Cine zicea că pe politicienii români nu-i mai satură nimic pe lumea asta, bogățiile, banul sau plăcerile, greșește amarnic. De ce credeți că au făcut rotativa asta la guvernare? De ce ar da liberalii jumătate de guvern la PSD, când ar putea avea trei sfert de guvern înțelegându-se cu USR și UDMR? Pentru că nu sunt haloși, cum credem noi, ba chiar sunt crispați și disperați că pot pierde și acest 40% cât mai au acum în guvernarea Ciucă. Au învățat și ei că mai bine să se mulțumească cu puțin, dar să se asigure că nu se schimbă felul de a face politică, că rămânem la schemele lor, la șmecheriile lor. Ar trece poziția de premier la Ciolacu de la PSD, ar amesteca și rahatul în aritmetica de guvernare, doar-doar rămân cu ce au, nu pierd ce au, merg înainte cu ce au, mult-puțin, cât este, e bine că este.
Dacă performau în guvernare, liberalii „riscau” să primească mai multe voturi în alegeri, poate atât de multe încât ar fi fost singuri la putere. Dar ei nu se lăcomesc și nici nu performează. Ei au învățat de la neamț că dacă au șunca în șpais se vor gospodări să aibă din șunca aia tot anul, tot mandatul, toată viața, dacă se poate. Nu le trebuie mai mult, să riște să aibă tot, că poate făcând asta nu vor mai avea nimic. Mai bine așa. Împart meritele și greșelile cu dușmanul politic, căci și dușmanul politic este exact ca ei și nu va risca să stea patru ani în opoziție, apoi patru la putere și tot așa. Nu. Decât sătui, dar cu „șunca” gata în jumătate de an, mai bine cu chibzuială și o au tot anul.
Cu toate frânele lor, societatea se mișcă încet polarizată corespunzător la magnetul Bruxelles. Prin proiecte, prin tot soiul de programe, mai învățând să selectăm gunoiul, să nu urinăm prin parcuri, cu monitorizări și amenințări externe, dar ceva se mișcă. Ca melcul, dar se mișcă. Tot ce trebuie să facă ei, autorii acestei gogoașe toxice numite USL 2 este ca acest centimetru să nu devină mai mare, să rămână ceva liber și la bani din contracte, să se poată face angajări pentru aparatul lor, amante, neveste, nepoți etc, să nu se schimbe legile electorale, să nu se facă descentralizare, să nu ne meargă brusc mai bine și lor brusc mai rău. Ei știu că binele nostru va crește invers proporțional cu favorurile și binele lor nemeritat. Vor ajunge să simtă și asta, sunt disperați de teama asta, dar măcar să se facă lent, să mai treacă timpul, asta e grija lor.
Ce avem acuma nu mai e competiție electorală. Vă imaginați câți ani ar trebui să treacă să se erodeze o asemenea combinație ce adună voturi de la 70% din electorat? Cât de prost ar guverna, tot n-ar pierde mai mult de 10-15 procente într-un ciclu electoral. Tot ei ar conduce și după 2024, și după 2028, iar apoi cine știe ce va mai fi, se desființează opoziția, o cumpără la bucată, iar noi devenim tot mai apatici, nu ne mai intersează nimic, vom spune că nu greșesc atât de tare cei care guvernează, că ar putea fi mai rău, poate și puțin mai bine, dar să nu-l mâniem pe Dumnezeu cu ce avem și gata.
În câteva luni vom avea rotativa. Percepția generală este că lucrurile merg nici cel mai prost, nici foarte bine, dar punctual un minister poate merge prost, iar altul foarte bine. Este o abureală imensă ce încearcă ei să facă, să-l mute pe ăla de e văzut performant de la Fonduri Europene cu altul superperformant de la Transporturi. Dincolo de aspectul discutabil a ce percepem, tot se pune întrebarea „de ce?”. De ciudă. Aceste partide sunt unite în jurul unor obiective de nenegociat, rămânerea la putere, dar restul jocului e o umilire, o negociere în ciuda altuia, ceea face lucrurile și mai grave, dar cu perspective unui Big Bang politic ce ne-ar scoate cândva din această amorțeală.
P.S. Ne frământăm degeaba. Comitetul pentru Independenta Transilvaniei, Partium si Banat prin președintele Szokocs Laszlo a somat la final de ianuarie 2023 Guvernul României să predea Transilvania și Banatul până în vară, anunțându-l pe Klaus Iohannis că pe 4 iunie 2023 va fi declarată independența față de România, iar pe 15 august se va și desprinde de ea, de România, a anunțat presa centrală. Vom trăi aici sub Guvernul Provizoriu al Transilvaniei, Partium si Banatului, iar Sorin Grindeanu și Alfred Simonis ar face bine să țină cont de noua realitate istorică.
Comentarii prin facebook