Fenomenul Poli dispare deodată cu iluzia marelui stadion

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Iubitorii fotbalului alb-violet din Timișoara sunt ca pensionarii: nu se știe câți ani de fotbal performant mai prind în viață. Un meci de liga întâi să mai vadă măcar pe un stadion civilizat. Despre Poli poți vorbi în tot felul de licențe. I se potrivește și vorba aia cu ochii care nu se văd se vor uita. Păi, se uită în mare parte tot din rațiuni biologice, dar și logice, la urma urmelor. Sunt mai bine de 10 ani de când poliștii au fost împărțiți în mâncători de semințe la o echipă Poli fuzionată cu AC Recaș, care juca pe stadionul „Dan Păltinișanu”, iar echipa amatoare a Universității Politehnica a fost „împrumutată” de galerie pentru un parcurs moral, prin munca luată de jos, fără compromisuri, deși ele au mai fost făcute și girate de druckeri în multe cazuri până atunci. Rezultatul a fost unul discutabil și, din acest motiv, din când în când, ne mai apucăm și discutăm despre Poli. Tot mai rar. Ați observat, cred.

Numai că „împrumutul” Politehnicii unversitare a cam expirat nu din cauza comodantului, ci pe motiv de lipsă de resurse, de perspective ori chiar plictiseală din partea comoditarului. În acest punct, cei care ajungeam să ne temem că nu mai prindem multe luni de Poli în viața asta ne întrebam care ar fi soluția. Universitatea Politehnică nu mai poate ține echipa nici măcar în liga a doua, poate nici în a treia, primăria nu mai are în frunte un fan al ideii de implicare directă în fotbal, mai din principiu, mai de frica Curții de Conturi, iar oameni de afaceri din Timișoara nu sunt interesați să devină mici „gigi becali” ai zonei. Nu, revenirea lui Marian Iancu este o temă neserioasă, un subiect numai bun pentru revenirea giuleșteanului în atenția telemicrobiștilor.

Și-atunci ne întrebam pe bună dreptate ce e de făcut dacă niște oameni de afaceri ca „Frații Cristescu” nu vor să dea orașului o mică parte din ce au luat de la comunitate. Glumeam, firește. Dar despre oameni de afaceri de tipul monoinvestitor am putea vorbi fără miștocăreală folosind numele unui Dorel Șandor, de exemplu, sutimilionarul  timișorean prea atent cu buzunarul propriu pentru a încerca o asemenea aventură. Și ideea de un consiliu de sponsori mari, mijlocii ori mici a fost încercată și tot degeaba. S-ar ajunge la o cerșeală lunară pe bani de mâncare, cazare, de activități de subzistență, fără transferuri eficiente sau proiecte pe termen lung.

Și tot întrebându-ne despre cum, ce când o fi să fie, vine și răspunsul: când vom avea stadion nou. Este o condiție necesară, nu și suficientă, însă fără stadion nu putem vorbi de o echipă de fotbal Poli la nivel de primă divizie. Nu numai Poli, ci și Ripensia ori altă idee apărută pe plan local. În acest moment, patronatul în fotbalul timișorean este la nivelul ligilor inferioare. Primărie și mici investitori la Dumbrăvița, patron care gâfâie să țină și fotbal, și afacere, la Ripensia. Fără un proiect care să dea încredere multor oameni de afaceri sau unuia potent financiar și hotărât, fără varianta provizorie a primăriilor (permisă în țară, nu și în Timișoara), cu iluzia unui socios ca la Barcelona, funcționarea unei echipe de fotbal la nivel de primă divizie nu este posibilă.

Despre stadion se vorbește în Timișoara de mulți-mulți ani. Mult mai mulți decât s-a vorbit în Târgu Jiu, de pildă, unde factorul politic a rezolvat problema mult mai repede. La noi s-a luat pe linia corectă, normală. Demersul a fost încercat încă de acum două decenii. S-a propus un proiect, cu studii de fezabilitate, aprobări la Compania Națională de Investiții, cei care urmau să finanțeze arena, aprobări în guvern, amânări etc. Factorii locali povestesc cum merg ei să facă presiuni la guvern ca să știm noi cu cine să votăm la anul, dar și ei știu că merg degeaba. Nu există o aprobare nici măcar pentru dărâmarea stadionului vechi, să nu mai pierdem vremea când vor veni banii pentru cel nou. Dar vor veni?

