Fenomenul Poli dispare deodată cu iluzia marelui stadion

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Iubitorii fotbalului alb-violet din Timișoara sunt ca pensionarii: nu se știe câți ani de fotbal performant mai prind în viață. Un meci de liga întâi să mai vadă măcar pe un stadion civilizat. Despre Poli poți vorbi în tot felul de licențe. I se potrivește și vorba aia cu ochii care nu se văd se vor uita. Păi, se uită în mare parte tot din rațiuni biologice, dar și logice, la urma urmelor. Sunt mai bine de 10 ani de când poliștii au fost împărțiți în mâncători de semințe la o echipă Poli fuzionată cu AC Recaș, care juca pe stadionul „Dan Păltinișanu”, iar echipa amatoare a Universității Politehnica a fost „împrumutată” de galerie pentru un parcurs moral, prin munca luată de jos, fără compromisuri, deși ele au mai fost făcute și girate de druckeri în multe cazuri până atunci. Rezultatul a fost unul discutabil și, din acest motiv, din când în când, ne mai apucăm și discutăm despre Poli. Tot mai rar. Ați observat, cred.

Numai că „împrumutul” Politehnicii unversitare a cam expirat nu din cauza comodantului, ci pe motiv de lipsă de resurse, de perspective ori chiar plictiseală din partea comoditarului. În acest punct, cei care ajungeam să ne temem că nu mai prindem multe luni de Poli în viața asta ne întrebam care ar fi soluția. Universitatea Politehnică nu mai poate ține echipa nici măcar în liga a doua, poate nici în a treia, primăria nu mai are în frunte un fan al ideii de implicare directă în fotbal, mai din principiu, mai de frica Curții de Conturi, iar oameni de afaceri din Timișoara nu sunt interesați să devină mici „gigi becali” ai zonei. Nu, revenirea lui Marian Iancu este o temă neserioasă, un subiect numai bun pentru revenirea giuleșteanului în atenția telemicrobiștilor.

Și-atunci ne întrebam pe bună dreptate ce e de făcut dacă niște oameni de afaceri ca „Frații Cristescu” nu vor să dea orașului o mică parte din ce au luat de la comunitate. Glumeam, firește. Dar despre oameni de afaceri de tipul monoinvestitor am putea vorbi fără miștocăreală folosind numele unui Dorel Șandor, de exemplu, sutimilionarul  timișorean prea atent cu buzunarul propriu pentru a încerca o asemenea aventură. Și ideea de un consiliu de sponsori mari, mijlocii ori mici a fost încercată și tot degeaba. S-ar ajunge la o cerșeală lunară pe bani de mâncare, cazare, de activități de subzistență, fără transferuri eficiente sau proiecte pe termen lung.

Și tot întrebându-ne despre cum, ce când o fi să fie, vine și răspunsul: când vom avea stadion nou. Este o condiție necesară, nu și suficientă, însă fără stadion nu putem vorbi de o echipă de fotbal Poli la nivel de primă divizie. Nu numai Poli, ci și Ripensia ori altă idee apărută pe plan local. În acest moment, patronatul în fotbalul timișorean este la nivelul ligilor inferioare. Primărie și mici investitori la Dumbrăvița, patron care gâfâie să țină și fotbal, și afacere, la Ripensia. Fără un proiect care să dea încredere multor oameni de afaceri sau unuia potent financiar și hotărât, fără varianta provizorie a primăriilor (permisă în țară, nu și în Timișoara), cu iluzia unui socios ca la Barcelona, funcționarea unei echipe de fotbal la nivel de primă divizie nu este posibilă.

Despre stadion se vorbește în Timișoara de mulți-mulți ani. Mult mai mulți decât s-a vorbit în Târgu Jiu, de pildă, unde factorul politic a rezolvat problema mult mai repede. La noi s-a luat pe linia corectă, normală. Demersul a fost încercat încă de acum două decenii. S-a propus un proiect, cu studii de fezabilitate, aprobări la Compania Națională de Investiții, cei care urmau să finanțeze arena, aprobări în guvern, amânări etc. Factorii locali povestesc cum merg ei să facă presiuni la guvern ca să știm noi cu cine să votăm la anul, dar și ei știu că merg degeaba. Nu există o aprobare nici măcar pentru dărâmarea stadionului vechi, să nu mai pierdem vremea când vor veni banii pentru cel nou. Dar vor veni?

„Ordinul de începere pentru Studiul de Fezabilitate s-a dat anul trecut in primăvară. E categoric o intârziere de aproximativ 10 luni… E nevoie si de un aviz de la Ministerul Finanțelor, pentru că e o investiție inclusă in Planul Național de Investiții publice, tot ce depășeste o anumita valoare, din câte stiu 100 milioane de lei, trebuie sa obțină acest aviz și să fie inclusă pe această listă natională, După ce se obține si acest aviz, se intră în Guvern si se adoptă hotărârea de guvern de alocare a finanțării. Din acel moment, noi putem sa ținem licițatia pentru demolare…”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș, proprietarul vechii arene.

