Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Timiș s-a reunit la doar câteva ore de la confirmarea oficială a prezenței virusului pestei porcine africane într-o fermă la Parța, fiind decise și primele măsuri. Ferma aparține celor de la Smithfield și va duce la sacrificarea a aproximativ 39.000 de capete de suine. De asemenea, au fost instituite deja zone de protecție și se instalează filtre în zona respectivă.
Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare, alături de polițiști și jandarmi instalează filtre, circulația animalelor fiind interzisă. De asemenea, au fost instituite două zone de protecție, circulare, una de trei kilometri în jurul fermei afectate, respectiv una de zece kilometri, a anunțat prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu. El a negat faptul că angajați din ferma afectată ar fi fost reținuți acolo de autorități.
”În urmă cu puțin timp am terminat ședința Comitetului de Combatere Bolilor. Am beneficiat și de prezența reprezentanților ANSVSA și am făcut deja un plan de măsuri. Am decis uciderea animalelor din fermă, incinerarea și îngroparea celor care au decedat deja, respectiv sacrificarea și îngroparea celor care nu au decedat. Am instituit zone de protecție de 3 km, respectiv una de zece km. Poliția și jandamii vor verifica implementarea măsurilor de protecție. Este interzis transportul de animale”, a declarat Ritivoiu.
În acest moment se știe clar ce va avea de făcut fiecare instituție cu atribuții în acest caz.
”A fost elaborat un plan de măsuri. S-au stabilit clar atribuțiile tuturor instituțiilor. O comisie va stabili cauzele apariției virusului, și o comisie care verifică dacă s-a respectat biosecuritatea în fermă. Am avut discuții cu reprezentanții fondurilor de vânătoare, pentru respectarea legislației. Au fost chemați și primarii din localitățile din zonă”, a mai spus Ritivoiu.
Deocamdată nu se pune problema sacrificării animalelor din gospodăriile individuale.
„Vreau să asigur populația că pesta porcină africană nu e pericol pentru om, dar e extrem de periculoasă și fatală la porcine. Omul poate prelua și transmite mai departe. Proprietarul fermei e cel mai mare producător de carne de porc din România. Acolo sunt 39.000, ei mai au două ferme la trei kilometri, respectiv una la șapte kilometri. Dacă virusul scapă din fermă vor pierderi enorme. Vorbesc doar pierderi economice, dar vorbim și de un dezechilibru pe piața cărnii de porc”, a mai spus prefectul. .
El a negat faptul că o parte dintre angajați ar fi fost reținuți de autorități în fermă.
”O parte din angajați au rămas în fermă, dar voința a fost a lor, nu li s-a impus. O parte au venit din afara fermei, au venit pentru rezolvarea problemelor, nimeni nu e reținut acolo. Da, într-adevăr ei vor rămâne acolo până la rezolvare, special pentru a asigura protecția împotriva răspândirii virusului”, a menționat prefectul.
Începând de astăzi, zona din jurul localității Parța va avea impuse condiții speciale.
”Este interzis transportul de animale, toate vehiculele vor fi percheziționate. Toate animalele vor fi monitorizate, dacă apar semne de boală se vor lua măsuri, se va recurge la neutralizare”, a mai spus Ritivoiu.
Un termen realist pentru închiderea focarului este undeva la șapte – zece zile, spune prefectul.
Comentarii prin facebook