„Ordinul de începere pentru Studiul de Fezabilitate s-a dat anul trecut in primăvară. E categoric o intârziere de aproximativ 10 luni… E nevoie si de un aviz de la Ministerul Finanțelor, pentru că e o investiție inclusă in Planul Național de Investiții publice, tot ce depășeste o anumita valoare, din câte stiu 100 milioane de lei, trebuie sa obțină acest aviz și să fie inclusă pe această listă natională, După ce se obține si acest aviz, se intră în Guvern si se adoptă hotărârea de guvern de alocare a finanțării. Din acel moment, noi putem sa ținem licițatia pentru demolare…”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș, proprietarul vechii arene.

Aș paria că bani nu vor fi acum pentru Timișoara fotbalistică. Ne trebuie nouă arenă de 30.000 de locuri când nu știm prin câte crize vom trece în timp de război?, se vor întreba unii. Nu mai bine facem niște drumuri, spitale, școli, avem pentru ce echipă să facem măgăoaia aia? Da, o facem să cânte Delia, să facem festivaluri ca la Cluj, dar cu fotbalul nu se știe când și cum. Ne-am obișnuit fără acea Poli din elita fotbalului, care să joace pe un mare stadion, în atenția publicului timișorean și național? Se poate spune și asta. Că putem trăi și fără Poli, însă va veni tineretul din urmă care habar nu va mai avea că a existat așa ceva, că zona de sud a orașului vibra sub energia galeriei din peluză din două în două săptămâni. Atunci va fi mult mai greu să readuci tradiția la viață.

Politicienii din Timișoara ar trebui să știe că aprobarea la București a unui stadion pentru Timișoara pe locul actualului „Dan Păltinișanu” e una dintre lucrările de licență pentru anul electoral 2024. Ar fi păcat să mai așteptăm patru ani, apoi alți patru pentru execuție și alții cine știe câți pentru reconstrucția echipei. Unii dintre noi n-o vom mai prinde în viață pe Poli!

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

ion a spus: (martie 12th, 2023 at 09:40 )

Un singur cuvant: Romania!

Tiberiu Ramneantu a spus: (martie 12th, 2023 at 10:24 )

Cei care i-au susținut pe hoții Iancu și Robu nu merita și nici nu o sa mai vadă fotbal de prima liga la Timișoara. S-au acoperit prea multe furaciuni din bani publici și s-au adunat prea multe blesteme din partea celor păgubiți de tâlharii ăștia doi ca sa nu fie plătite într-un fel sau altul. Trebuie sa treacă timpul și sa dispară (într-un fel sau altul) toți cei care au susținut FC Timișoara și ACS Poli ca sa mai putem spera la ceva în orașul asta.

drucker a spus: (martie 12th, 2023 at 19:05 )

„Fenomenul Poli dispare deodată cu iluzia marelui stadion”

Gresit .

Fenomenul Poli a disparut odata cu infiintarea celor doua clone , ACS si ASU .
Ambele au aparut in urma intereselor personale ale fostului primar si a unei mici parti a galeriei , Druckeria .
Cele doua tabere vor ramane in istoria fotbalistica a Timisoarei , ca fiind groparele lui Poli a noastra, a tuturor , a miilor de polisti , a catorva generatii .

Remember Poli Timisoara .
Respect Commando Viola

Poli 21 a spus: (martie 12th, 2023 at 20:13 )

Respect pentru postarea lui drucker, cu mentiunea ca ASU a fost „opera” lui Serban si a psd-ului. Iar druckeria a fost ce care a reusit sa ingroape o echipa si o va ingropa si pe cealalta.

