Focar de trichineloza, dupa un ospat vanatoresc

Un chef al vânătorilor la care s-a mâncat un mistreț braconat s-a sfârșit la spital. O parte din cei care s-au ospătat s-au îmbolnăvit de trichineloză. Acum se tem să recunoască faptul că au împușcat animalul fără autorizație.

Petrecerea a avut loc înainte de Crăciun, la Lugoj, pe un fond de vânătoare privat. Aproximativ 100 de vânători au participat. Ei au împușcat un mistreț fără să aibă autorizație, apoi l-au gătit, fără să mai ducă la analize carnea animalului, gândindu-se că fiind crescut în pădure este „curat”. După nici două săptămâni au apărut crampele musculare și problemele de sănătate. Bărbații se simțeau tot mai slăbiți. Cinci dintre ei și-au dat seama ce au pățit și au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. După analize, diagnosticul a fost clar: trichineloză.

„Cei cinci pacienți manifestă o formă relativ ușoară a bolii, astfel că după administrarea tratamentului s-a decis continuarea acestuia acasă. Nu aveau de ce rămâne internați”, a explicat dr. Virgil Musta, de la Spitalul „Babeș”. Medicii însă îi așteaptă și pe ceilalți pacienți. Ei avertizează că boala poate fi fatală, dacă numărul paraziților e mare.

„În parazitozele masive, boala poate duce chiar la deces, dacă paraziții ajung în sistemul nervos central sau în miocard. În formele medii ale bolii simptomele sunt mai ales febra și durerile musculare, plus o stare proastă., lipsită de energie”, a mai explicat Musta.

Deși cei cinci vânători tratați la Timișoara au recunoscut, neoficial, mistrețul braconat, ceilalți se tem de efectele legii dacă se va afla de fapta lor, inclusiv de faptul că vor fi trași la răspundere de șefii lor, așa că s-au adresat unor laboratorare private pentru a le confirma boala. La ancheta epidemiologică realizată de Direcția de Sănătate Publică Timiș, vânătorii au declarat că au cumpărat un porc de la niște țărani și că nu au mai dus carnea la analize.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Ciprian Balu a spus: (January 1st, 2013 at 20:32 )

Ciprian Balu sef de district la Fardea va poate arata autorizatia ……….

Mosneagu' a spus: (January 2nd, 2013 at 19:26 )

Faptul ca a fost vanat cu sau fara autorizatie nu are nici o importanta, atunci cand este vorba de sanatatea oamenilor. Aici intervine responsabilitatea de care trebuie sa dea dovada organizatorul activitatii si eu consider ca acesta e principalul vinovat. Ce-i asa de greu de facut o analiza, cand aproape in fiecare sat e4xista cate un tehnician veterinar , dar……

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Heraeus
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Lucrarile la Centura de Sud incep in iulie 2018. Guvernul da 12 milioane de lei anul viitor

Centura de Sud a Timișoarei are filă de buget în proiectul întocmit de executiv. Pentru anul viitor este alocată suma de 11,9 milioane de lei, iar șantierul este prevăzut să înceapă abia în luna iulie. Până una-alta, peste două zile ar trebui anunțat câștigătorul licitației de execuție.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrarile la Centura de Sud incep in iulie 2018. Guvernul da 12 milioane de lei anul viitor

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Unii comercianți din Timișoara nu au nici cea mai mică urmă de bun simț. O tonetă din plin centrul orașului, în loc cu vad mare, vinde mâncare cu bonus de... mucegai! Se întâmplă în Piața 700, iar firma funcționează bine mersi și în continuare. Ba mai mult, își sfătuiește clienții să meargă în altă parte, dacă nu le convine.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atentie pe unde va ia foamea! O toneta din Piata 700 vinde cu tupeu sandvisuri cu mucegai
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top