Consilierii locali, conducerea primăriei Timișoara, șefii de la Colterm, cu toții au căutat soluții pentru compania de termoficare. Rezolvarea, încă așteptată

Consilierii locali timișoreni au avut un al treilea plen în doar două zile, de această dată au vorbit între ei despre situația Colterm, fără a fi luată absolut nicio decizie sau a se găsi o soluție fiabilă pentru a duce mai departe activitatea societății. De o parte s-au aflat consilierii locali, care au avut opiniile lor, care mai de care mai diverse și … interesante, de cealaltă parte au fost conducătorii societății de termoficare și reprezentanții administratorului judiciar.

Ședința de consiliu local a fost provocată și convocată de Roxana Iliescu, consilierul local Pro România, permanent interesată de soarta Colterm, după ce administratorul judiciar a atenționat municipalitatea că ar fi în întârziere de plată. A adunat destul semnături de la colegi și a convocat ședința.

Discuția s-a axat pe certificatele verzi, de fapt certificate de poluare. Trebuie cumpărate, cum facem să nu le cumpărăm, de unde vin banii, cine le cumpără, cum să dea banii primăria.

Cuvântul de debut i-a aparținut primarului Dominic Fritz care a vrut să lămurească aleșii despre ce și cum e cu Colterm și cu acele certificate. A făcut-o cu un discurs destul de lung, el menționând că, de fapt, aceste discuții despre societatea de termoficare au un caracter politic.

„Impresia mea este că, de mult timp, discuțiile despre Colterm au devenit destul de sterile și politice și s-au îndepărtat de baza tehnică și legală. Problema este foarte complexă. Astăzi vreau să vă prezint cum funcționează sistemul certificatelor și cum a evoluat în ultimii ani. În al doilea rând, vreau să discutăm despre cum poate transfera Municipiul Timișoara bani către societatea Colterm. În al treilea rând, vom discuta despre soluțiile legale când nu avem cash la îndemână pentru a extinde o perioadă de rambursare pentru anumite datorii. În al patrulea rând, voi spune ce riscuri operaționale văd în fiecare dintre soluții. (…) Toate deciziile pe care le luăm sunt încercări de a face sens din dilemele legale și financiare cu care suntem prezentați. Zboară foarte multe informații, acuze, chestii de penal. Plec de la presupunerea că asta este adevărat pentru noi toți care suntem la masa Consiliului”, a fost opinia primarului.

El a încercat să arate că piața acestor certificate verzi a devenit una viciată, în care prețurile au ajuns la un nivel lipsit de realitate. Mai precis, de la sub cinci euro în 2017, s-a ajuns la 93 de euro în prezent, a arătat Fritz, care a subliniat că nu e normal să fie același nivel în România, ca și în alte țări cu putere economică mai mare.

„În șase ani, prețul a crescut de 20 de ori. Eventual o companie care a creat un nou vaccin, sau o inteligență artificială nouă poate suporta așa o creștere. Pentru o companie ca a noastră, asta înseamnă în valori reale că în 2017 am plătit 700.0000 de euro, iar anul acesta ar trebui să plătim 20 de milioane de euro. Această creștere de douăzeci de ori nu poate fi susținută de nicio companie sănătoasă. (…) Noi ca primărie nu putem cumpăra certificatele în locul Colterm”, a justificat Fritz poziția municipalității.

Poziția primarului nu a fost pe placul colegului său viceprimar, Cosmin Tabără, care a spus că aceste certificate trebuie cumpărate și a menționat că trebuiau cumpărate când erau ieftine nu acum când sunt cu câteva zeci de euro mai scumpe.

„Anul acesta, un certificat CO2 era 75 de euro, iar astăzi ajunge la 90-100 de euro bucata. Dacă managementul ar funcționa la un alt nivel, certificatele ar putea fi cumpărate la un preț mai bun. Modalități de plată sunt. Vă dau exemplul Oradiei, care cumpără anual aceste certificate”, a fost răspunsul lui Cosmin Tabără.

La capitolul soluții… aproape nimic nou. Primarul cu variantele sale, legale, consilierii locali cu ideile lor de a rezolva problema, iar administratorul judiciar, cu altele, și mai și.

În ceea ce îl privește pe Fritz, el a vorbit de subvenții și de banii acordați pentru compensarea pierderilor. Edilul șef spune că e deja o problemă că s-ar fi depășit suma de 75 de milioane subvenție și anul trecut, probabil el a încadrat și pierderile tehnologice, apa care curge prin țevile ciuruite în pământ, din țevile care aparțin municipalității și care au fost date în … locație de gestiune Colterm.

„Există și o problemă de legalitate dubioasă: avem un aviz de la Consiliul Concurenței prin care se impune un plafon de 75 de milioane de lei pe care îl putem da ca subvenție anuală. Noi am sărit de acest plafon și am notificat Comisia Europeană asupra acestui lucru, iar acum așteptăm răspunsul. Probabil, CE ne va spune că din moment ce nu am respectat regulile pieței libere, Colterm va trebui să ne dea banii înapoi. Anul acesta am bugetat 165 de milioane de lei, deci Colterm ar putea cumpăra aceste certificate. Problema e că obligația este până la finalul lui aprilie, și noi am bugetat acești bani până la finalul anului. Colterm va avea nevoie de bani pentru a încălzi spitalele, școlile, locuințele. Legat de cash-flow, avem două soluții. Prima variantă este cea a unui credit, care poate fi luat doar pentru investiții, fiind ilegal să fie luat pentru funcționare. A doua este printr-o cesiune de creanțe”, a spus Dominic Fritz.