441 F a spus: (martie 13th, 2023 at 05:53 )

Fenomenul Timișoara dispare încet-încet, înlocuit de terciul cenușiu etnic, moral, economic etc. pe care ni-l compun vătafii cu mentalitate de secol XVII ajunși în fruntea trebilor.
Ca ironie, fostul rector al Politehnicii, ajuns apoi primar, ni se prezintă ca ultracinstit și performant + competent! Bine că n-a trimis la fuzionare și Coltermul, cu vreo brutărie din Recaș!
Rușine: mafia a trimis acasă 1/4 miliarde de euro când a fost decretată amnistia fiscală în Italia (și asta a fost doar o parte din profit!), iar un oraș cu vreo 300 – 400 mii de locuitori, nu-i în stare să construiască un stadion. Dacă și-ar face echipă de fotbal dispora oltenească din Banat, cred că lucrurile ar sta mult mai bine!

@Sasu a spus: (martie 13th, 2023 at 09:58 )

Distinsul creator de conținut pe acest site, domnul Sasu, este unul dintre cei care cu pasiune și ardoare au susținut cea ce el eronat numește „o echipă Poli fuzionată cu AC Recaș”. Aceea mizerie creată de domnul Lae (pe care acum creatorul de conținut nu îl mai iubește), cu sprijinul USL, nu a fost făcută prin nicio fuziune, ci prin furt, echipa din Recaș fiind mutată cu forța la Timișoara și rebotezată ACS Poli. Pe lângă domnul Lae, vinovați de letargia actuală sunt și cei care, cointeresați financiar, au făcut propagandă acelei pete de rușine de pe obrazul Timișoarei. Cei care au susținut mizeria doar pentru că le trebuia o echipă la „nivel înalt” nu sunt neapărat de vină cu ceva, ei reprezintă doar „electoratul” care înghite ofertele de campanie (indiferent de la care partid) la fiecare patru ani.

Jack a spus: (martie 13th, 2023 at 11:38 )

De la cine asteptati sa inteleaga fenomenul Poli, de la Fritz? Asta e ocupat cu parazile de homosexuali, n-are el timp de Ploi si fotbal.

Un USR-ist a spus: (martie 14th, 2023 at 12:50 )

Măi jegule, ( pardon jack ), ce le știi tu pe toate, ca un om mare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Parcare supraetajată

TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK anunță intenția de achiziționare a serviciilor de proiectare aferente studiilor de fezabilitate pentru crearea a patru parcări supraetajate. Parcările vor fi construite în zonele Lipovei, Complexul Studențesc, Cetate și Calea Buziașului. Fiecare dintre acestea va avea aproximativ 250 de locuri de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Primăria Timișoara

Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara

Atunci când timișoreanul de rând de abia își face cafeaua de dimineață și pornește spre serviciu, cele două forțe politice principale din viața politică locală se duelează în comunicate pline de pilde și urări, pe teme deja disputate și ”certate” în plenul Consiliului Local Timișoara. După ce s-au certat și contrat fără un scop realizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Ultima șansă de a scăpa de baraj. Poli întâlnește CSM București

Liga Națională de handbal a ajuns la etapa a XXIII-a care programează un meci pe teren propriu pentru SCM Poli. Echipa alb-violetă va fi gazdă pentru CSM București, vineri, 31 martie, la ora 16.00, la sala Constantin Jude. Cele două echipe sunt despărțite de șase locuri în ierarhie: CSM București este pe poziția a șasea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultima șansă de a scăpa de baraj. Poli întâlnește CSM București
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara își așteaptă noii sosiți cu cele mai mici chirii la apartamente dintre marile orașe din România

