Un chef al vânătorilor la care s-a mâncat un mistreț braconat s-a sfârșit la spital. O parte din cei care s-au ospătat s-au îmbolnăvit de trichineloză. Acum se tem să recunoască faptul că au împușcat animalul fără autorizație.
Petrecerea a avut loc înainte de Crăciun, la Lugoj, pe un fond de vânătoare privat. Aproximativ 100 de vânători au participat. Ei au împușcat un mistreț fără să aibă autorizație, apoi l-au gătit, fără să mai ducă la analize carnea animalului, gândindu-se că fiind crescut în pădure este „curat”. După nici două săptămâni au apărut crampele musculare și problemele de sănătate. Bărbații se simțeau tot mai slăbiți. Cinci dintre ei și-au dat seama ce au pățit și au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. După analize, diagnosticul a fost clar: trichineloză.
„Cei cinci pacienți manifestă o formă relativ ușoară a bolii, astfel că după administrarea tratamentului s-a decis continuarea acestuia acasă. Nu aveau de ce rămâne internați”, a explicat dr. Virgil Musta, de la Spitalul „Babeș”. Medicii însă îi așteaptă și pe ceilalți pacienți. Ei avertizează că boala poate fi fatală, dacă numărul paraziților e mare.
„În parazitozele masive, boala poate duce chiar la deces, dacă paraziții ajung în sistemul nervos central sau în miocard. În formele medii ale bolii simptomele sunt mai ales febra și durerile musculare, plus o stare proastă., lipsită de energie”, a mai explicat Musta.
Deși cei cinci vânători tratați la Timișoara au recunoscut, neoficial, mistrețul braconat, ceilalți se tem de efectele legii dacă se va afla de fapta lor, inclusiv de faptul că vor fi trași la răspundere de șefii lor, așa că s-au adresat unor laboratorare private pentru a le confirma boala. La ancheta epidemiologică realizată de Direcția de Sănătate Publică Timiș, vânătorii au declarat că au cumpărat un porc de la niște țărani și că nu au mai dus carnea la analize.
Comentarii prin facebook