Comentariile, polemicile, controversele despre cel mai important weekend al Timişoarei din ultimele decenii n-au dispărut încă din spaţiul public. O dovadă că într-adevăr a fost un mare eveniment. În mod evident, orice contradicţie sau polemică, dusă cu argumente, este binevenită. Fie că e vorba de Turnul cu plante, pana de curent, interminabilul reciutal de pian, Caliu, câteva rateuri din ultima zi sau mai ştiu eu ce. Numai că oricine a putut observa că toate polemicile s-au purtat în registrul politic şi absolut deloc în cel cultural-artistic. De exemplu, pentru „martorii lui Robu” totul, dar absolut totul a fost hidos, ci iz respingător de „fritzism”, neomarxism, LGBT-ism etc. Că marea majoritate a timişorenilor a fost de altă părere nu a contat. Ori asta nu e polemică pe argumente.
Unul din subiectele mult dezbătute în aceste zile a fost şi discursul primarului Dominic Fritz de la gala de deschidere a programului TM 2023. Un discurs foarte bine structurat, oratorul trecând cu multă naturaleţe prin patru limbi: română, engleză, germană şi maghiară. Şi, extrem de important, deloc lung încât să plictisească, cinci minute în care a fost sintetizată în cele patru limbi amintite povestea Timişoarei europene. Nu-l voi comenta, este redat mai jos.
Poate nu se discuta aşa mult pe marginea acestui speech, dacă TVR, televiziunea care a transmnis în direct evenimentul nu-l cenzura. Au fost date integral toate discursurile, începând cu deja obişnuitele platitudini ale premierului Nicolae Ciucă, dar a fost cenzurat cel al gazdei evenimentului, de la mii de kilometri cel mai bun al serii. Încă o dată, deşi au trecut 33 de ani, TVR ne-a adus aminte, de televiziunea care, de exemplu, în 28 ianuarie 1990, nu putea filma „din cauza ceţii” primul mare miting postdecembrist din Bucureşti al opoziţiei democrate, dar reda pe larg contramanifestaţia IMGB-iştilor care „munceau, nu gândeau”. Politizarea televiziunii publice rămâne astfel o mare problemă.
Dar, ca de multe ori în situaţii similare, efectul a fost contrar. Cenzurarea discursului a făcut să se discute mult mai mult despre el. Inclusiv prin laboratoare politice sau de altă natură. Iar ce dovadă mai bună că a fost de mare efect, decât aceea că a născut deja mici teorii ale conspiraţiei. Una dintre ele este că un discurs atât de bun nu putea fi făcut de cineva din ţară, ci de mega-experţi străini plătiţi pe măsură. (Pe jumătate adevărat, autorul lui născându-se în străinătate, dar stabilit în România, de peste doi ani fiind primar al Timişoarei.) A doua poveste este că acelaşi discurs înseamnă de fapt lansarea lui Fritz, în cursa pentru preşedinţia României. (Autorul a respins şi această variantă.) Sigur, teoria asta nu e nouă şi porneşte şi de la un precedent. Primarul Sibiului când acest oraş era prima Capitală Culturală Europeană din România este acum preşedintele ţării, având şi aceeaşi etnie ca Fritz.
Ce să înţelegem de aici? Că Oculta şi-a găsit un alt favorit? Nu mai merge pe mâna Codruţei Kovesi sau a Maiei Sandu, aşa cum marii luptători cu „statul paralel”, ne-au tot avertizat că George Soros vrea acum neapărat o femeie? Culmea, marele duşman al lui Fritz, fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, tot insistă, în ultima perioadă, că are informaţii din interior cum că Oculta nu-l mai susţine pe actualul edil-şef, după ce s-ar fi lămurit că e foarte slab. Nu-l mai susţine la Primăria Timişoara, dar îl susţine la preşedinţie? S-o fi dămblăgit şi Oculta? Dincolo de aceste speculaţii mai mult sau mai puţin aberante, după deschiderea din weekend rămânem (şi) cu unul dintre cele mai bune discursuri auzite vreodată în Timişoara.
P.S. Aluzia din titlu la un celebru film de Oscar inspirat din realitate nu e întâmplătoare. Sigur, e o diferenţă mare privind anvergura evenimentelor. Dacă pelicula se referă la discursul regelui George al VI referitor la intrarea Marii Britanii în război, discursul lui Fritz a fost la deschiderea unui eveniment de un an care poate însemna un punct de cotitură pentru dezvoltarea Timişoarei în viitorii ani.
Discursul lui Fritz:
Comentarii prin facebook