Timișoara este o locație excelentă pentru a te muta cu serviciul, aici sunt cele mai scăzute niveluri ale chiriilor dintre marile orașe ale României. Conform datelor imobiliare.ro, cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi găsite în Timișoara, diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București, se apropie de 30% în cazul garsonierelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara își așteaptă noii sosiți cu cele mai mici chirii la apartamente dintre marile orașe din România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK anunță intenția de achiziționare a serviciilor de proiectare aferente studiilor de fezabilitate pentru crearea a patru parcări supraetajate. Parcările vor fi construite în zonele Lipovei, Complexul Studențesc, Cetate și Calea Buziașului. Fiecare dintre acestea va avea aproximativ 250 de locuri de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat, joi, la Timișoara, contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara, respectiv noul Spital Municipal Lugoj. Sunt contracte de sute de milioane de euro, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Joi, la Timișoara, s-a semnat contractul de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara. Este vorba...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministrul Sănătății a semnat contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara și pentru Spitalul Municipal Lugoj/FOTO
Primăria Municipiului Timișoara propune actualizarea procedurii privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite sau degradate din oraş. Scopul este de-a stimula conformarea proprietarilor la prevederile legale referitoare la aspectul estetic-arhitectural al imobilelor deținute. Prin acest demers municipalitatea îşi doreşte îmbunătățirea aspectului patrimoniului și, totodată, de a crește atractivitatea turistică și investițională a orașului. Astfel, în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara modifică procedura de majorare a impozitului pe clădirile neîngrijite sau degradate
La intersecția dintre drumul județean și cel comunal care traversează comuna Dudeștii Noi, Consiliul Județean Timiș va amenaja un nou sens giratoriu. O lucrare de 1,4 milioane de lei, care va oferi siguranță sporită pentru traficul din centrul comunei periurbane a Timișoarei. Acest sens giratoriu era absolut necesar, spune Alin Nica, șeful CJ Timiș, instituție...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Dudeștii Noi a fost predat spre constructor amplasamentul viitorului sens giratoriu din centrul comunei/FOTO
Două societăți din București și Caransebeș, sancționate cu 80.000 lei pentru că au acumulat cantități mari de deșeuri pe terenurile deținute pe Bulevardul Eroilor de la Tisa și pe Calea Urseni. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului monitorizează și iau măsuri, în permanență, în cazul persoanelor fizice și juridice care depozitează deșeuri pe domeniul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firme amendate drastic pentru că nu făceau curat la „locul de muncă”
Programul care finanțează infrastructura sportivă de la școlile și liceele din Timișoara, revine cu o nouă ediție. Prin Sportul pentru toți se acordă finanțări nerambursabile instituțiilor de învățământ și organizațiilor non guvernamentale care propun proiecte de reamenajare și îmbunătățire a facilităților sportive din școlile din Timișoara. Programul este finanțat de Decathlon România și implementat local...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă șansă pentru mai multe școli din Timișoara de a îmbunătăți infrastructura sportivă
Cei doi secunzi ai lui Dominic Fritz, Ruben Lațcău și Cosmin Tabără, descoperă în această perioadă Asia, acolo unde au plecat, ambii, în scop de serviciu. Primul s-a deplasat în Taiwan, pentru a împărtăși experiența Timișoarei în domeniul viitorului orașelor, cel de-al doilea a dezbătut la Tokyo pe probleme culturale. Timișoara a fost prezentă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarii Timișoarei, în vizite de lucru în Asia. Tabără a dezbătut cultura la Tokyo, Lațcău orașul viitorului în Taiwan
Două volume dedicate istoriei regiunii în care trăim, „Banatul otoman. Studii istorice” și „Scurtă istorie a Banatului medieval, secolele X-XVIII”, semnate de istoricii Ioan Hațegan și Alexandru Kósa, cercetători la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” ai filialei Timișoara a Academiei Române au fost lansate la Timișoara. Organizator al evenimentului a fost Fundația Politehnica Timișoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Istoria Banatului, prezentată în două volume lansate în organizarea Fundației Politehnica Timișoara/FOTO
Atunci când timișoreanul de rând de abia își face cafeaua de dimineață și pornește spre serviciu, cele două forțe politice principale din viața politică locală se duelează în comunicate pline de pilde și urări, pe teme deja disputate și ”certate” în plenul Consiliului Local Timișoara. După ce s-au certat și contrat fără un scop realizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara
Top