Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă prin care zilele de pe 6 şi 7 ianuarie, când se sărbătoresc Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul, să fie declarate zile nelucrătoare. Adoptarea tacită înseamnă că proiectul nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, drept urmare e considerat adoptat.
Proiectul de lege privind acordarea a încă două zile libere a fost iniţiat de parlamentarii PSD, printre ei numărându-se şi preşedintele Marcel Ciuoacu. Un alt proiect de lege, prin care se propunea ca doar Boboteaza să fie zi liberă, a fost iniţiat de zece parlamentari PNL. În cele din urmă a avut câştig de cauză proiectul PSD, care a fost adopat tacit în Senat.
„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii proiectului de lege.
Legea merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase.
Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:
1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
Prima și a doua zi de Paști;
1 mai (Ziua Muncii);
1 iunie (Ziua Copilului);
Prima și a doua zi de Rusalii;
15 august (Adormirea Maicii Domnului);
30 noiembrie (Sfântul Andrei);
1 decembrie (Ziua Națională a României);
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).
Comentarii prin facebook