat, ajungând de la 10-15 euro în anii trecuți, la 80 de euro în prezent, economiile realizate anual de această instalație se ridică la 5,7 milioane de euro”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Cei de la primărie ne anunță că proiectul de construcție a acestei instalații va fi depus în perioada următoare pentru a fi inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea estimată este de circa 229,6 milioane de lei (TVA inclus), din care aproximativ 228,6 milioane reprezintă fonduri nerambursabile, iar un milion de lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Timișoara.
Comentarii prin facebook