În dorința de a căuta soluții alternative pentru a furniza timișorenilor apă caldă și căldură, societatea Colterm va începe să ardă biomasă în cazanele destinate folosirii cărbunilor. Soluția e una fiabilă, ne spune primarul Dominic Fritz, care subliniază că și certificatele verzi aferente producției de căldură vor fi mai puține de cumpărat.
”În plină criză a energiei în întreaga Europă, adoptăm soluții moderne pentru a reduce costurile. În premieră pentru Timișoara, în acest sezon rece Colterm va folosi biomasa pentru a produceenergie termică. Recent, compania a primit avizele necesare de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului pentru a arde biomasă. Avantajele acestei soluții sunt pe de-o partecostul scăzut al biomasei, faptul că arderea acesteia nu poluează (deci implicit compania va avea obligația de a achiziționa mai puține certificate de poluare) și reducerea deșeurilor verziaruncate.
Colterm a lansat deja procedura de achiziție a 5.000 de tone de biomasă cu o putere calorică similară cucea a cărbunelui. Este primul pas pe care îl facem în tranziția spre o energie nepoluantă, dar nu și ultimul”, a anunțat Fritz.
El vede pajiștile urbane și parcurile Timișoarei ca o soluție pentru furnizarea de biomasă.
”Ținta noastră în viitorul apropiat, dacă reușim și modificarea actualei legislații, este să folosimbiomasa obținută din lucrările la spațiile verzi ale orașului, aproximativ 10.000 de tone pe an, pentru aobține energie termică. Iar pe termen mediu să ajungem ca 10% din energia produsă de Colterm să fie obținută din biomasă.
În plus, Colterm are deja în evaluare la PNRR, două proiecte verzi, unul pentru o centrală fotovoltaică și altul pentru o instalație de producere hidrogen”, a mai spus Fritz.
Comentarii prin facebook