Deci, primarul a venit cu lecția făcută, el deja analizase ceva soluții, de care a vorbit în a doua parte a ședinței dedicate vorbitului și analizei, fără găsirea soluțiilor concrete.

Supărat a fost Dominic Fritz și pe Guvern, care subvenționează jumătate din prețul cărbunelui, dar nu și gazul, iar cărbunele înseamnă și certificate verzi adunate pentru poluarea produsă, dar statul nu acoperă și jumătate din prețul acestor certificate.

„Guvernul, anul acesta, și nu vreau să mă plâng, ne subvenționează termoficarea într-o mică măsură. 50% din prețul cărbunelui este suportat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării. Este o situație absurdă, în care Guvernul ne stimulează să mergem pe cărbune. Problema e că nu ne achită nici măcar jumătate din prețul certificatelor”, e opinia primarului.

Soluția majorării capitalului social a fost lansată de Marius Cârceie, care reprezintă administratorul judiciar, dar a fost respinsă de Fritz, care a menționat că nu poate fi aplicată pentru că societatea e în insolvență. Bogdan Alic, un alt reprezentant al firmei de insolvență a menționat că chiar primăria a indus această stare. Acum e timpul să rezolve problema certificatelor.

„Societatea Colterm a intrat în insolvență la cererea debitoarei, cu aprobarea CLT. Sunteți asociat unic și ar trebui să ne îngrijim împreună să asigurăm aceste fonduri pentru achiziționarea certificatelor. Nu vreau să intru în chestii tehnice. Dacă nu se face majorare de capital, dacă nu se dau bani, faceți un împrumut. Trebuie să găsim o soluție”, a spus Bogdan Alic.

Cristian Amza, administratorul special al societății a menționat că Colterm e în pericol de faliment dacă nu cumpără certificatele, un faliment posibil dar nu obligatoriu, decizia fiind la mâna Ministerului Mediului.

„Dacă nu se vor lua aceste certificate, Agenția Fondului de Mediu are dreptul, nu și obligația, de a solicita falimentul Colterm. Lucrurile se vor desfășura în curs de 4-5 luni. În momentul actual nu există o soluție care să înlocuiască Colterm până la începutul următorului sezon. Nicio soluție nu poate fi pusă în practică mai devreme de doi ani de zile, toate sunt pe termen mediu și lung”, conform lui Cristian Amza.

Concluzia… a lipsit, cert este că fiecare dintre cei prezenți a tras concluzia sa, fără ca viitorul Colterm să fie unul ”certificat” după două ore de vorbit.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (februarie 8th, 2023 at 07:27 )

Au cautat,dar……nu au gasit! Pacat !

Bogdan a spus: (februarie 8th, 2023 at 10:36 )

Domnule primar, aceste certificate verzi trebuiau luate de când ați preluat mandatul și trebuiesc luate și acum pentru a evita scenariul de anul trecut când ați lăsat Timișoara fără căldură. Singurul ce a argumentat punctual pentru soluționarea problemei și a fost clar și concis în ajutorul Timișoarei este Cosmin Tabără!

Stiv stiv a spus: (februarie 9th, 2023 at 20:44 )

Ar trebui sa va bata cu bota la copie pe toti consilieri de kkt care numai din furt și jaf trăiți!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali din partea AUR, după ce la ultima ședință de plen aleșii au primit la vot o listă enormă cu proiecte pe lista suplimentară. Andreea Medișanu i-a transmis că acele documente ar însemna pentru consilierii locali să aibă timp 100% numai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off

Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș. Handbaliștii antrenați de Alexandru Nae au câștigat două meciuri și au cedat unul. În prima zi, alb-violeții au învins CSM Bacău, cu 40-37, iar în cea de-a doua au trecut de HC Dinamyc Zalău, cu 32-25. În ultima zi, ei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă mai multe nereguli. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autoturism pe DJ 591 dinspre Sânmihaiu Român spre Utvin, iar la un moment dat aflându-se în efectuarea unei depășiri ar fi intrat în coliziune cu un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care se vor desfășura în prima parte a anului 2025. Cursurile se desfășoară în cadrul Proiectului ECOTECH – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în Regiunea Vest și Sud-Est, co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Educație și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care se vor desfășura în prima parte a anului 2025. Cursurile se desfășoară în cadrul Proiectului ECOTECH – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în Regiunea Vest și Sud-Est, co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Educație și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali din partea AUR, după ce la ultima ședință de plen aleșii au primit la vot o listă enormă cu proiecte pe lista suplimentară. Andreea Medișanu i-a transmis că acele documente ar însemna pentru consilierii locali să aibă timp 100% numai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și patrulat cu 90 de utilaje și s-au răspândit peste 400 de tone de material antiderapant. Cele mai multe utilaje, 32, au fost pe drumurile naționale din județul Caraș-Severin (video), unde au fost utilizate circa 127 de tone de antiderapant. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vremea rece a scos la lucru utilajele de deszăpezire pe drumurile naționale și autostrăzile din vestul României/VIDEO
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat mai multe surse politice. Respectiv, există o înţelegere în acest sens între USR şi PSD, mai exact între Dominic Fritz şi Alfred Simonis. De altfel, auzind de acest acord, preşedintele PNL Timişoara, Marilen Pirtea, s-a lamentat pe pagina sa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surse: s-au înţeles! Proiectul privind noile impozite va fi adoptat cu o cotă de 1,7%
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
Top