Petre Nenu, directorul Colterm, spune că a ales să demisioneze din funcție pentru că neachiziționarea de către societatea de termoficare certificatelor de poluare l-ar putea pune în poziția de a fi chiar acuzat într-un dosar întocmit de DNA. El consideră că sistemul certificatelor nu mai este unul funcțional, dar Primăria Timișoara, unicul acționar, ar trebui să ajute la achiziția acestora, a mai declarat Nenu, în cadrul unei dezbateri organizate de Federația Asociațiilor de Proprietari din Timișoara.
Deja trecut anul precedent printr-o chemare a DNA, Nenu nu mai e dispus să treacă prin așa ceva din nou.
”Problema certificatelor devine de la an la an tot mai mare și motivul demisiei este riscul persoanei mele. Pentru două luni și jumătate de directorat am fost chemat la DNA pentru un (dosar) REM. Ce înseamnă REM, că orice persoană chemată ca martor poate deveni acuzat. Atunci am zis poate o să fiu, poate nu o să fiu, dar nu îmi asum încă o dată același risc, fiind peste puterile mele. Cu tot ceea ce știu, cu ce am învățat nu pot să rezolv această problemă.”, a declarat Nenu.
Colterm e bolnav și nu a fost tratat încă în urmă cu mulți ani, spune oficialul. Proprietarul unic ar trebui să intervină.
”Problemele sunt foarte vechi, eu văd compania ca și o persoană, până nu ai recunoscut că ești bolnav nu te poți vindeca. A trecut de asta, știm exact unde sunt probleme, nu mai contează, pentru că e în trecut, nu mai putem schimba. Colterm este bolnav, nu de azi, de ieri, ci de foarte mult timp, trebuia tratat ai demult bolnavul. Nu s-a tratat. Se poate trata, dar ca să putem merge mai departe, pentru mine este clar că trebuie să trecem peste acest pas: certificatele la 30 aprilie. Nu mai contează orice am făcut în acești doi ani dacă nu trecem de acest 30 aprilie. Nu avem banii, că de aceea mi-am dat demisia. Așteptăm ajutor în primul rând de la proprietarul companiei care este Primăria Timișoara și în al doilea rând – de la oricine altcineva care ne poate ajuta, adică: poate să fie inclusiv un furnizor cu care colaborăm, dar nu îi poți cere 21 de milioane, nu îi are. Poți să ceri 100.000, 200.000, să întârzii plata către el, dar nu poți să susții, în orice scenariu și am făcut ceva scenarii.”, a mai declarat Petre Nenu.
În acest moment, sistemul certificatelor nu mai este unul funcțional, consideră acesta. Certificatele instituite în urmă cu mulți ani au ajuns la prețuri nerealiste: în 2017 costau în jur de 5 euro, acum sunt la 93 de euro.
”Dacă mă întrebați pe mine personal, inginerul Petre Nenu, eu o să vă spun că aceste certificate îngroapă niște companii gen Colterm și altele de termie, funcționează în piață doar pentru unii și pentru alții nu. Adică sub 20 de MW nu se plătește certificatul verde. Mie mi se pare logic ca toți care poluează să plătească”, spune directorul Colterm.
Petre Nenu spune că perspectiva falimentului există, dar că cetățenii ar fi protejați și nu ar rămâne fără apă caldă și căldură, municipalitatea e obligată de lege să asigure căldura.
”Municipalitatea poate să ajute la plata certificatelor sau nu. Obligația este a companiei de a le cumpăra.”, a încheiat Petre Nenu.
Comentarii prin facebook