Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara lansează European Echoes, Inside Timișoara 2023 și Grow Timișoara 2023 – trei noi programe de finanțare pentru proiecte care vor îmbogăți Programul Timișoara 2023. Bugetul total al acestei noi sesiuni de selecție este de 24 milioane de lei, banii fiind alocați de Ministerul Culturii.
Cu un buget total de 6 milioane de lei, programul de finanțare European Echoes est platforma de cooperare și schimb internațional a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Programul finanțează proiectele care pun în valoare resursele culturale ale Timișoarei, pe scena europeană, precum și a celor care facilitează prezența în Timișoara a operatorilor culturali, artiștilor și produselor culturale din restul Europei.
Inside Timișoara 2023 este un mecanism de finanțare ce are menirea de a consolida conținutul Programului cultural reactualizat, și de a-i asigura coerența strategică și artistică. Programul încurajează propuneri de proiecte care duc mai departe componente cheie active, cât și proiecte care adresează tematici și conținuturi culturale dezvoltate în diversele etape ale Programului Cultural (în perioada 2016-2021), cu potențial de continuitate și creștere. Programul de finanțare Inside Timișoara 2023 are un buget total de 5.5 milioane de lei.
Programul de finanțare Grow Timișoara 2023 are cel mai consistent buget al acestei sesiuni de selecție, 12.5 milioane de lei. Acesta va merge înspre finanțarea de noi proiecte care includ și dezvoltă conceptul dosarului de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Prin acest program se finanțează proiecte culturale care pun în valoare diversitatea multietnică și multiculturală locală în context european, dezvoltă categorii de public noi, activează rolul educativ al culturii și amplifică teme relevante la nivel european.
„Prin intermediul acestor noi oportunități de accesare a fondurilor publice nerambursabile sperăm la nuanțarea Programului Timișoara 2023 CEaC cu evenimente de succes adresate unui public numeros și divers, contribuind – și prin creșterea și îmbogățirea/diversificarea ofertei – la sustenabilitatea fenomenului cultural/artistic din regiune și nu numai.”, a declarat Demeter András, secretar de stat, coordonator al programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” la nivelul Ministerului Culturii.
„Avem foarte multe solicitări de implicare atât din țară, cât și de peste hotare, din partea operatorilor culturali care doresc să contribuie la evenimentele care vor avea loc la Timișoara. Toate aceste inițiative sunt proiecții pe termen mediu și lung, care vor menține Timișoara în circuitul cultural european și după 2023. Deschiderea Programului Timișoara 2023 a avut un impact pozitiv în rândul celor prezenți și feedback-ul primit este extrem de încurajator. Nu ne oprim aici și vom continua anul cultural cu o ofertă extrem de generoasă, de peste 1.000 de evenimente, la care se vor adăuga cele finanțate prin aceste noi programe pe care le lansează azi Centrul de Proiecte, prin fondurile puse la dispoziție de Ministerul Culturii. De asemenea, din bugetul local, investim anul acesta circa 50 de milioane de lei în programul Capitalei Culturale. În plus, Centrul de Proiecte va lansa în curând și obișnuitele finanțări anuale pentru susținerea sectorului cultural local”, a completat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Informații complete, documentația fiecărui program de finanțare din această sesiune de selecție și formularele de aplicație se găsesc pe site-ul Centrului de Proiecte: centruldeproiecte.ro/finantari.
Comentarii prin facebook