Pentru 53 de deținuți încarcerați la Penitenciarul Timișoara viața e un pic mai frumoasă. În urma unei înțelegeri semnate cu o firmă, aceștia vor locui la Săcălaz la punctul de lucru al acesteia, în regim permanent. Sunt camere complet amenajate, cu condiții excelente, cu baie proprie, televiziune, inclusiv acces la telefonie.
Cei încarcerați aici nu vor trăi în libertate, locația este izolată, sunt montate inclusive garduri în zona cazării, dar condițiile sunt foarte bune, au chiar un mic ”parfum” de libertate. Deținuții nu părăsesc locația din Săcălaz decât pentru a merge la serviciu, după care se întorc la locul de cazare, diferența este că cei vizați nu mai revin în ”baza” de pe strada Popa Șapcă.
Soluția este una ”win-win” pentru ambele părți, și pentru Penitenciar, care reduce în acest fel supraaglomerarea din pușcărie, în timp ce angajatorul are personal cu care să își desfășoare activitatea, cunoscută fiind penuria de oameni de pe piața muncii. Cei de la Penitenciar au solicitat cazarea, a fost o condiție pentru furnizarea de personlal, firma a fost de acord. Trebuie spus că acest spațiu nu este unul acum construit ci doar a fost reamenajat, a ”primit” gratii de protecție și a devenit loc de cazare pentru acest tip de persoane.
”Ei desfășoară activitate remunerată, sunt deținuți care beneficiază de regim deschis. Important este de spus că aici nu vorbim despre o închisoare privată! Există un ordin care stabilește că se pot înființa locații de acest fel pentru deținuții care lucrează în regim deschis sau semideschis. Din 2018 exista facilitatea aceasta. Aici sunt locuri e cazare pentru 84 persoane, ocupate sunt 53 acum”, a declarat comisar de poliție penitenciară Liviu Ștefăniță Marica, directorul Penitenciarului Timișoara.
Persoanele care beneficiază de noul punct de cazare, dar și lucrează, sunt deținuții care au pedepse mai mici, nu cele împotriva persoanei, gen omor sau viol. Sunt deținuți cu pedepse care pornesc chiar de la zece luni: cei care sunt condamnate pentru furt, probleme cu drogurile, care au comis infracțiuni la regimul rutier.
Pentru activitatea prestată, deținuții sunt plătiți, zece la sută din salariu este depus într-un cont, sumele fiindu-le oferite la eliberarea din penitenciar. Restul banilor sunt folosiți pentru plata unor eventuale despăgubiri în favoarea victimelor, dar și pentru plata unor servicii medicale, de exemplu.
În plus, trei zile de activitate desfășurată în câmpul muncii sunt considerate ca fiind patru zile din pedeapsă, am mai aflat de la Marica. Un alt mare avantaj de care beneficiază cei încarcerați este că vor avea o calificare, iar atunci când ies din pușcărie pot să se angajeze imediat, fără perioade de probă.
Pentru Penitenciarul Timișoara principalul câștig este legat de reducerea supraaglomerării, în plus, se reduce suma cheltuită cu alimentația, ceea ce înseamnă între cinci și nouă lei plătiți pentru fiecare deținut, mâncarea fiind furnizată tot de angajator.
Programul deținuților de la punctul de lucru nu este cu nimic diferit de cel al colegilor care rămân pe Popa Șapcă. Se lucrează în program normal, de luni până vineri, iar sâmbătă și duminică au liber. Deținuții au timp liber, desfășurând și activități sportive. Au televizor în cameră, iar programul se încheie la ora 24.
Pentru penitenciar noul punct de lucru a însemnat utilizarea a trei angajați acolo.
Peste zi sunt doi paznici, iar peste noapte rămâne de gardă o persoană. Există un birou de unde deținuții sunt supravegheați, există un sistem video cu numeroase camere, au fost montate, la cererea Penitenciarului, garduri și bariere cu infraroșu.
Sistemul de cazare de la Săcăaz mai este utilizat doar într-un singur alt loc în România.
Comentarii prin facebook