Aș paria că bani nu vor fi acum pentru Timișoara fotbalistică. Ne trebuie nouă arenă de 30.000 de locuri când nu știm prin câte crize vom trece în timp de război?, se vor întreba unii. Nu mai bine facem niște drumuri, spitale, școli, avem pentru ce echipă să facem măgăoaia aia? Da, o facem să cânte Delia, să facem festivaluri ca la Cluj, dar cu fotbalul nu se știe când și cum. Ne-am obișnuit fără acea Poli din elita fotbalului, care să joace pe un mare stadion, în atenția publicului timișorean și național? Se poate spune și asta. Că putem trăi și fără Poli, însă va veni tineretul din urmă care habar nu va mai avea că a existat așa ceva, că zona de sud a orașului vibra sub energia galeriei din peluză din două în două săptămâni. Atunci va fi mult mai greu să readuci tradiția la viață.

Politicienii din Timișoara ar trebui să știe că aprobarea la București a unui stadion pentru Timișoara pe locul actualului „Dan Păltinișanu” e una dintre lucrările de licență pentru anul electoral 2024. Ar fi păcat să mai așteptăm patru ani, apoi alți patru pentru execuție și alții cine știe câți pentru reconstrucția echipei. Unii dintre noi n-o vom mai prinde în viață pe Poli!

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

ion a spus: (martie 12th, 2023 at 09:40 )

Un singur cuvant: Romania!

Tiberiu Ramneantu a spus: (martie 12th, 2023 at 10:24 )

Cei care i-au susținut pe hoții Iancu și Robu nu merita și nici nu o sa mai vadă fotbal de prima liga la Timișoara. S-au acoperit prea multe furaciuni din bani publici și s-au adunat prea multe blesteme din partea celor păgubiți de tâlharii ăștia doi ca sa nu fie plătite într-un fel sau altul. Trebuie sa treacă timpul și sa dispară (într-un fel sau altul) toți cei care au susținut FC Timișoara și ACS Poli ca sa mai putem spera la ceva în orașul asta.

drucker a spus: (martie 12th, 2023 at 19:05 )

„Fenomenul Poli dispare deodată cu iluzia marelui stadion”

Gresit .

Fenomenul Poli a disparut odata cu infiintarea celor doua clone , ACS si ASU .
Ambele au aparut in urma intereselor personale ale fostului primar si a unei mici parti a galeriei , Druckeria .
Cele doua tabere vor ramane in istoria fotbalistica a Timisoarei , ca fiind groparele lui Poli a noastra, a tuturor , a miilor de polisti , a catorva generatii .

Remember Poli Timisoara .
Respect Commando Viola

Poli 21 a spus: (martie 12th, 2023 at 20:13 )

Respect pentru postarea lui drucker, cu mentiunea ca ASU a fost „opera” lui Serban si a psd-ului. Iar druckeria a fost ce care a reusit sa ingroape o echipa si o va ingropa si pe cealalta.

441 F a spus: (martie 13th, 2023 at 05:53 )

Fenomenul Timișoara dispare încet-încet, înlocuit de terciul cenușiu etnic, moral, economic etc. pe care ni-l compun vătafii cu mentalitate de secol XVII ajunși în fruntea trebilor.
Ca ironie, fostul rector al Politehnicii, ajuns apoi primar, ni se prezintă ca ultracinstit și performant + competent! Bine că n-a trimis la fuzionare și Coltermul, cu vreo brutărie din Recaș!
Rușine: mafia a trimis acasă 1/4 miliarde de euro când a fost decretată amnistia fiscală în Italia (și asta a fost doar o parte din profit!), iar un oraș cu vreo 300 – 400 mii de locuitori, nu-i în stare să construiască un stadion. Dacă și-ar face echipă de fotbal dispora oltenească din Banat, cred că lucrurile ar sta mult mai bine!

@Sasu a spus: (martie 13th, 2023 at 09:58 )

Distinsul creator de conținut pe acest site, domnul Sasu, este unul dintre cei care cu pasiune și ardoare au susținut cea ce el eronat numește „o echipă Poli fuzionată cu AC Recaș”. Aceea mizerie creată de domnul Lae (pe care acum creatorul de conținut nu îl mai iubește), cu sprijinul USL, nu a fost făcută prin nicio fuziune, ci prin furt, echipa din Recaș fiind mutată cu forța la Timișoara și rebotezată ACS Poli. Pe lângă domnul Lae, vinovați de letargia actuală sunt și cei care, cointeresați financiar, au făcut propagandă acelei pete de rușine de pe obrazul Timișoarei. Cei care au susținut mizeria doar pentru că le trebuia o echipă la „nivel înalt” nu sunt neapărat de vină cu ceva, ei reprezintă doar „electoratul” care înghite ofertele de campanie (indiferent de la care partid) la fiecare patru ani.

Jack a spus: (martie 13th, 2023 at 11:38 )

De la cine asteptati sa inteleaga fenomenul Poli, de la Fritz? Asta e ocupat cu parazile de homosexuali, n-are el timp de Ploi si fotbal.

Un USR-ist a spus: (martie 14th, 2023 at 12:50 )

Măi jegule, ( pardon jack ), ce le știi tu pe toate, ca un om mare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria a descoperit o nouă vilă unde s-ar realiza intervenții neautorizate. A fost depusă plângere penală/FOTO

Primăria Timișoara descoperit un nou imobil din zona zero a orașului unde ar fi fost efectuate lucrări fără autorizație. Instituția a depus plângere penală împotriva proprietarului vilei de pe bulevardul Loga, nr. 24, pentru ample lucrări nelegale, efectuate fără autorizație, care ar afecta inclusiv structura de rezistență a clădirii, a anunțat PMT. Municipalitatea timișoreană a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a descoperit o nouă vilă unde s-ar realiza intervenții neautorizate. A fost depusă plângere penală/FOTO
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Primul meci, primul derby. Fetele de la Lugoj joacă pe terenul campioanei

După 5 luni revenim la fileu. O nouă ediție a campionatului de volei Divizia A1 va începe vineri, la Pitești, odată cu confruntarea dintre FC Argeș și Dinamo București. Competiția din acest an reunește 11 formații, după ce CS Medgidia s-a retras în ultimul moment și a încurcat din plin socotelile. Derby-ul primei etape se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul meci, primul derby. Fetele de la Lugoj joacă pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UVT oferă studenților și absolvenților oportunitatea unui loc de muncă, la o nouă ediție a Career Days

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a unuia dintre cele mai apreciate evenimente care își propune să pună în contact studenții cu reprezentanții companiilor angajatoare, Career Days. De asemenea, acțiunea oferă o alegere viabilă despre opțiunile și oportunitățile de carieră oferite. „Career Days UVT 2024”, are loc în zilele de 8 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT oferă studenților și absolvenților oportunitatea unui loc de muncă, la o nouă ediție a Career Days
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va premia cele mai bune companii din județ, la o nouă ediție a Topului Firmelor

Prima zi a lunii noiembrie aduce, la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș, cea de-a 31-a ediție a Galei Excelenței În Afaceri – Topul Firmelor Din Județul Timiș, eveniment simbol al elitei afacerilor timișene. 15.854 firme au îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru a fi cuprinse în clasament. Realizat de Camera de Comerț, Industrie și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va premia cele mai bune companii din județ, la o nouă ediție a Topului Firmelor

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prima zi a lunii noiembrie aduce, la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș, cea de-a 31-a ediție a Galei Excelenței În Afaceri – Topul Firmelor Din Județul Timiș, eveniment simbol al elitei afacerilor timișene. 15.854 firme au îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru a fi cuprinse în clasament. Realizat de Camera de Comerț, Industrie și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va premia cele mai bune companii din județ, la o nouă ediție a Topului Firmelor
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a unuia dintre cele mai apreciate evenimente care își propune să pună în contact studenții cu reprezentanții companiilor angajatoare, Career Days. De asemenea, acțiunea oferă o alegere viabilă despre opțiunile și oportunitățile de carieră oferite. „Career Days UVT 2024”, are loc în zilele de 8 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT oferă studenților și absolvenților oportunitatea unui loc de muncă, la o nouă ediție a Career Days
Eveniment important internațional sub egida UPT, care dorește să ofere soluții pentru un viitor mai bun. În vestul țării se investesc fonduri europene pentru a combate efectele schimbărilor climatice, astfel încât populația să fie ferită de calamități generate de secetă, inundații sau incendii de vegetație, prin proiectul Land4Climate. Proiectul își propune să abordeze provocările asociate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT se implică serios în proiecte de combatere a efectelor schimbărilor climatice
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează a XI-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la Români”, în 15-16 octombrie 2024, de la ora 18:30, în sala Convention Center – Hotel Timișoara. Mari nume ale folclorului românesc dau anvergura evenimentului ce aduce pe scenă tradiții autentice din Banat, Ardeal, Oltenia și Moldova....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ne pregătim de Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români”, ediția a XI-a. Peste 25 de nume răsunătoare ale folclorului românesc vin la Timișoara
Am putea circula cu trenuri de calitate superioară, de la Timișoara, din prima parte a anului viitor. Autoritatea de Reformă Feroviară a anunțat semnarea unui act adițional la  proiectul „Achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri”, acord semnat cu cei de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trenuri noi pe trei rute pe relația Timișoara. Sosirea garniturilor, până la finalul anului viitor
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a găzduit și co-organizat împreună cu European Network of Living Labs (ENoLL) evenimentul Open Living Lab Days 2024 (OLLD), conferință internațională anuală de referință dedicată inovării deschise și colaborării prin intermediul laboratoarelor vii. Reunind peste 350 de participanți din întreaga lume, evenimentul a reunit cercetători, practicieni  și antreprenori din 46...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a găzduit o importantă conferință din domeniul inovării
Top